What’s happening in de wereld van RPA?

Robotic Process Automation (RPA) zit in de lift. Niet zo gek, want deze automatiseringsvorm biedt een directe oplossing voor het groeiende personeelstekort. Hoe kunnen organisaties RPA inzetten? En wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op dit gebied? 

Op 14 juni 2022 vond UiPath Together Amsterdam plaats; een event waar RPA-softwareontwikkelaar UiPath een update gaf over de wereld van RPA. Als enige officiële Nederlandse UiPath Learning Partner mocht Computrain hier natuurlijk niet ontbreken. Namens Computrain waren Programmadirecteur Patrick Kersten en Portfolio Manager Bert Kortenoeven aanwezig. Welke opvallende RPA-trends en -tips zagen zij de revue passeren?

Oplossing personeelstekort

RPA-software van UiPath automatiseert handmatige werkzaamheden. Denk aan het beantwoorden van klantvragen, bijwerken van agenda’s en opstellen van rapporten. Zo zorgt RPA voor meer efficiency en minder fouten. Maar het grootste voordeel is dat het professionals werk uit handen neemt. Medewerkers die voorheen repetitieve taken uitvoerden, houden nu tijd over voor zaken waar meer menselijke denkkracht voor nodig is. Dat maakt hun werk ook een stuk leuker. Op deze manier biedt RPA een oplossing voor de grootste uitdaging van vandaag de dag: het toenemende personeelstekort.

Process mining

UiPath RPA-software kan veel meer dan alleen standaard herhaalbare taken automatiseren. Kersten legt uit: “Natuurlijk kan RPA-software professionals eenvoudige repetitieve taken uit handen nemen, zoals het checken van formulieren of invoeren van factuurgegevens. Maar steeds vaker wordt RPA ook gecombineerd met Artificial Intelligence. Dat maakt de RPA-software zelflerend, waardoor het werkprocessen kan monitoren en analyseren. Op basis van de verzamelde en geanalyseerde informatie wordt aangegeven aan welke taken de RPA-software nog meer uit handen kan nemen. Dit wordt process mining genoemd.”

Citizen development

Een andere trend die tijdens UiPath Together Amsterdam aan bod kwam, was ‘citizen development’. Wat houdt dat in? “Voor het aanpassen en implementeren van UiPath RPA-oplossingen heb je steeds minder development-kennis     nodig, want meer en meer RPA-software is low code / no code. Bovendien bevatten oplossingen van UiPath vaker gebruiksvriendelijke, begrijpelijke ontwikkeltools”, zegt Kortenoeven. Dat betekent dat elke ‘niet IT’-medewerker er zelf mee aan de slag kan. Hij of zij heeft alleen wat basiskennis nodig om zelf repetitieve taken te automatiseren. “Dus in de toekomst kan iedereen een software developer op zijn eigen niveau worden.”

Tips van gebruikers

Hoe kan je alles uit RPA-oplossingen halen? Tijdens UiPath Together Amsterdam gaven organisaties die de software gebruiken – zoals ASML, Heineken en NN Group – enkele tips. De eerste tip was ‘begin klein’. Door klein te beginnen, weet je wat je doet wanneer je eenmaal opschaalt. Bouw bijvoorbeeld eerst een behapbaar minimal viable product. Dit helpt je om gebruikers en stakeholders duidelijk te maken hoe een RPA-oplossing in de praktijk werkt en wat de voordelen zijn. De tweede tip van gebruikers was ‘doe het samen’. Ontwikkel RPA-oplossingen samen met gebruikers, managers en partners. RPA is immers een middel, geen doel op zich. Bepaal samen de businessdoelstellingen en kijk dan waaraan een RPA-oplossing moet voldoen om die te behalen.

‘Haal de juiste skills in huis’. Dat was het slotadvies van UiPath-gebruikers aan bezoekers van UiPath Together Amsterdam. Wanneer je de juiste competenties en certificeringen in huis hebt, kun je automatisering doeltreffender inzetten en maximaal de vruchten van RPA plukken. “Dat geldt voor organisaties die zelf aan de slag willen met RPA, maar ook voor UiPath-partners en -vendoren”, benadrukt Kersten. “Wanneer zij de mogelijkheden van UiPath door en door kennen, kunnen ze hun klanten beter ondersteunen om alles uit hun RPA-oplossingen te halen.”

Wil je jouw RPA-skills (verder) ontwikkelen? Bij Computrain vind je trainingen op elk niveau, van beginner tot advanced, bijvoorbeeld de Training Robotic Process Automation en de Introduction to Robotic Process Automation. 

Wellicht ook interessant