Inzoomen op de functie van data analist

Alleen al aan de hoeveelheid vacatures op LinkedIn kun je zien dat de vraag naar data scientists blijft groeien. Maar waarom zijn data scientists zo populair, wat houdt deze functie in, welke skills heb je als data scientist nodig en welke opleiding heb je nodig om data scientist te worden? In dit artikel zoomen we dieper in op de rol van data scientist. 

Waarom zijn data scientists zo populair? 

Data is de brandstof voor zakelijk succes. Tegenwoordig wil bijna elk bedrijf wel informatie uit ruwe data filteren en heeft daarvoor dus een data scientist nodig. Denk hierbij aan een verzekeraar die inzicht wil in beleggingskoersen of bijvoorbeeld een groothandel die zijn supply chain wil stroomlijnen. Op basis van historische gegevens doen data scientists voorspellingen. Hoe gerichter de voorspelling, des te winstgevender zijn je beleggingen en efficiënter is je supply chain.  

Wat doet een data scientist? 

Een data scientist is eigenlijk een soort waarzegger. Ze voorspellen de toekomst. Dit doen ze niet door naar hun onderbuikgevoel te luisteren, maar op basis van historische gegevens. Een data scientist filtert data door op zoek te gaan naar verbanden tussen bepaalde gegevens. Daarvoor maakt hij of zij gebruik van verschillende algoritmes. Als data scientist kun je werken bij elke organisatie die grote hoeveelheden data wil verwerken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld banken en overheidsinstellingen.  

Welke opleiding heb je nodig om data scientist te worden? 

Als data scientist moet je over bepaalde vaardigheden beschikken, zoals analytische en wiskundige vaardigheden. Er zijn verschillende cursussen voor data scientist waar je de nodige technische vaardigheden kunt opdoen. Maar een wiskundeknobbel is absoluut noodzakelijk als data scientist. Want data scientists moeten verschillende bedrijfsvragen kunnen beantwoorden waarvoor gebruik wordt gemaakt van historische gegevens. Uit deze gegevens destilleert een data scientist antwoorden op toekomstige bedrijfsvragen, zoals: welke gegevens heb je nodig om een bepaalde vraag te beantwoorden? Gegevenswetenschappers bepalen welke wiskundige formules en algoritmen nodig zijn om een nauwkeurige bedrijfsvoorspelling te doen. Het is ook nuttig om over enige technische vaardigheden te beschikken. Als data scientist moet je bijvoorbeeld vertrouwd zijn met de meest gebruikte tools voor data-analyse en kunstmatige intelligentie (AI), zoals R voor machine learning, Python en Microsoft Azure AI. 

Wat is het verschil tussen een data scientist en data-analist? 

Een data scientist werkt nauw samen met een data-analist. Het is de taak van de data-analist om data te verzamelen en structureren. Daarbij maakt hij of zij de gegevens vindbaar, deelbaar, herbruikbaar en toegankelijk. Vervolgens gaat de data scientist met deze gegevens aan de slag. Een ander verschil tussen de functies data scientist en data-analist is dat een data scientist voorspelt, terwijl een data-analist naar het verleden kijkt. Hoeveel winst heeft een verzekeringsbedrijf geboekt? Dat is een typisch voorbeeld van wat een data-analist onderzoekt. Een data scientist gebruikt deze gegevens en voorspelt hiermee hoeveel de premie omhoog moet om het volgende jaar dezelfde winstcijfers te realiseren.  
 
Data scientist worden? Zet de eerste stappen in dit vakgebied met deze Data Scientist opleiding

Wellicht ook interessant