Hoe creëer je de juiste balans tussen werk en privé?

Een juiste balans tussen werk en privé. Iedereen streeft ernaar, maar dit bereiken is in de praktijk vaak nog lastig. “De zoektocht naar balans komt vaak voort vanuit het gevoel dat je megadruk bent op werk waardoor je weinig tijd voor jezelf overhoudt”, vertelt Hendrika, docente Personal Power en persoonlijk leiderschap. Hoe zorg je ervoor dat je een goede balans vindt tussen werk en privé en een levensstijl ontwikkelt waar je echt achter staat? We beantwoorden deze vragen in deze blog.

Bij het vinden van een balans tussen werk en privé gaat het eigenlijk meer om het creëren van een duurzame levensstijl. Dit houdt in dat alle elementen van jou een eigen plek hebben en alles de aandacht krijgt die het verdient en hoort te krijgen. We hebben allemaal namelijk verschillende rollen die we moeten vervullen: wie je bent als persoon, je carrière, een partner, kinderen, vrienden etc. Wanneer het druk wordt, cijfer je jezelf vaak als eerste weg. Dit terwijl jij als persoon ontzettend belangrijk bent! Als jij goed in je vel zit en gelukkig bent, dan kan je er zijn voor de mensen om je heen en kan je maximaal presteren op je werk.

Hoe creëer je de juiste balans in je leven?

  • Focussen op dat wat belangrijk voor je is;
  • Tijd spenderen aan de dingen die het verschil maken;
  • Investeren in dat waar jij gelukkig van wordt.

 
Als je jouw levensstijl gaat creëren dan zijn de volgende punten belangrijk:

  • Bepaal wie jij wilt zijn in het leven;
  • Welke rollen zijn daarin belangrijk voor je;
  • Wat wil je bereiken in die rollen;
  • Hoe wil je je dagelijks voelen;
  • Wie wil je zijn als persoon in de verschillende rollen.

 
“Vaak hoor ik van professionals dat ze het gevoel hebben dat ze moeten kiezen in het leven. Kiezen tussen de verschillende dingen die ze belangrijk vinden of die ze ambiëren: een gezin of carrière, zakelijk succes of een leuk privéleven, managementrol of aardig gevonden worden, maar je hoeft niet te kiezen!“ – vertelt Hendrika. Je kunt alles hebben in je leven, het enige waar je rekening mee moet houden is de factor tijd. Maak keuzes en durf nee te zeggen, wees slim, stel prioriteiten en vergeet vooral niet om van jezelf ook een prioriteit te maken!

Wil jij aan de slag met je persoonlijk leiderschap? Schrijf je dan in voor de training Personal Power en Leiderschap voor Business Professionals van Hendrika. De eerstvolgende training start op 9 mei 2023. Tot dan!

Wellicht ook interessant