Nieuwe certificeringen Microsoft

Hoe actueel blijven certificeringen in de veranderende IT-sector? Microsoft speelt hierop in met aangepaste certificeringen: van productcertificeringen naar certificeringen afgestemd op functierollen. Zo blijven professionals up-to-date in hun vakgebied.

Behoefte aan nieuwe focus

Voorheen waren de belangrijkste IT-certificeringen product georiënteerd. Bij elke nieuwe versie van een product hoorden nieuwe certificeringen en trainingen. Tegenwoordig veranderen producten dagelijks en verschijnen er wekelijks nieuwe diensten op cloudplatforms. Daardoor wordt het moeilijker om certificeringen en bijbehorende trainingen actueel te houden. Daarnaast is er een grotere vraag naar certificeringen op functieniveau, een job role. Professionals willen geen certificering op een product, maar op hoe ze dat product kunnen toepassen in hun huidige werk. Als ze vaardigheden leren die dichter bij de praktijk liggen, zijn zij van meerwaarde voor hun organisatie en worden doelstellingen sneller behaald.

Role-based certificeringen

In 2018 besloot Microsoft stapsgewijs haar certificeringsframework aan te passen. Van productcertificeringen op MCSA- en MCSE-niveau naar role-based certificeringen. De te behalen niveaus zijn hernoemd naar Fundamentals, Associate en Expert. Met de nieuwe certificeringen kun je nog eenvoudiger de juiste skills voor jouw praktijk leren en bijbehorende erkenningen halen.

Solution Areas

Bij de ontwikkeling van het nieuwe framework – en voor het succes ervan – ging Microsoft uit van een aantal randvoorwaarden. Alle job-role certificeringen krijgen bijvoorbeeld een plaats in een van de vier Business Solution Areas van Microsoft: Apps and Infrastructure, Data and Artificial Intelligence, Modern Workplace en Business Applications. Daarnaast sluiten ze aan bij de gevraagde competenties en gevraagde banen en zijn de certificeringen beter uitgelijnd met de product lifecycles in deze gebieden. Om de rollen in te vullen is nauwkeurig onderzoek gedaan naar de verschillende roleisen. Interne Microsoft-experts en externe Subject Matter Experts hebben samen de benodigde technische en functionele skills beschreven.

Koppeling tussen training en certificering

Een andere ontwikkeling die nu nog beter tot zijn recht komt, is dat de trainingen en certificeringen een-op-een op elkaar zijn afgestemd. Er is één centrale bron voor de examendoelen, trainingsdoelstellingen en trainingscontent. Dat betekent bij Computrain bijvoorbeeld dat je bij alle MOC-trainingen hetzelfde digitale materiaal ontvangt als wat op ons Open edX-platform staat. Dit lesmateriaal wordt regelmatig geüpdatet.

Eenduidige achievement-strategie

Er is nu meer eenheid in de certificaten, examens en certificeringen. Examen of een volledige certificering behaald? Of een On Demand-module succesvol afgesloten met een officieel Microsoft Certificate of Completion? Je kunt je behaalde resultaten eenvoudig met de buitenwereld delen, via bijvoorbeeld LinkedIn.

Azure-certificeringen

Na de aankondiging van het nieuwe certificeringsframework nam Microsoft de Azure-certificeringen onder handen. Er zijn drie nieuwe certificeringen op Associate-niveau (vergelijkbaar met het voormalige MCSA-niveau):

En twee nieuwe certificeringen op Expert-niveau (vergelijkbaar met het voormalige MCSE-niveau):

Bij de certificeringen horen twee examens. Voor de Developer-certificering is één examen nodig.

Nieuw: Fundamentals-niveau

Nieuw binnen het certificeringsprogramma zijn de trainingen en certificeringen op het instapniveau Fundamentals:

Wil je liever een certificering op Associate- of Expert-niveau halen, dan zijn deze Fundamentals-certificeringen trouwens niet verplicht.

Microsoft 365

Tegelijk met de Azure-certificeringen zijn ook de nieuwe Microsoft 365-certificeringen aangekondigd. Dat zijn drie nieuwe certificeringen op Associate-niveau (vergelijkbaar met het voormalige MCSA-niveau):

En één nieuwe certificering op Expert-niveau (vergelijkbaar met het voormalige MCSE-niveau):

Azure Data and AI

Recent kondigde Microsoft ook langverwachte certificeringen aan voor rollen binnen de Solution Area Data and Artificial Intelligence. Dat zijn drie certificeringen op Associate-niveau:

 

Trainingen inclusief examen

Aan de slag met je certificering? We bieden je zowel klassikale certificeringstrainingen als MOC On Demand. Deze zijn inclusief het bijbehorende examen. Om je optimaal voor te bereiden op de examens krijg je ook een gratis officieel Measure Up-proefexamen (indien beschikbaar). Je kunt hiermee 180 dagen oefenen voor het officiële examen.

Bestaande certificering upgraden

Heb je al een Azure-certificering en wil je deze eenvoudig upgraden naar de nieuwe, meer relevante certificering? Doe dan vóór 30 juni 2019 een transitie-examen. Dan hoef je straks niet je complete certificering met meerdere examens opnieuw te behalen. Kijk voor meer informatie over onze transitieprogramma’s op computrain.nl/azure.

Ontvang ons magazine UPDATE

Vind je dit artikel uit ons magazine UPDATE interessant? Je kunt het magazine 3 keer per jaar in je mailbox ontvangen. Laat hier je gegevens achter en blijf up-to-date. 

Wellicht ook interessant