De IT-leerweg van een copywriter, deel 3: kennismaking met cybersecurity

De IT: voor leken een ongrijpbaar vak. Maar de IT is booming. Digitale ontwikkelingen hebben een grote invloed op ons dagelijkse leven en vacaturewebsites stromen over met IT-functies. Ik ben Jolisa, de copywriter van Computrain. Om het IT-vak beter te begrijpen, besloot ik op ontdekkingstocht te gaan binnen deze voor mij nog vrij onbekende wereld. En ik neem jullie hierin mee. In mijn vorige blog vertelde ik over data science. In dit deel ga ik mij verdiepen in cybersecurity.

Van geen schrijntje knowhow tot wat basiskennis van innoverende IT-onderwerpen: inmiddels weet ik wat van de cloud en van data science. Cybersecurity is nog zo’n vak waarin professionals omarmd worden door organisaties die veilig futureproof willen worden. De kroonjuwelen van de organisatie beschermen tegen kwaadwillende hackers: ik weet wel dat cybersecurity een steeds belangrijker vak wordt. Vooral nu we massaal overgaan op de cloud en thuiswerken. Dat alle systemen goed beveiligd zijn is dan een absolute must. Ik heb mij dan ook laten vertellen dat een baan als ethical hacker een kansrijk beroep is. Zij vinden een lek, voordat andere hackers het vinden. Altijd een stapje voor zijn; zo houd je systemen en gevoelige informatie beschermd.

Meegenomen worden in een hackersaanval

Het nut van security is duidelijk. Maar hoe dit nou precies in z’n werk gaat, dat weet ik niet. Hoe denkt een hacker? Hoe ziet zo’n aanval door kwaadwillende hackers eruit? En hoe gaan ethische hackers op zoek naar zo’n lek? Met webinars kijken, online artikelen lezen en professionals spreken kom je toch een heel eind. Tijdens het Computrain-webinar over cybersecurity wordt het vak uitgelegd aan de hand van een voorbeeldcase over de aanval op de Universiteit Maastricht. Dit soort ‘open’ organisaties zijn vaak het doelwit van criminele hackers. Ik werd meegenomen in hoe de hackers precies te werk zijn gegaan. Ondanks dat de technische termen mij om de oren vlogen en ik hier en daar wat moest googelen, heb ik een beter beeld gekregen van de hackerswereld en preventieve maatregelen.

Een ding is mij duidelijk geworden: cybersecurity is niet iets om op te besparen. Systemen die overgenomen worden en data die op straat komt te liggen is een regelrechte ramp. Wil je hier meer over weten, kijk dan vooral de Computrain webinars over dit onderwerp. In mijn volgende blog vertel ik over mijn verdieping in het programmeren van software met behulp van Low-code.

Wellicht ook interessant