Blockchain is veel meer dan cryptovaluta

Jarenlang werd de cryptovalutawereld gezien als het wilde westen. Met volatiele Bitcoin-koersen en obscure blockchain-munten waar alleen crypto-kenners in investeerden. Maar die tijd is voorbij. Steeds meer gerenommeerde instanties zoals nationale overheden, bedrijven en ngo’s adopteren blockchain als standaard voor betalingsverkeer en vele andere toepassingen.

Wat zijn de opvallendste ontwikkelingen op het vlak van blockchain? In dit artikel zetten we enkele nieuwtjes en trends voor je op een rijtje. Tot slot werpen we een blik op de toekomst van blockchain. Daarbij kijken we verder dan het cryptobetalingsverkeer.

Een heel land op blockchain

De Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) is een van de armste landen ter wereld. Slechts 1% van de bevolking heeft toegang tot financiële dienstverleners en 4-10% tot internet. Even pinnen wordt dan lastig en digitaal bankieren is hier nog mijlenver weg. Om de economie te laten opbloeien, is een financiële infrastructuur essentieel. Daarom heeft de republiek Bitcoin tot wettig betaalmiddel uitgeroepen… en dat is nog maar de eerste stap richting een blockchain-gedreven economie. Binnenkort gaat het land grondstoffen ‘tokeniseren’. Dat betekent dat de eigendomsrechten van bijvoorbeeld aardolie, koper en diamanten worden vastgelegd in een blockchain-eigendomsbewijs.

Transactiekosten omlaag

El Salvador is een ander land dat Bitcoin tot wettig betaalmiddel heeft gemaakt. Hier wordt ongeveer een kwart van het Bruto Binnenlands Product (BBP) verdiend door El Salvadoraanse arbeiders in omringende landen als Mexico, Honduras en Guatemala. Deze arbeidsmigranten sturen een groot deel van hun maandloon direct naar hun familie in El Salvador. Daar betalen ze telkens forse transferkosten voor aan partijen als Western Union. Kan dat niet slimmer? Jazeker wel, met Bitcoins. Door de internationale geldstroom naar cryptomunten om te zetten, kunnen El Salvadoranen jaarlijks ongeveer 400 miljoen dollar besparen op transactiekosten.

Identiteitsbewijs vluchtelingen

Ook internationale organisaties hebben de voordelen van blockchain ontdekt. Zo heeft het World Food Program de identiteit van honderdduizend Syrische vluchtelingen vastgelegd in blockchain. Hierdoor kunnen vluchtelingen sparen en betalen met hun digitale wallet – een belangrijk voorwaarde voor het opbouwen van een nieuw leven. Daarnaast vinden er minder berovingen plaats en wordt betalingsfraude lastiger. Naast financiële, zijn er ook andere maatschappelijke voordelen. Zo zijn ook de identiteit en medische gegevens van vluchtelingen in blockchain vastgelegd, waardoor ziekenhuizen in noodsituaties snel de benodigde persoonlijke gegevens paraat hebben.

Blik in de toekomst

Zet de huidige trend van toenemend blockchain-gebruik door natiestaten, bedrijven en ngo’s zich door? Alex Dowdalls, Blockchain-docent en founder en partner van AXVECO ziet ook nadelen aan het accepteren van cryptovaluta als nationale munt: “Het lijkt mij erg onverstandig om Bitcoin als een nationale munt uit te roepen – het heeft geen waarborgen voor consumenten en functioneert niet als geld zoals consumenten dat verwachten. Dan is het wachten op een debacle.”

Cryptowereld in crisis?

Hoe kijkt Dowdalls aan tegen andere recente ontwikkelingen op het gebied van cryptovaluta? Dowdalls: “Het zijn roerige tijden voor blockchain – de cryptowereld maakt momenteel een crisis mee met de waardedaling van koplopers Bitcoin en Ether en een reeks instortingen van stablecoins, exchanges en DeFi-projecten waarvan veel investeerders de dupe zijn. De ondergang en extreme problemen van een reeks grote en zichtbare initiatieven zoals Three Arrows Capital, CoinFLEX, BlockFi, Celcius, TerraUSD/Luna en Voyager Digital schaadt het vertrouwen in de industry en heeft een domino-effect op andere initiatieven. De eerste grote boetes zijn al uitgedeeld door toezichthouders.”

Voedselveiligheid

Veel overheden, bedrijven en ngo’s adopteren wel blockchain. Het toekomstperspectief op dit vlak is veel rooskleuriger dan in de wereld van cryotovaluta. “Zakelijke toepassingen in de supply chain en tokenisation worden doorgezet met veel belovende bedrijfsmodellen”, zegt Dowdalls. Zo gebruiken supermarktketens als Albert Heijn en Carrefour de technologie om de voedselveiligheid te verbeteren. “Gewoon praktisch om de herkomst van sinaasappelsap of bananen vast te leggen. Daarnaast wordt de Metaverse ontwikkeld waarin blockchain en tokenisation mogelijk een grote rol gaat spelen.”

Ook bekende voetbalclubs als Juventus en Atletico Madrid gebruiken blockchain. Ze stimuleren fans om te investeren in hun organisaties met hun eigen cryptovaluta. Daarnaast verifiëren verschillende autoproducenten de herkomst en betrouwbaarheid van onderdelen door middel van blockchain. Kortom, deze technologie ontwikkelt zich steeds verder buiten de cryptovaluta-wereld. Vaarwel crypto cowboys, welkom blockchain based business!

Benieuwd wat blockchain kan betekenen voor jouw business? Bekijk onze trainingen.

Wellicht ook interessant