Waarom Power BI? Business manager Peter Oosterhuis vertelt

Wil je ontdekken wat je met data kunt doen? Peter Oosterhuis, Business Manager bij Computrain, heeft veel nieuwe inzichten gekregen tijdens de training Introduction to Power BI. Zijn data-analyses gaven een goed beeld van de kansen en verbeterpunten voor de business, maar waren erg tijdrovend. Tijdens de training kwam hij er snel achter dat Power BI veel problemen zou oplossen.

In mijn rol als Business Manager bij Computrain werk ik veel met data-analyse. Dat komt er regelmatig op neer dat ik diverse bestanden aan elkaar aan het koppelen ben en verbanden probeer te leggen door middel van kringvergelijkingen en draaitabellen. Ik ervaar dit als een zeer waardevol proces, aangezien deze manier van data-analyse vaak unieke inzichten geeft in kansen en pijnpunten voor onze business. Nadeel is echter dat het een tijdrovend proces is en vaak lang duurt lang voor dit zijn vruchten afwerpt. Daarnaast kost het redelijk wat werk om de data te converteren naar een bruikbare, inzichtelijk rapportage. ‘’Dit moet makkelijker kunnen’’, heb ik meerdere malen gedacht. Daarom besloot ik mij in te schrijven voor de training Introduction to Power BI. Tijdens de training werd al snel duidelijk dat Power BI een groot deel van de problemen die ik ervaarde oplost.

Power BI is gebruiksvriendelijker dan andere programma’s

De training heeft mij vooral aan het denken gezet over de manier waarop we onze data structuren, analyseren en vervolgens gebruiken voor onze bedrijfsvoering. Door de Power BI-training ben ik gaan zien hoe belangrijk het om de data in één keer ‘goed te zetten en te koppelen’ en vervolgens analyses en rapportages te maken. Ik ervaar deze manier van werken als veel gebruiksvriendelijker dan andere programma’s. Power BI biedt hierin het volledige pakket en de mogelijkheid om verschillende bronnen aan elkaar te koppelen en hier vervolgens een makkelijk en overzichtelijk dashboard van te maken.

Tevens biedt het de mogelijkheid om interessante bevindingen te analyseren in het dashboard. Het dashboard is dus interactief en als je data eenmaal goed staat, kun je uit het dashboard blijven werken. Zo hoef je niet continu in je data te graven. Daarnaast is er de mogelijkheid de data ‘live’ te updaten, waardoor de data automatisch ververst.

“Ik denk dat de tijd van powerpoints met uitgeknipte draaitabellen wel op zijn eind begint te lopen wanneer dit soort toepassingen de norm gaan worden.”

Power BI geeft echt inzicht in wat je met data kunt doen én hoe je dit het beste kunt doen. Bij veel van mijn analyses dacht ik wel eens: ‘ik zou graag nog bestand X en bestand Y kunnen toevoegen’ of ‘het zou echt top zijn als ik hier nog één stapje dieper zou kunnen gaan’. De echt interessante bevindingen zitten vaak in de details, en niet in de overkoepelende data. Daarom geeft het gebruik van Power BI inzichten die je anders niet hebt. Iedere bron die je wilt koppelen, in welk format dan ook, kun je toevoegen. En dit alles in een gebruiksvriendelijk werkformat, lay-out en presentatievorm. Er wordt, zoals ik het ervaar, echt gedacht vanuit de data-analist die, naast een grondige analyse, zijn data begrijpelijk en overzichtelijk moet presenteren. Ik denk dat de tijd van powerpoints met uitgeknipte draaitabellen wel op zijn eind begint te lopen wanneer dit soort toepassingen de norm gaan worden.

Een praktijkgerichte training waarin je zelf puzzelt

Wat me opviel tijdens de les, is dat we heel veel zelf oefenen in gesimuleerde omgevingen en dat er veel interactie is tussen de docent en de cursisten. Laten we eerlijk zijn: IT is soms nu eenmaal droge materie. De lesvorm heeft hier veel invloed op. Vooral de simulatie met herkenbare bestanden en het koppelen en analyseren van de data was erg leerzaam.

Een les valt of staat met de docent, die was zeer deskundig en triggerde je om zelf te puzzelen. Alle onderdelen van de training vond ik sterk. En ik weet dat ik klink als de slager die zijn eigen vlees keurt, maar zo ervaar ik het wel. Enerzijds had ik een fijne, deskundige docent die de theorie goed aan de praktijk koppelt en vragen helder en volledig beantwoordt. Daarnaast was het een fijne lesomgeving met goede faciliteiten (makkelijk parkeren, goede lunch, moderne leslokalen), wat zeker bijdraagt aan de ervaring van de les.

Power BI: de tool voor de toekomst

Uit onze inschrijvingen blijkt ook dat Power BI een van onze best bezochte trainingen van dit moment is. Ik word er, vanuit mijn rol bij Computrain, ook blij van om te zien dat we zoveel organisaties en studenten kunnen opleiden met deze mooie tool. Ik ga in ieder geval zeker de training Power BI Advanced volgen. Deze was nog in ontwikkeling, maar is recentelijk toegevoegd aan ons portfolio. Ik zie Power BI als tool voor de toekomst en ben ervan overtuigd dat de tool nog veel meer biedt dan ik nu denk. Op naar de schoolbanken dan maar weer!

Wil je meer weten over de training Power BI? Onze studieadviseurs staan klaar om je alle ins en outs te vertellen. Je kunt ze bereiken door te bellen naar 030 – 2 348 500, te whatsappen naar 06 101 632 89 of te mailen naar info@computrain.nl.

Wellicht ook interessant