De IT-leerweg van een copywriter, deel 1: kennismaking met de cloud

De IT: voor leken een ongrijpbaar vak. Maar de IT is booming. Digitale ontwikkelingen hebben een grote invloed op ons dagelijkse leven en vacaturewebsites stromen over met IT-functies. Ik ben Jolisa, de copywriter van Computrain. Om het IT-vak beter te begrijpen, besloot ik op ontdekkingstocht te gaan binnen deze voor mij nog vrij onbekende wereld. En ik wil jullie hierin meenemen…  

Ik ben copywriter bij NCOI. Daar schrijf ik voor verschillende labels, zoals particuliere middelbare school Luzac en marketingopleider SRM, maar ook voor Computrain. Anders dan de overige opleiders die onder NCOI vallen, is het vakgebied van Computrain voor mij compleet onbekend terrein. Toen ik in december 2019 bij NCOI begon, wist ik bijvoorbeeld überhaupt nog niet wat de cloud inhield. 

"O je bent C#-developer? Geen idee wat je dan doet." Op kringverjaardagen zat ik altijd met een mond vol tanden als iemand weer eens zei: "Ik ben data scientist" of "Ik ben BI-consultant". Wat houdt dat in? Ik werd niet veel wijzer zodra m’n gesprekspartner met technische termen zoals SLA’s aan kwam zetten. Een goed beeld van de IT-wereld had ik dus niet. Binnen verschillende organisaties zag ik voornamelijk grote groepen met introverte mensen die het liefst individueel hun ding doen. En ik zag de IT als een echte mannenwereld. Dat beeld heb ik inmiddels zien veranderen: nu hoor ik kennissen over hun Agile-team vertellen en spreek ik bijvoorbeeld ook steeds meer vrouwen met een passie voor IT.

IT voor ervaren professionals én dummies zoals ik

Het werd hoog tijd om mijn IT-horizon verder te verbreden en ik besloot om dit te gaan doen met de trainingen en webinars van Computrain! Computrain is namelijk niet alleen dé opleider voor diehard IT-professionals, maar ook voor mensen zoals ik, die er geen kaas van hebben gegeten, maar die wel regelmatig met het vakgebied te maken krijgen. Of voor mensen die soft skills op willen doen, Excel zo goed mogelijk onder de knie willen krijgen en moeiteloos online willen vergaderen via Microsoft Teams. Medewerkers uit verschillende lagen van organisaties maken inmiddels kennis met nieuwe digitale ontwikkelingen en complexe systemen. Dit is soms best lastig zonder IT-kennis. Tijdens een opleiding van Computrain doe je gelukkig binnen een paar dagen de benodigde kennis op, terwijl je leert op een niveau dat bij jouw IT-kennis past. Best handig voor mij dus. 

De cloud, Azure, Red Hat, Power BI, Mendix en AWS: voor mij was het allemaal abracadabra. Om de IT beter te begrijpen, moest ik daarom beginnen bij de basics. Zo begon ik met de training ‘IT voor niet IT’ers’. Wat echt een aanrader is! Ik leerde hoe computers en netwerken nou precies in elkaar zitten en vroeg direct wat ‘de digitale transformatie’ nou eigenlijk inhoudt. De docent legde de theorie vervolgens uit op een manier waarbij ik geen error in m’n hoofd kreeg, fijn! 

Natuurlijk leer ik met de tijd steeds meer, maar een stevige basiskennis ontbreekt tot op de dag van vandaag nog. Ik weet bijvoorbeeld in grote lijnen wat ‘de cloud’ inhoudt, maar zodra ik een professional hoor praten, haak ik al snel af. Daarom besloot ik een aantal gratis webinars te volgen! Tijdens het webinar ‘Azure Fundamentals’ kon ik mij bijvoorbeeld in die belangrijke ‘wolk’ verdiepen. Ik leerde over de publieke, hybride en privé-cloud en kreeg een helder beeld van Azure. Wat ik fijn vond aan dit webinar, is dat de docent je echt meeneemt in de cloud en je laat zien hoe zo’n omgeving eruitziet. Nu kan ik weer beter meepraten als iemand het over Azure en clouddiensten heeft.

Meer weten?

Wil jij ook meer weten van de cloud en Azure? Dan kan ik het bovenstaand besproken webinar zeker aanraden! De volgende keer vertel ik over de kennis die ik heb opgedaan tijdens een ander webinar, wat over Data Science ging. Ik wist dat veel organisaties datagedreven werken en was benieuwd naar hoe dit er in de praktijk uitziet.

In mijn volgende blogartikel neem ik jullie verder mee in mijn reis binnen de fascinerende wereld van IT!

Wellicht ook interessant