Wat is de visie van Computrain? Directeur Martijn Steffers vertelt

Ons werk digitaliseert. Wie vergadert er niet virtueel en gebruikt geen software als Excel en PowerPoint? Daarnaast moeten IT-professionals bijblijven met de elkaar snel opvolgende technologische ontwikkelingen en moeten managers weten hoe ze met data-inzichten processen optimaliseren.

Hoe helpt Computrain professionals en organisaties om voorop te blijven lopen in de snel digitaliserende wereld? In dit artikel vertelt Martijn Steffers, Algemeen Directeur Computrain, over de visie en aanpak van Computrain. Welke ontwikkelingen op educatief en IT-gebied ziet hij? Hoe speelt Computrain daarop in? En hoe helpt Computrain individuen en organisaties om daarmee hun digitale impact te vergroten?

Gepersonaliseerd leren

Met bijna 900 trainingen, opleidingen, certificeringsprogramma’s en examens is Computrain toonaangevend praktijkopleider. Aankomend jaar viert Computrain zijn veertigste verjaardag. In de afgelopen vier decennia helpt Computrain werkenden en organisaties hun digitaal potentieel te ontwikkelen, hierin is er volgens Steffers veel veranderd, maar ook veel hetzelfde gebleven. “Aan de ene kant wordt er nog steeds klassikaal lesgegeven. Aan de andere kant kunnen cursisten, mede door digitale hulpmiddelen, nu in elke situatie kiezen voor de best passende leermethode. Wil je basiskennis tot je nemen, dan kies je bijvoorbeeld een klassikale les of leer je in je eigen tempo door thuis een e-learning of virtuele training te volgen. Wil je de geleerde kennis en vaardigheden leren toepassen? Dan is een klassikale sessie met een docent weer heel geschikt.” Computrain speelt in op deze ontwikkeling met trainingen in verschillende lesvormen. “We bieden 35 procent van onze trainingen al virtueel aan en dat zal de komende jaren alleen maar meer worden.”

Door de voortsnellende digitalisering is er ook meer behoefte aan vaardigheden. Ofwel, hoe kan ik de geleerde kennis optimaal toepassen in de praktijk? Steffers: “We nemen bijvoorbeeld steeds meer businesstrainingen voor managers in ons portfolio op, waarin ze bijvoorbeeld leren hoe ze inzichten uit data kunnen inzetten voor hun eigen werk en organisatie. Klassikaal, virtueel of een combinatie daarvan is daarvoor de ideale lesmethode, omdat cursisten dan kunnen sparren over hun specifieke uitdagingen met een docent of klasgenoten.”

Data als katalysator

Data heeft een grote verandering in gang gezet. “We hebben tegenwoordig wereldwijd 59 zettabyte aan data tot onze beschikking – dat is 59 gevolgd door 21 nullen! Naar verwachting zal dat in 2025 ongeveer 175 zettabyte zijn. Hoe kan je deze data ontsluiten en inzetten?”, zegt Steffers. “Je wilt data gestructureerd kunnen opslaan, zodat je het kan inzetten om jouw organisatie datagedreven te analyseren en verbeteren. Bijvoorbeeld door Artificial Intelligence- en machine learning-tools erop los te laten. AI kan je niet alleen gedeelten van jouw werk uit handen nemen, maar ook bijvoorbeeld patronen ontdekken, nieuwe inzichten voor je opdoen en je adviseren op welk moment en bij welk proces je die het beste kunt toepassen.”

Computrain heeft zijn portfolio continu doorontwikkeld op de veranderingen die datagroei met zich meebrengt, onder andere door de Computrain Data Academy op te richten. Op dit platform vinden IT- en businessprofessionals informatie over de impact die data op hun werk heeft, gekoppeld aan passende trainingen. Ook zien ze hier welk pad ze kunnen bewandelen om zich verder te ontwikkelen. De opleider ziet naast data nog meer belangrijke thema’s zoals AI, Security en Hyperautomation. Hyperautomation? “Ja, want als organisatie heb je kennis van verschillende technologieën nodig om end-to-end te automatiseren, denk aan AI en Robotic Process Automation”, legt Steffers uit. “Door deze technologieën slim te combineren, kan je niet alleen losse taken, maar volledige processen automatiseren en optimaliseren. In onze Hyperautomation-trainingen leer je hoe je het maximale haalt uit een combinatie van dergelijke nieuwe technologieën, zodat je vervolgens efficiëntieslagen kunt behalen en voorblijft op de concurrentie.”

In de voorhoede van digitale ontwikkelingen

Hoe blijf je relevant in het huidige snel veranderende digitale landschap? “Dat is de uitdaging voor onze klanten, maar ook voor onszelf. Wij willen actuele kennis en vaardigheden blijven aanbieden, die onze cursisten en hun werkgevers in staat stellen om voorop te blijven lopen,” zegt Steffers. Hoe pakt Computrain dat aan? “Dat doen we enerzijds door al veertig jaar midden in de markt te staan, zodat we de actuele en toekomstige ontwikkelingen kennen. Daarvoor werken we nauw samen met klanten en internationale partners zoals Microsoft. Dat doen we bijvoorbeeld in kennisnetwerken, waar we periodiek ontwikkelingen en veranderende behoeften bespreken. Daarnaast zitten we in de Leading Learning Partner Association waar we samenwerken met internationale partners om relevant te blijven in het huidige dynamische landschap. Daardoor zitten we bij nog meer vendoren aan tafel en kunnen we samen met hen nog meer internationale klanten helpen. Anderzijds vertalen we deze inzichten uit de markt razendsnel in trainingen. Dat is de taak van ons Portfolio- en Onderwijs Management-team, dat zich daar dag in dag uit mee bezig houdt. Op deze manier houden we onze trainingen niet alleen actueel, maar ook toekomstgericht.”

Meer wendbaarheid. Dat is het antwoord op huidige dynamische situatie als gevolg van datagroei en digitalisering. Daarom helpt Computrain organisaties om wendbaarder te worden. Want met wendbare systemen en processen kun je als organisatie systemen en de processen die daarop draaien flexibeler maken. Het resultaat? Je versnelt de time-to-market, voldoet eenvoudig aan veranderende wet- en regelgeving en kunt nieuwe technologieën snel inpassen. “En niet te vergeten, als wendbare organisatie met flexibele processen en systemen ben je in staat om direct te profiteren van data-inzichten”, vult Steffers aan. “Je weet waar klanten behoefte aan hebben en kunt productieprocessen of je customer journey daar direct op afstemmen. Zo blijf je relevant en vooroplopen.”

Computrain als leerpartner

In onze snel veranderende wereld is Computrain een leerpartner voor organisaties. Steffers licht toe: “We willen organisaties continu helpen om wendbaar te zijn en data-inzichten te benutten. Dat vraagt om maatwerk, met passende incompany trainingen waarin medewerkers specifieke kennis en skills leren. Naast incompany werken we ook vanuit een consultancy-rol nauw samen met bepaalde klanten en creëren een roadmap voor de toekomstige benodigde kennis per afdeling en team: we vragen naar hun doelstellingen, analyseren welke vaardigheden en kennis ze nodig hebben om die te bereiken, in hoeverre die ontbreken en met welke trainingen ze deze kennis- en skills-kloof kunnen overbruggen. Dat visualiseren we in een maatwerk roadmap. Daarin zie je voor elke rol, welke trainingen medewerkers kunnen volgen. Met als resultaat dat jouw organisatie uiteindelijk de juiste competenties in huis heeft om bepaalde strategische doelstellingen te behalen en wendbaar te zijn in de dynamische digitale ontwikkelingen.”

We kampen met een tekort aan IT-professionals. Door op te treden als IT-leerpartner kan Computrain dit tekort deels oplossen. Steffers: “We kunnen roadmaps maken om personeel om te scholen en trajecten aanbieden om organisaties daarin op maat te begeleiden. Dat doen we onder andere door een speciaal opleidingstraject wat kracht bij zet in het recruitmentproces voor bedrijven. Daarnaast verzorgen we omscholingstrajecten en zijn we onderdeel van een samenwerkingsverband tussen lokale overheden en het bedrijfsleven om medewerkers om te scholen naar IT-professionals. Ik ben trots dat we ons steentje bijdragen aan dergelijke mooie projecten met een duidelijke maatschappelijke meerwaarde.”

Naast organisaties, helpt Computrain ook individuen om hun digitale en maatschappelijke impact te vergroten. “Nederland digitaliseert en dit vraagt steeds meer van degenen die met nieuwe systemen moeten werken. Wij begeleiden en trainen deze doelgroep al veertig jaar, zodat ze sterker staan in deze tijd van continue digitalisering. Bij ons kan je alles leren wat je nodig hebt om succesvol te zijn in de huidige samenleving, van basiskennis over Excel tot projectmanagement skills en diepgaande IT-kennis over programmeren. Doordat je efficiënter kunt werken, met alle digitale tools die je tot je beschikking hebt, wordt jouw werk ook een stuk leuker.”

Wie is Martijn Steffers?

“To boldly go where no one has ever gone before – dat is mijn motto. Daarbij vraag ik me continu af: waar staan we nu, wat kunnen we nog meer en waarin kunnen we verder groeien? Als opleider bestaan we bij de gratie van onze klanten. De digitale wereld verandert constant, dus hoe kunnen wij daar goed op blijven inspelen? Dat vergt wat lef; proberen is goed. Soms moet je buiten de gebaande paden treden. Ook fouten maken is niet erg, alleen zo kom je erachter of iets werkt en of dat jouw organisatie verder brengt.”

  • Algemeen Directeur Computrain sinds 2022
  • Eerder werkzaam in directie- en managementfuncties bij Be Informed, DAS en Reaal
  • Master of Business Administration (MBA) en Management Economie en Recht en Windesheim University

Wil jij medewerkers een maatwerk leerplan bieden om de juiste kennis en skills in huis te halen? Maak een vrijblijvende afspraak met onze consultants.

Wellicht ook interessant