Solliciteren? Laat AI voor je werken

Artificial intelligence wordt steeds meer een onderdeel van ons leven. Denk maar aan Siri, chatbots en streamingdiensten zoals Spotify en Netflix waar slimme algoritmes je adviseren welke serie of welk nummer je niet mag missen. Maar wist je dat je tijdens het solliciteren ook te maken krijgt met artificial intelligence? Met behulp van jobmatchingplatformen en snelle selecties gebruiken bedrijven steeds meer artificial intelligence voor een gestroomlijnd sollicitatieproces. Jij wilt natuurlijk dat jouw cv door die eerste selectiefase komt. In dit artikel geven wij je enkele tips, zodat algoritmes in jouw voordeel gaan werken!

1. Beschrijf je skills in je cv

Kleurrijke templates met grafische details en gedetailleerde omschrijvingen? Dat lijkt misschien the way to go. Maar dat is het niet als je wilt dat artificial intelligence jouw cv goed interpreteert. Bij het vinden van de juiste sollicitant wordt AI vaak gebruikt om jouw cv te scannen op bepaalde termen. Het is daarom belangrijk om deze key words regelmatig terug te laten komen in jouw cv als vaardigheden. Hierdoor ziet artificial intelligence dat jij over bepaalde skills en certificaten beschikt. Beschrijf deze vaardigheden ook in je cv, door te vertellen hoe en waar je die hebt ingezet en voor welke periode. Ook deze informatie neemt artificial intelligence mee in het selecteren van de juiste sollicitant.

2. Wees niet bang voor rollen waarvoor meer ervaring gevraagd wordt

We weten nu dat artificial intelligence kijkt naar de vaardigheden en kernwoorden die terugkomen in jouw cv. Sluit daarom vacatures waarvoor meer ervaring gevraagd wordt niet uit. Artificial intelligence hangt namelijk meer waarde aan jouw skills dan aan de jaren werkervaring. Passen jouw vaardigheden bij de functie? Dan kom je tijdens het solliciteren eerder op een lijst met cv’s die artificial intelligence voorlegt aan menselijke recruiters. Op basis van je ervaring wordt je dus niet meteen uitgesloten.

3. Test je cv met behulp van artificial intelligence

Als je gaat solliciteren wordt jouw cv vaak eerst beoordeeld door artificial intelligence. AI maakt een eerste selectie uit alle ingestuurde cv’s en daarna worden ze pas voorgelegd aan recruiters of medewerkers van een HR-afdeling. Het is dus belangrijk dat je cv door de eerste selectie komt. Maar hoe kom je erachter of kunstmatige intelligence jouw cv hoog genoeg waardeert om op te vallen in de stapel aan cv’s? Laat jouw cv testen door AI. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je cv te laten controleren door Jobscan. Je weet dan meteen of je cv goed aansluit op de functieomschrijving.

4. Laat verschillende versies van je cv beoordelen door AI

Wat mensen belangrijk vinden in een cv en wat artificial intelligence belangrijk vindt, verschilt van elkaar. Mensen waarderen een mooi verzorgd uitziend cv, maar voor artificial intelligence is dit niet belangrijk omdat AI zich focust op de inhoud en kernwoorden die erin voorkomen. Het kan daarom in je voordeel werken om twee versies van je cv te maken: één voor de AI-selectieronde en één voor de menselijke recruiter die daarna jouw cv beoordeelt.

Wil je meer weten over artificial intelligence?

Artificial intelligence ontwikkelt zich constant. Dat is goed nieuws voor IT-professionals, want dit biedt nieuwe kansen én uitdagingen. Wil jij de ins en outs weten en op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van AI? Dan is de training Artificial Intelligence Essentials perfect voor jou! Na deze training ben jij wegwijs in de wereld van robots, algoritmes en slimme toepassingen die ons leven veranderen.

Wellicht ook interessant