Robotisering in het onderwijs - Deel 3: De visie van Computrain

“Blockchain, data analytics en Internet of Things – de afgelopen jaren hebben diverse technologieën een vlucht genomen. Robotica is de volgende in dit rijtje”, zegt Leo Demont, Directeur van Computrain. Welke mogelijkheden biedt robotisering: niet alleen in het onderwijs, maar in alle sectoren?  

Wat kunnen robots betekenen voor het onderwijs? Daar draaide het om in het eerste en tweede blog uit de serie ‘Robotisering in het onderwijs’. Vanuit twee verschillende invalshoeken hebben we deze vraag beantwoord. In blog één gaven Robotic Process Automation-specialisten (RPA) aan welke ontwikkelingen in hun ogen cruciaal zijn en in blog twee keken onderwijsspecialisten vanuit hun perspectief naar robotisering. In dit derde blog gaan we een stap verder. We kijken niet alleen welke invloed robotisering heeft op opleiders zoals Computrain, maar ook naar de impact van ontwikkelingen op andere branches. Met als centrale vraag; wat kan robotisering voor jouw business betekenen?

Educatieve accenten verleggen

Robotisering zoals RPA kan opleiders repeterende werkzaamheden uit handen nemen. Ook Computrain merkt dat. “In onze administratie en operatie hebben we RPA-oplossingen draaien. Deze helpen ons bij gestandaardiseerde taken zoals de facturatie en het genereren van e-mails en taken”, licht Demont toe. Wanneer een organisatie RPA op deze manier gebruikt, hoeven medewerkers in de ondersteuning niet langer repeterende taken uit te voeren. Daarnaast kunnen RPA-oplossingen docenten werkzaamheden uit handen nemen, waardoor ze meer tijd hebben voor onderwijsactiviteiten. Dat is goed nieuws voor onderwijsinstellingen. “Docenten kunnen dan accenten op andere zaken leggen, zoals de interactie met studenten en één-op-één begeleiding. Een goede zaak, want daar ligt hun meerwaarde. Op deze manier ontwikkelen ze zich steeds meer tot leerprocesbegeleider.”

Geleidelijk

De weg naar robotisering verloopt geleidelijk. Demont: “Je ziet bij veel organisaties dat ze nu ervaring opdoen met RPA in hun administratie, zodat ze de technologie gaandeweg breder kunnen inzetten. Onderwijsinstellingen kunnen RPA bijvoorbeeld later gebruiken in het leerproces, om cursisten te laten leren op de manier die hun voorkeur heeft.” Robotisering kan opleiders in de toekomst helpen om erachter te komen wat de preferente leerstijl van studenten is; leren ze liever klassikaal of zelfstandig? En welke mix van praktijk en theorie werkt het beste? Vervolgens kan een robotiseringsoplossing helpen om het lesaanbod beschikbaar te stellen in de gewenste stijl of mix, passend bij de leercurve van de student.

Dataevolutie

Data is de olie van onze tijd. Demont beschouwt robotisering als de volgende fase in de dataevolutie: “RPA is eigenlijk de vervolgstap op data analytics. Het helpt ons om meer uit gegevens te halen. Ook Artificial Inteligence en machine learning horen in dat rijtje. Deze technologieën kunnen patronen filteren uit gigantische hoeveelheden data – iets waar een mens simpelweg niet de tijd en capaciteiten voor heeft. Met RPA kun je dergelijke data analytics-processen automatiseren en optimaliseren.” Wat betekent dat voor het onderwijs? “Als opleider zitten we op een berg aan waardevolle data over leerervaringen. Denk aan gebruiksgegevens van leermodules en cijferlijsten. Door informatiebronnen te koppelen en analyseren, kunnen we juist die leermodellen ontwikkelen waar cursisten behoefte aan hebben.”

Sectoroverstijgend

Niet alleen onderwijsinstellingen hebben baat bij robotisering. Deze technologie is sectoroverstijgend, net als zijn verwanten AI, IoT en machine learning. “Robotisering komt een keer op je pad, of je nou werkt in de retail, zorg of financiële sector. Als IT-professional moet je op de hoogte zijn van de laatste IT-ontwikkelingen, zodat je op zijn minst kunt meepraten. Zo leg je de basis om deze technologie in de toekomst te kunnen toepassen in jouw business”, zegt Demont. Daarom biedt Computrain sinds kort ook een introductietraining Robotic Process Automation (RPA). 

Het mag duidelijk zijn: niet alleen het onderwijs, maar elke sector heeft veel te winnen met robotisering. Bovendien gaan de technologische ontwikkelingen op het vlak van robotisering razendsnel. Daarom kun je als IT’er de introductietraining RPA beter vandaag dan morgen volgen. Demont benadrukt dat door de ontwikkelingen in robotisering in perspectief te plaatsen: “Wie had er vijf jaar geleden van Blockchain gehoord? Of van het Internet of Things? De innovaties van vandaag, zijn de standaarden van morgen.”

Meer uit deze reeks:

Robotisering in het onderwijs - Deel 1: RPA en de invloed op het onderwijs
Robotisering in het onderwijs - Deel 2: Robots versus menselijke leerkrachten

Wellicht ook interessant