Mark, businessanalist bij NCOI, vertelt

Mark had niet per se affiniteit met IT. Toch voelt hij zich als businessanalist bij NCOI Groep, waar Computrain onderdeel van is, als een vis in het water. Hij vertelt over de belangrijkste competenties van een businessanalist en hoe zijn werkdag eruitziet.

Mijn loopbaan binnen NCOI Groep begon ik als coördinator van het examenbureau bij NCOI. Ik ontfermde me niet alleen over het examenproces van deelnemers, maar was tevens veel bezig met het verbeteren van systemen. Mijn leidinggevende wees mij op de functie van businessanalist; die zou goed bij mij passen. In de eerste instantie was ik het daar niet mee eens. Ik heb toch helemaal geen affiniteit met IT? Toen mij uitgelegd werd dat het gaat om de brug slaan tussen business en IT, werd het voor mij al een stuk interessanter. Die interesse voor IT is snel gegroeid. Ik volgde trainingen zoals SQL Fundamentals, Agile, BiSL en Scrum. Ik moet immers wel weten waar ik het op IT-vlak over heb. In het begin was ik nog enigszins onzeker, maar ik vertrouwde op mijn kennis vanuit de organisatie en de kennis van IT’ers met wie ik nauw samenwerk.

De werkdag van een businessanalist

Organisaties streven naar continue verbetering. Als businessanalist fungeer ik als schakel tussen de opdrachtgever en het ontwikkelteam. Ik ontferm mij over alle labels van NCOI, waarvoor ik na ga hoe we onze processen en systemen kunnen verbeteren. Eigenlijk ben ik gedurende de hele werkdag met veel mensen vanuit de gehele organisatie in gesprek om wensen in kaart te brengen en knelpunten te bespreken. Stap 1 binnen een project is namelijk de requirements in kaart brengen. Tijdens brown paper sessies bespreken we de huidige processen. Waar staan we? En waar willen we naartoe? Hoe kunnen we bijvoorbeeld garanderen dat het gehele opleidingsaanbod van alle labels binnen NCOI Groep zichtbaar blijft via al onze kanalen? Ik analyseer de eventuele risico’s, knelpunten en afwijkingen. Vervolgens begin ik met mijn zoektocht naar oplossingen die aan de wensen voldoen. Ik denk buiten de systemen en ga na wat we allemaal nodig hebben om, bijvoorbeeld, ons interne ERP-systeem goed te laten draaien.

"Een goede businessanalist is sociaal vaardig, uiterst kritisch op details en een tikje koppig."

Afhankelijk van de complexiteit en grootte van projecten zijn we gemiddeld 4 à 5 weken bezig voordat de oplossing ontwikkeld wordt. Gedurende een project heb ik veel verschillende verantwoordelijkheden: ik bewaak de uitgewerkte oplossing, maak procesplaten, voer tot in detail de analyses uit, maak gebruik van data driven design en houd overzicht over het grotere geheel van de betreffende organisatieonderdelen. Als businessanalist doorgrond je op deze manier de volledige organisatie. Dit kost veel tijd; je wilt immers een overzichtelijk beeld schetsen van de huidige en toekomstige situatie. Daarna word ik weer betrokken bij het testen en valideren. Afsluitend begeleid ik gebruikers in de kennismaking met nieuwe systemen. Hierbij zet ik mijn skills en kennis op het gebied van verandermanagement in om tot een soepele acceptatie van de nieuwe applicaties over te gaan.

IT-ontwikkelingen

Binnen mijn functie krijg ik met verschillende ontwikkelingen binnen IT te maken. De digitalisering en artificial intelligence zijn daar voorbeelden van. Zo maken we bij NCOI al gebruik van tientallen robots die handmatig werk vervullen. Van het klaarzetten van facturen tot het versturen van automatische berichten vanuit studiebegeleiders, zodat zij meer tijd hebben voor telefonisch, persoonlijk contact met elke deelnemer. En door middel van machine learning kunnen we goede voorspellingen maken op basis van historische data met betrekking tot groepsgroottes en belangrijke leslocaties. Zo weten we zeker dat we genoeg plek hebben als je een training in bijvoorbeeld Amsterdam of Zwolle wilt volgen.

De belangrijkste skills van een businessanalist

Een goede businessanalist is sociaal vaardig, uiterst kritisch op details en een tikje koppig. Belangrijk: je moet out of the box kunnen denken om tot innovatieve oplossingen te komen. Schrik vooral niet als je geen IT-kennis hebt! De trainingen Requirements Analyse en Management en Business Analist kan ik elke businessanalist (in spe) aanraden!

Omscholen tot businessanalist

Wil jij aan de slag als businessanalist, zonder dat je ervaring in de IT hebt? Dan is ons omscholingstraject van 3 maanden, inclusief baanbeleiding, wellicht iets voor jou. Klik hier voor meer informatie.

Wellicht ook interessant