Solliciteren? Laat AI voor je werken

AI wordt steeds meer verweven met ons leven. Van Alexa tot slimme algoritmes die voorspellen welke volgende Netflix-serie je écht wilt bingewatchen. Maar ook als je op zoek bent naar een baan krijg je met AI te maken. Met jobmatchingplatformen en snelle selecties gebruiken bedrijven steeds meer AI voor een gestroomlijnd sollicitatieproces. En jij wilt natuurlijk dat jouw cv door die eerste selectiefase komt. Wij vertellen je hoe je algoritmes in jouw voordeel laat werken. 

1. Houd het simpel

Kleurrijke templates met grafische details en gedetailleerde omschrijvingen? Dat lijkt misschien the way to go. Maar dat is het niet als je wilt dat AI jouw cv goed interpreteert. Dan kun je het beste het meest saaie template gebruiken en korte woorden. Vaak worden cv’s eerst verwerkt door een applicant tracking system. Wil je je kansen op een eerste gesprek vergroten, dan heb je een cv nodig dat goed gelezen wordt door AI. 

2. Maak een duidelijke lijst van je skills 

AI scant jouw cv op specifieke keywords. Zorg er dus voor dat die goed vindbaar zijn. Zo ziet het systeem snel over welke belangrijke vaardigheden en certificaten jij beschikt. Benoem ook waarvoor je ze hebt gebruikt en hoe lang. Daar worden namelijk wel eens eisen aan gesteld. 

3. Wees niet bang om op functies te solliciteren die meer ervaring vereisen

Kom je een paar jaar ervaring te kort? Maar matchen jouw skills met de functieomschrijving? Als jouw profiel aansluit bij de kernwoorden die passen bij de desbetreffende functie, zul je snel op de lijst belanden van sollicitanten wiens cv wél onder de ogen van een mens komt. 

4. Maak verschillende versies van je cv 

AI houdt van een ander cv dan mensen. Die zien juist graag dat je tijd erin hebt gestoken. Zorg er daarom voor dat je die grafische en gedetailleerde variant bij de hand houdt. Die kun je alsnog direct mailen of meenemen naar je sollicitatiegesprek. 

5. Laat je cv testen door AI 

Wil jij weten of jouw cv geschikt is om door het oordeel van AI te komen? Laat ‘m testen! Met Jobscan ontdek je hoe goed jouw cv bij de functieomschrijving past. 

Meer weten over AI? 

Artificial Intelligence ontwikkelt zich constant. En dat zorgt voor nieuwe kansen én uitdagingen. Wil jij de ins en outs van dit vakgebied weten? Dan is de training Artificial Intelligence Essentials voor jou! Na de training ben jij wegwijs in de wereld van robots, algoritmes en slimme toepassingen die ons leven veranderen.

Wellicht ook interessant