Daniël E. Brouwer is een functioneel beheer-expert in hart en nieren. Hij zit al 20 jaar in het beheervak, heeft het boek 'Hét handboek voor de functioneel beheerder' geschreven en is de oprichter van de Vakopleiding Functioneel Beheer. Tevens is hij in samenwerking met EXIN bezig met de ontwikkeling van het examen dat de kennis en vaardigheden van deelnemers erkent.
Het belang van functioneel beheer is onwijs gegroeid en dit zal steeds verder toenemen. Het is een vak dat constant in ontwikkeling is en steeds meer gebruikmaakt van informatie. Steeds meer bedrijven zijn afhankelijk van informatiemanagement. De traditionele IT’er verdwijnt; de business en IT raken steeds meer verweven en nieuwe skills en kennis zijn nodig om bij te blijven in het vak. Een goed boek is nodig om de ins en outs van een vakgebied te leren kennen. Die was er voor functioneel beheer niet. En daar klaagde ik wel eens over. Daarom besloot ik daar wat aan te doen en zelf een boek te schrijven. Het praktijkgerichte Hét handboek voor de functioneel beheerder neemt je mee in het vak. Het is een boek zonder vakjargon en afkortingen, zodat iedereen de inhoud goed kan begrijpen.
We besloten ook een opleiding te ontwikkelen die we zelf gehad wilden hebben. Met Hét handboek voor de functioneel beheerder als basis. Mijn doel: met verschillende organisaties, zoals Computrain en EXIN, het vakgebied ‘Functioneel beheerder’ verder verbeteren. Ik heb met Sjon Post, programmamanager bij Computrain, gespard over de aanpak. Lezers waren al enthousiast over de praktische benadering van het boek. Dit heb ik doorgevoerd in de ontwikkeling van onze Vakopleiding Functioneel Beheer. Belangrijke tools kunnen direct worden gebruikt. Geen saaie PowerPointpresentaties, maar praktijkgerichte trainingen gegeven door professionals die het vak door en door kennen. Deelnemers zullen het vak ‘Functioneel beheer’ niet zien op standaard sheets, maar zelf ervaren. We leren ze niet onze visie, maar om hun eigen visie te ontwikkelen. Samen vissen, in plaats van de vis voor ze te vangen, dus.
De opleiding is geschikt voor zowel starters als ervaren professionals: onze trainingsgroepen zijn meestal gemengd. Veel organisaties combineren namelijk de frisse blik en kneedbaarheid van starters met de vele kilometers die doorgewinterde professionals hebben gemaakt. We hechten veel waarde aan de feedback van onze deelnemers én trainers; we vertalen hun mening constant naar verbeteringen binnen onze training.
Samen met EXIN hebben we onderzocht of er aan de hand van het boek een examen mogelijk was. Dat bleek zeker mogelijk, sterker nog, EXIN was meteen enthousiast. EXIN ontwikkelt hoogwaardige examens en heeft dezelfde normen en waarden als ik: kwaliteit staat voorop. Daarom wilde ik uitgerekend met hen graag samenwerken. En zo gingen we aan de slag. Ik ben nauw betrokken geweest bij het ontwikkelen van de examenspecificaties. Omdat ik het boek door en door ken, heb ik een goed idee over wat kandidaten moeten kennen en kunnen om het examen te kunnen halen. Het examen is van grote toegevoegde waarde, omdat de praktische skills van de deelnemers uitvoerig getoetst worden. Het certificaat staat voor vakkundigheid: waardevol voor hun cv en organisatie. Deelnemers kunnen het examen vanaf eind januari 2021 maken!
Meer weten over het vakgebied Functioneel beheer, de vakopleiding en het bijbehorende examen? Neem dan vooral deel aan ons gratis webinar over dit onderwerp op donderdag 28 januari om 16.00 uur. Inschrijven voor dit webinar kan via deze link.