Hoe de cloud jouw baan als IT‘er verandert

Cloudontwikkelingen hebben een grote invloed op jouw werk als IT’er. Bedrijven zetten namelijk steeds vaker cloudtechnieken in. Daarnaast worden traditionele technieken grotendeels geautomatiseerd. Dus daar hebben ze jou straks niet meer voor nodig. Vandaar dat het verstandig is om jezelf te blijven ontwikkelen en je te verdiepen in wat er speelt. Dat houdt het werk uitdagend en zo blijf je future-proof en waardevol voor het bedrijf.

Het vakgebied van een IT’er is continu in beweging. Bestaande technologieën worden volwassen, waarna ze grotendeels geautomatiseerd worden en je er nog maar weinig tijd aan kwijt bent. Tegelijkertijd komen er nieuwe technologieën op. Om ze effectief te kunnen inzetten, is er bij bedrijven een grote vraag naar IT’ers die over de juiste specialistische kennis beschikken. Het is een cyclus die zich elke paar jaar herhaalt.
 
Voor een IT’er betekent dit dat je niet vijftien jaar lang hetzelfde werk kunt blijven doen. Om te voorkomen dat je op een dood spoor terecht komt en jezelf overbodig maakt, is het essentieel om mee te blijven groeien en nieuwe technologieën die op de markt verschijnen zo snel mogelijk eigen te maken. Het laatste wat je wilt is dat je vastroest in een verouderde technologie waar niemand je straks nog voor nodig heeft. Vandaar dat het verstandig is je te verdiepen in cloudtechnologieën. Daar vindt momenteel namelijk alle actie plaats. De cloud verandert het vakgebied en daarmee jouw rol als IT’er.

Verschuiving van rollen

Waar bestanden en mailboxen vroeger lokaal op fileservers en mailservers werden opgeslagen, bevindt een deel hiervan zich nu ergens in de cloud. Daarom moet je als beheerder in een Windows-omgeving tegenwoordig ook verstand hebben van onder andere Exchange Online, SharePoint Online en Office 365. Vroeger beheerde je alleen lokale werkplekken en servers, wat het overzichtelijk maakte en ervoor zorgde dat essentiële zaken als beveiliging en beheer eenduidig konden worden uitgevoerd.
 
Tegenwoordig willen medewerkers allerlei soorten mobiele apparaten gebruiken om ook buiten het bedrijf door te werken. Dat moet ook nog eens wereldwijd en op elk tijdstip kunnen. Daardoor moet jij je als beheerder ineens in Mobile Device Management verdiepen en zo kom je onvermijdelijk in aanraking met nieuwe moderne technologieën.
 
Dat een deel van de data buiten het bedrijf wordt opgeslagen, zorgt ook voor veranderingen in de rollen van bijvoorbeeld een data protection officer of een database administrator. En dankzij Internet of Things en big data komen er steeds grotere hoeveelheden ruwe gegevens beschikbaar, waaruit een data-analist via business intelligence op een of andere manier nuttige informatie moet zien te abstraheren. Zodat jouw bedrijf daar weer waardevolle dingen mee kan gaan doen. Zo veranderen de rollen van alle IT-functies doordat bedrijven gebruik gaan maken van clouddiensten.

Cloud als uitgangspunt

Voor een ontwikkelaar is het niet anders. Vroeger ontwikkelde je in bijvoorbeeld een jaar tijd een complete applicatie. Die draaide je vervolgens lokaal op een server. Nu ontwikkelen bedrijven vooral apps en voegen ze daar via korte sprints continu nieuwe of verbeterde functionaliteit aan toe. Deze apps moeten ook nog eens multi-platform zijn, zodat ze op verschillende soorten (mobiele) apparaten kunnen draaien. Je moet als ontwikkelaar daarom nog steeds je programmeertalen zoals .Net en Java beheersen, maar het vraagt wel om een andere manier van denken en ontwikkelen.
 
Vanaf de start moet je als ontwikkellaar denken met de cloud in je achterhoofd. Waarbij ontwikkelaars van webapplicaties een voorsprong hebben. Ze zijn namelijk grotendeels aan deze manier van denken en werken gewend. Daarnaast zijn webapplicaties redelijk eenvoudig om te zetten naar apps.

Verdiepen in de cloud

Of het nu gaat om Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, of een open source cloud die je gratis mag gebruiken, ze zorgen ervoor dat een bedrijf flexibel en schaalbaar wordt. Tenminste, als je weet hoe je er gebruik van moet maken. Daar speel jij als IT’er een cruciale rol in. Amazon Web Services en Microsoft Azure bieden grotendeels dezelfde functionaliteit, maar ze hebben wel een volledig ander gevoel. Bij AWS zit de kracht vooral in de scripting-mogelijkheden en de flexibiliteit die geboden wordt. Bij Microsoft Azure regel je alles via een eenvoudige GUI en hoef je relatief weinig van de cloud af te weten om snel zoiets als een mooie testomgeving op te zetten. Het werkt logisch en intuïtief. AWS is minder intuïtief, maar het biedt wel weer veel mogelijkheden om rechtstreeks gebruik te maken van big data en business intelligence. Met Azure zit dat allemaal wat meer verstopt. Het soort cloudomgeving dat jouw bedrijf gebruikt, bepaalt hiermee in hoeverre je als IT’er de diepte in moet.

Verdiepen in de juiste cloudtechnologieën

Met welke cloudtechnologieën je als IT’er te maken krijgt, hangt altijd af van het soort bedrijf waarin je werkt of wilt gaan werken. In ieder geval staat vast dat de cloud jouw rol als IT’er verandert. Daarom is het verstandig om op de hoogte te blijven van de nieuwste cloudtechnologieën en van de toepassingsmogelijkheden, verschillen, overeenkomsten, voordelen en nadelen van verschillende cloudomgevingen zoals Azure, AWS en eventueel een open source cloud. Verdiep je vervolgens in de technologieën die in jouw bedrijf het beste tot hun recht komen. Op die manier kun je jouw gebruikers steeds van een passende oplossing voorzien, zodra er bepaalde ontwikkelingen of vraagstukken binnen het bedrijf spelen.
 
Er is geen ontkomen aan. Traditionele technologieën worden volwassen en worden steeds verder geautomatiseerd. Daar is voor jou als IT’er weinig eer aan te behalen en niemand heeft jou daar straks nog voor nodig. Jouw kansen liggen vooral bij de nieuwe cloudtechnologieën. Nagenoeg elk bedrijf is momenteel met cloud bezig en naarstig op zoek naar IT’ers die weten hoe je deze technologieën in samenwerking met de business optimaal kunt inzetten. Door continu bij te blijven en door te blijven leren, houd je niet alleen het werk leuk en uitdagend, maar blijf je ook een waardevolle aanwinst voor het bedrijf.

Ben jij al klaar voor de cloud?

Bekijk hier in welke cloudfase jouw bedrijf zich bevindt en welke training je verder kan helpen. Onze tips:

Download het whitepaper

Wil je meer lezen over hoe cloud het werk van IT’ers verandert? En wat dit voor jou betekent? Download dan ons whitepaper. Dit whitepaper kwam tot stand in samenwerking met IDG.

Op de hoogte blijven van alle IT-ontwikkelingen?

Wellicht ook interessant