Hoe krijg je SQL in de vingers? Docent Léonard van Tuijl vertelt over de veelgebruikte zoektaal

SQL, de zoektaal die door veel medewerkers van verschillende afdelingen wordt gebruikt. Niet moeilijk, zodra je de regeltjes doorhebt. Docent Léonard van Tuijl vertelt over de taal en de training waarmee je ‘m binnen no-time vertaalt naar waardevolle zoekresultaten.

Veel cursisten vragen: ‘’hoe spreek je SQL nou eigenlijk uit?’’ Het kan op twee manieren. ‘Sequel’ is een optie. Maar SQL als losse letters is ook prima. De exacte betekenis: Structured Query Language. SQL is ontstaan in de jaren ’70. In dezelfde periode als de programmeertaal C. Waar de taal C is doorontwikkeld in C++ en C#, blijft SQL eigenlijk een heel robuuste taal. Het is heel stabiel. Laagdrempeliger om te leren ook. Ook niet-technici kunnen er goed mee omgaan.

SQL is een zoektaal. Je gebruikt deze als je op zoek bent naar informatie. Je formuleert een vraag en vindt direct je resultaten. SQL Server draait op de achtergrond, daar communiceer je mee in de managementstudio. In dit systeem zie je verschillende databases waarin je zoekopdrachten kunt uitvoeren. Zo vind je de data die je nodig hebt.

In de training leer je die queries goed uit te voeren. Dat is via YouTube tutorials nog best lastig te leren, want die zoekopdracht moet tot in detail goed ingetikt zijn. Je moet alle regeltjes eigenlijk onthouden.

Voor wie is een SQL-training geschikt?

Voor iedereen die weleens een zoektocht houdt in een database. Ik hoor cursisten weleens zeggen: ‘’Binnen mijn functie moet ik zo nu en dan zoekopdrachten uitvoeren. Maar omdat ik er zelf te weinig vanaf weet, moet ik eerst die query in een algemene taal formuleren en deze vervolgens naar een externe partij sturen. En die stuurt mij dan drie dagen later het resultaat. Maar dan voldoet dat resultaat niet aan wat ik bedoelde.’’ Zo veel moeite, terwijl je het na een tweedaagse cursus gewoon zelf kunt!

Wat kunnen deelnemers van een SQL-training bij Computrain verwachten?

Ik hoor na de training vaak deelnemers zeggen: ‘’Ik vond de training helemaal niet saai’’. Dat ligt meer aan zijn of haar verwachtingen dan aan de cursus. Als je een taal leert, krijg je eigenlijk te maken met heel veel regels. Net als wanneer je Italiaans of Spaans leert. Dat kun je heel saai maken door wat regeltjes op te lepelen. En deelnemers kunnen niet een dag lang feitjes opzuigen. Je maakt een cursus tot een succes door te focussen op raadsels. Het puzzeleffect van deze taal stel ik daarom centraal. Zo maak je het wel spannend. In een oefening van 10 minuten kun je meer leren dan van een langdradig verhaal.

Welke SQL-training raad je aan?

Heb je nog geen verstand van databases? Dan kun je beginnen bij de basis om alles eruit te halen wat erin zit. En dat is de training ‘Een Relationele Database Ontwerpen’. Je leert hoe een database eruitziet en hoe je een tabel ontwerpt. Dat is heel nuttig voor je overzicht. De tweede cursus die je kunt volgen is SQL Fundamentals. Je kunt daarna direct aan de slag met SQL. Zo zijn er systeembeheerders voor wie SQL helemaal niet de core business is, maar die wel zo nu en dan een zoekopdracht moeten doen. Dan zitten ze met SQL Fundamentals helemaal goed. Wil je nog een stap verder? Dan is de training Querying Data with Transact-SQL een aanrader. Deze training wordt veel gevolgd door medewerkers voor wie SQL echt dagelijkse kost wordt. In de Fundamentals leer je een paar joins. Tijdens de Microsoft-training leer je er nog meer. Je leert meer en gaat dieper de materie in.

Klaar om zelf met SQL aan de slag te gaan?

Bekijk ons trainingsaanbod! Heb je vragen of wil je een persoonlijk advies? Bel dan naar 030 – 2 348 500 of mail naar info@computrain.nl.

Wellicht ook interessant