Bart Vink, oprichter van werving en selectiebureau Bart Vink en Partners, vertelt over de meest kansrijke IT-oplossingen en -banen

Werving en selectiebureau Bart Vink & Partners brengt organisaties en (young) IT-professionals bij elkaar. Met welke IT-ontwikkelingen moeten wij rekening houden? En welke vakgebieden zijn het meest kansrijk, voor zowel de professional als de organisatie? Oprichter Bart Vink neemt ons mee in zijn visie op de IT-branche.

Wat doet Bart Vink & Partners?

We hebben drie organisaties, waarvan twee zich specifiek richten op IT. De eerste is Bart Vink en partners, waarmee we ons focussen op senior professionals die de brug tussen business en IT slaan. Het tweede bedrijf heet Joust, dat richt zich specifiek op young professionals die bijvoorbeeld net een diploma op zak hebben. Zij kunnen deelnemen aan ons business information management-traject. Een werk-leertraject van 1,5 jaar, waarmee professionals zowel kennis als werkervaring opdoen. Zo krijgen ze een passende opdracht en volgen ze bijvoorbeeld de training Functioneel beheer van Computrain!

Opdrachtgevers ervaren dat IT’ers niet zo goed beschikbaar zijn. Daarom hebben ze het gevoel dat ze als werkgever zich moeten onderscheiden. Wij helpen ’t aantrekkelijk vorm te geven en de functie te verreiken. Bij Joust hoort daar vaak ook een opleiding bij.

Heeft de coronacrisis een impact op de vraag van IT’ers?

Professionals hebben in deze situatie vaak de behoefte om naar een andere baan te kijken. Een groot deel van het werkgeluk werd gevormd op kantoor. En ik zie bij veel professionals de interesse om dingen te onderzoeken. Voor hen zijn er veel mogelijkheden. Als je baanzekerheid zoekt, dan zit je goed als je een baan met IT-competenties hebt.

Er zijn ook nieuwe IT-professionals met een andere sterke pilaar, zoals in de marketing, zorg of HR. Ben je een doorgewinterde HR-medewerker en heb je affiniteit met IT? School je om! Dan kun je bijvoorbeeld de functioneel beheer-opleiding van Computrain volgen en je mooi focussen op HR-applicaties.

Heb je tips voor mensen die zich willen omscholen?

Werken in de IT vraagt om een analytisch vermogen en een referentiekader van bedrijfsmatige processen. Die basis moet er wel zijn. Heb je dat vermogen nog niet? Dan kun je met kleine stappen en trainingen daar wel komen! Haal bijvoorbeeld certificaten. Je laat ermee zien dat je je professionele vaardigheden serieus neemt en dat je een intrinsieke motivatie hebt om je te ontwikkelen.

Vanuit Joust zien we bijvoorbeeld mensen die biologie hebben gestudeerd, maar voor een IT-baan gaan. Zij hebben hun analytische skills onwijs ontwikkeld. Of ze lopen in hun in hun studie tegen onderzoek aan dat ze interessant vinden, zoals databewerkingstaken of statistieken. Die mensen kunnen zich makkelijk omscholen naar een stevige IT-functie.

Als je al over die analytische skills beschikt, kan een bureau je goed helpen. Je kunt je binnen veel bedrijven verder ontwikkelen. Met opleidingstrajecten, bijvoorbeeld. Het mooie aan IT is dat je altijd verschillende kanten op kunt. Binnen een klein bedrijf kun je je functie makkelijker opnieuw vormgeven en andere taken naar je toe trekken. Daar is vaak meer ruimte voor ontwikkeling.

Wat zijn veelgevraagde IT-banen?

Bij Bart Vink & Partners krijgen we met name aanvragen rondom informatiemanagement en functioneel beheer. En alles rondom business intelligence, zoals data analisten en engineers. Maar security is ook heel belangrijk. En de consultant wordt veel gevraagd. Iemand die tussen business en IT systemen laat werken. Die heeft de zelfstandigheid om dat helemaal zelf te regelen. En die is vaak ook projectmanager, tester en opleider tegelijk.

Er zijn veel ontwikkelingen met betrekking tot applicaties en toepassingen, waarmee techniek meer onder de motorkap raakt. Het verschil wordt gemaakt door hoe een organisatie de applicaties kan toepassen. Hoe beter jij als professional de business begrijpt en vertrouwen creëert, hoe groter de kans dat ze met je advies meegaan. En hoe effectiever de toepassing van de applicatie is. Veel toepassingen worden aangeboden vanuit de Cloud, waardoor de vrijheidsgraden veel minder zijn dan on premise oplossingen waarmee je een beetje kunt ‘maatwerken’. Je moet standaardoplossingen goed gebruiken.

Wat is de grootste uitdaging voor bedrijven?

De grootste uitdaging die bedrijven hebben, is het maken van de juiste keuze. Daar zijn onwijs veel mogelijkheden om dingen beter te doen. De coronacrisis is daar een belangrijke enabeler voor. Thuiswerken en de verdere digitalisering die daarachter loskomt, geeft enorm veel ideeën. Je moet ervoor zorgen dat je niet alleen ’t geld ervoor uittrekt, maar ook dat je mensen de juiste skills hebben. En dat jouw organisatie over een adoptievermogen beschikt. Dat zie ik als een grote uitdaging.

Hoe zie je de toekomst van de IT-wereld?

Applicaties veranderen alsmaar meer. En je ziet twee soorten sporen. Je hebt mensen aan de businesskant die de vertaalslag maken. Aan de programmeerkant heb je mensen die diep kunnen developen. Daarnaast heb je weer low-code-oplossingen. Als je dat gebruikt, moet je in de structuren kunnen denken en bouw je software door te modelleren. Ik denk dat het een aantrekkelijke route is voor bedrijven om processen te digitaliseren.

Klaar voor een kansrijke baan in de IT?

Bekijk de omscholingstrajecten van Computrain! Heb je vragen of wil je een persoonlijk advies? Bel dan naar 030 - 2 348 500 of mail naar info@computrain.nl.

Wellicht ook interessant