Van historicus tot informatiespecialist: Tom vertelt over zijn ontwikkeling binnen de IT

Informatie wordt steeds belangrijker in de bedrijfsvoering en -processen bij overheden. Samen met Bestuursacademie Nederland bieden wij de leergang ‘ Informatiemanagement in de publieke sector’, waarmee wij junior informatiespecialisten bij de overheid voorbereiden op complexe informatiemanagementvraagstukken. Tom Scheepstra, historicus en junior informatiespecialist bij detacheerder Modis, doet zijn verhaal.

Waarom wilde je informatiespecialist worden?

Ik heb Geschiedenis gestudeerd; een echte informatiestudie. En dat heeft raakvlak met het informatiedomein. Daarnaast ben ik heel geïnteresseerd in de digitale ontwikkelingen. Tegenwoordig is informatie overal te vinden. Maar om informatie gestructureerd en toegankelijk te krijgen, heb je vervolgstappen nodig. En die vervolgstappen leer ik te zetten tijdens mijn opleiding. Als informatiespecialist ben je bezig met de inhoud en met het proces. Die combinatie sprak mij zo aan toen ik de vacature van Modis zag.

Kun je wat vertellen over jouw rol?

Ik vervul sinds september 2020 de rol van junior informatiespecialist bij Rijkswaterstaat. Elke organisatie heeft een grote brij aan contracten en verschillende documenten. Aan mij de taak om in deze grote brij orde te scheppen en te behouden. De documenten moeten toegankelijk zijn en iedereen moet weten waar deze documenten staan.

Hoe ziet jouw opleidingstraject eruit?

De opleiding is opgebouwd uit verschillende modules, zodat je met een helikopterview naar je opdracht kunt kijken, maar je je ook specialiseert in een vakgebied naar keuze. We gingen van start met de vraag ‘‘Wat is informatiekunde?’’. Zo leerde ik het informatiedomein echt goed kennen.

De modules ‘Documentbeheer’ en ‘Procesgericht werken’ heb ik nu ook achter de rug. Nu volg ik de module ‘Digitale Informatievoorziening’, waarin ik onder andere leer over IT-strategieën, systeemontwikkelingen en informatie-architecturen. Hierna volg ik nog de modules ‘Procesgericht werken’ en ‘Big data’. Kortom: alle belangrijke aspecten binnen mijn rol komen aan bod.

Met de basiskennis op zak kiezen we voor een verdieping. Je kunt het zo technisch maken als je wilt, met een verdieping in functioneel beheer, IT-securitymanagement of cybersecurity. Maar je kunt ook je adviserende skills ontwikkelen tijdens de module ‘Adviseren in een politiek-bestuurlijke context’. Laatstgenoemde heeft mijn voorkeur. Ik wil mij focussen op advies binnen verschillende overheidsinstanties, maar ook in de politiek. Ik ben namelijk lijstduwer bij het CDA. ‘’Hoe stuur je een team aan?’’ en ‘’Hoe zorg je ervoor dat je mensen meekrijgt?’’ zijn vragen die je wilt kunnen beantwoorden in zowel organisaties als in een politieke context.

Zou je andere informatiespecialisten (in spe) de opleiding aanraden?

Zeker. De opleiding is dusdanig hands-on dat je leert vanuit jouw eigen situatie. Soms herken ik de aanpak van Rijkswaterstaat tijdens de opleiding, maar soms ook juist niet. Ik denk regelmatig: ‘’Hé, zo kan het dus ook’’.

Maar ik leer ook van de situaties van medestudenten. Sommigen werken bijvoorbeeld bij een gemeente die veel vragen van burgers krijgt. Wat is de route achter die vraag? En wat voor systemen en processen komen erbij kijken? Heel waardevol om te leren vanuit vraagstukken waar ik en andere junior informatiespecialisten dagelijks mee te maken krijgen.

De opleiding is echt een mix tussen theorie en opdrachten of vragen die we in groepjes bespreken. Ik vind het leuk om met anderen ervaringen te delen. Als ik ergens tegenaan loop, kan ik met ze sparren. Zo leer je niet alleen van de opleiding, maar ook van elkaar.

Wil jij je ontwikkelen binnen informatiemanagement?

Dan is de training Informatiemanagement wat voor jou! Wij staan altijd klaar om jouw vragen te beantwoorden en met je te sparren over een passende training. Bel naar 030 – 2 348 500, whatsapp naar 06 – 10 16 32 89 of mail naar info@computrain.nl.

Wellicht ook interessant