Veranderingen Certificeringen Cisco

Cisco past zijn certificeringsaanbod aan. Vanaf 24 februari 2020 kan je nog maar één basiscertificaat behalen voor alle specialisaties. Wat verandert er nog meer? Wat zijn de achterliggende redenen hiervoor? En wat betekenen de wijzigingen voor IT-professionals?

“Samen met Fast Lane bieden we diverse certificeringstrajecten aan. Niet alleen voor Cisco, maar ook voor andere leveranciers zoals AWS, VMware, Citrix en Google Cloud”, zegt Bert Kortenoeven, Programma‑ en Portfoliomanager bij Computrain. “Daarbij vullen wij elkaar goed aan”, vertelt Herman Goedman, Managing Director van Fast Lane Benelux. “Wij zitten als wereldwijde opleider dicht op de vendoren, waar Computrain nauw contact met diverse lokale klanten onderhoud. Zo kunnen we onze trainingen zowel naadloos afstemmen op de ontwikkelingen bij internationale leveranciers als op de lokale marktvraag.”

Wat gaat er veranderen?

De Cisco-certificeringen gaan inhoudelijk met hun tijd mee, maar hebben al jaren dezelfde naam en structuur. Dat gaat nu veranderen. De verschillende gespecialiseerde basiscertificeringen voor de verschillende technologieën zoals Cloud, Security en Data Center verdwijnen. In plaats daarvan komt er één basiscertificering voor het A(ssociate)-niveau. Voor de P(rofessional) en E(xpert) levels blijven de technologische specialisaties bestaan, maar neemt het aantal af. Op P-niveau kunnen IT-professionals zich nog wel specialiseren in een technologie, bijvoorbeeld in Enterprise, Security, Data Center en Collaboration. Daarnaast blijven alle na 24 februari 2020 behaalde certificeringen drie jaar geldig, dus ook de E-level certificeringen die voorheen twee jaar geldig waren.

Tegelijkertijd met de nieuwe structuur voor A-level certificeringen breidt Cisco zijn aanbod uit. Naast het reguliere pakket engineering-certificeringen, komt er een serie programming-certificeringen onder de naam DevNet. “Cursisten kunnen deze twee lijnen ook combineren, door een keuzevak uit de andere specialisatie te kiezen”, vult Goedman aan. “Dan volgen ze bijvoorbeeld Security-trainingen die ze aanvullen met een DevNet-keuzevak. Zo kunnen ze hun Cisco-kennis verbreden en programmeerkennis ontwikkelen. Een slimme zet voor IT’ ers, want de markt heeft behoefte aan programmeurs met engineering-kennis en engineers die bekend zijn met programmeren.” Deze keuzevakken uit een andere lijn, tellen mee voor beide certificeringstrajecten.

Waarom deze veranderingen?

Cisco heeft volgens Goedman drie redenen om zijn aanbod te wijzigen. “Door de opkomst van nieuwe technologieën zijn er steeds meer certificeringen bijgekomen. In deze gespecialiseerde certificeringstrajecten is steeds minder aandacht voor een brede, integrale blik op alle Cisco-producten. En juist die overzichtskennis wil Cisco weer terugbrengen.” Ten tweede is dit een mooie kans om het certificeringsprogramma te actualiseren. Het programma was qua structuur en inhoud aan vernieuwing toe.

De derde reden voor het gewijzigde certificeringsaanbod is flexibiliteit. Cisco wil in de toekomst makkelijk modules over nieuwe technologieën kunnen inpassen in het bestaande certificeringsprogramma. Goedman licht toe: “Dat is nodig, want nieuwe technologieën volgen elkaar in hoog tempo op. Dan wil je ook dat cursisten daarin onderwezen worden.” In het oude programma was het niet mogelijk om nieuwe modules in te passen zonder het opleidingsprogramma te veranderen. Nu cursisten de optie hebben om een keuzevak toe te voegen, kan dat wel.

Wat betekent dat voor IT-professionals?

De kennis die cursisten opdoen wanneer ze een certificeringsprogramma doorlopen, sluit inhoudelijk beter aan op de ontwikkelingen dan vroeger. “Bijvoorbeeld op het gebied van Software Defined”, zegt Goedman. “Maar ook in de breedte: cursisten kunnen hun kennis in het P-certificeringstraject verdiepen met een verplicht vak en een keuzevak, en daarmee een specialisatie kiezen. Vervolgens kunnen ze met het P-certificaat op zak een certificering op P-level gaan volgen in een andere specialisatie.” Deze onderwijsopbouw wordt ook wel T-Shaping genoemd. Hierbij beschikken cursisten niet alleen over diepgaande kennis op een specifiek vlak, maar ook over brede kennis op overige relevante gebieden.

De T-Shape opbouw geldt ook voor de tweesplitsing in DevNet- en engineering-programma’s. Zo kweekt Cisco programmeurs met engineering- en engineers met programmeerkennis. Goedman: “Cisco vindt het belangrijk dat IT’ers die met hun producten werken een brede kennis daarvan hebben. Dat is goed nieuws voor de cursisten en voor hun opdrachtgevers. Cursisten maken zichzelf aantrekkelijker voor een nieuwe en waardevoller voor hun huidige werkgevers. En opdrachtgevers halen op hun beurt brede, actuele Cisco-kennis in huis.”

Ontvang ons magazine UPDATE

Vind je dit artikel interessant? Je kunt ons magazine UPDATE drie keer per jaar in je mailbox ontvangen. Blijf up-to-date en laat hier je gegevens achter.

Wellicht ook interessant