Reserves op IT-arbeidsmarkt raken op

Er zijn steeds minder potentiële nieuwe IT-werknemers beschikbaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De personeelstekorten remmen de groei van vooral de bouw en de IT-sector.

De banengroei is sterk, maar de 198.000 nieuwe banen in juni werden voor 55% vervuld door nieuwe toetreders en de rest door werklozen. In de maanden daarvoor ging het om ruim twee derde toetreders. Dat zijn onder meer afgestudeerden die een baan gaan zoeken. De werkloosheid bleef in juni 2018 voor de vierde achtereenvolgende maand staan op 3,9% van de beroepsbevolking. Dat geeft aan dat werkgevers steeds lastiger hun nieuwe medewerkers kunnen vinden tussen de beschikbare werklozen.

Onbenut arbeidspotentieel IT

Volgens de werkloosheidsindicator van de International Labour Organization (ILO) zijn werklozen mensen zonder betaald werk, die hier recent naar hebben gezocht en direct beschikbaar zijn. Maar daar buiten valt veel onbenut arbeidspotentieel. Denk aan mensen die niet de moeite nemen om te solliciteren, maar wel beschikbaar zijn. Deeltijders die meer uren willen maken, of mensen die wel solliciteren, maar niet meteen kunnen beginnen. Bijvoorbeeld omdat hun expertise nog niet voldoende aansluit.

New Potentials IT

Zoek jij ook een gekwalificeerde IT’er? Of zoek jij een IT-baan? Ontdek hoe Computrain jou kan helpen met New Potentials IT.

Bronnen:
Het Financieele Dagblad
Centraal Bureau voor de Statistiek

Wellicht ook interessant