Vijf redenen waarom Excel nog relevant is voor data-analyse

Bij data-analyse denk je al snel aan complexe software; aan een black box die grote hoeveelheden gegevens omtovert tot nuttige visuele inzichten. Maar niks is minder waar. Het alom bekende Microsoft Excel is namelijk nog steeds een van de meest gebruikte data-analyse-tools. Hoe komt dat? 
 
Een financiële forecast, voorraadbeheer of sales overzicht. Voor dergelijke data-analyse heb je geen fancy analytics software nodig. Dit doe je namelijk net zo makkelijk met Microsoft Excel – zelfs wanneer je Python of R wilt gebruiken. In dit artikel geven we je vijf redenen waarom Microsoft Excel nog steeds heel bruikbaar is voor data-analyse.  

Microsoft Excel is nog steeds een hele handige data-analyse-tool vanwege zijn: 

1 Flexibiliteit 

Met Excel kun je alle kanten op. Zo kun je het gebruiken voor uiteenlopende analysetechnieken zoals het opschonen, visualiseren of manipuleren van gegevens. Het is zelfs mogelijk om een AB-test te doen met Excel. Ook qua programmeertalen biedt Excel verschillende opties vanwege de compatibiliteit met bijvoorbeeld Python, R en tools als Power BI, Stata en Power Query.  

2 Compatibiliteit 

Wil je een uitgebreide analyse op grote datasets loslaten met Python of R? Excel is compatibel met deze programmeertalen. Selecteer een cel en met de button ‘Insert Python’. Ook met de toetsencombinatie ‘=PY’ kun je Python-code toevoegen. Is de code toegevoegd, dan zie je wanneer je de cel selecteert in het groen ‘PY’ staan. 

3 Beschikbaarheid 

De Microsoft 365 Suite, wie kent ‘m niet? Excel is vast onderdeel van dit softwarepakket dat standaard op veel pc’s en laptops te vinden is. Het is nagenoeg overal beschikbaar: bijna elke organisatie heeft Excel, los of als onderdeel van Microsoft 365.  

4 Gebruiksgemak 

Doordat veel gebruikers bekend zijn met Microsoft 365, begrijpen ze al snel hoe ze met Excel kunnen werken. Dat geldt ook voor gebruikers met relatief weinig data-analyse-ervaring. Daarbovenop is Excel zelf ingesteld op gebruiksgemak, met een gebruiksvriendelijk display, duidelijke weergave van formules en beknopte foutmeldingen.  

5 Mogelijkheden voor datavisualisatie 

Met Excel kan je meer dan spreadsheets maken. De software heeft een handige datavisualisatie-feature. Wil je deze gebruiken? Selecteer dan een serie van datacellen. De trend die voortkomt uit deze cellen of de verhouding tussen de cellen kun je visualiseren in een lijn-, staaf- of taartdiagram. Daarnaast kun je twee celwaarden visueel vergelijken door te kiezen voor ‘scatter plot’ of de kaartdiagramtool gebruiken om data geografisch weer te geven. 
 
Dus wil jij data analyseren? Laat je niet verleiden om complexe, kostbare analytics software aan te schaffen, maar probeer het eens met Microsoft Excel. Want met deze gebruiksvriendelijke, voordelige en flexibele tool kan je veel meer dan je denkt.  
 
Wil jij data analyseren met Excel? Bekijk de trainingen

Wellicht ook interessant