“Ik wilde niet zelf het wiel van Power BI uitvinden”

Hoe kunnen we actuele inzichten en trends uit onze Health, Safety, Environment & Quality-data (HSEQ) halen? Deze vraag speelde bij Gerrit van de Velde, HSEQ Coördinator bij Verkerk. Om antwoord hierop te krijgen, volgde hij de training Introduction to Power BI. Wat vond hij daarvan en hoe past hij de opgedane kennis toe in de praktijk?

Het technisch bureau Verkerk ontwerpt, realiseert en beheert installaties binnen gebouwen. Veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid zijn daarbij heel belangrijk. “Onze monteurs en opgeleverde installaties moeten aan allerlei veiligheid- en kwaliteitseisen voldoen” zegt van de Velde. Bijvoorbeeld aan de VCA, de Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. “Als HSEQ Coördinator ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit, veiligheid en het milieuaspect van al onze mensen en werkzaamheden.”

Up-to-date rapportages

Wat was voor Van de Velde de voornaamste aanleiding om de training Introduction to Power BI te volgen? “Voorheen verzamelden we HSEQ-data in Excel-sheets. Wanneer we die dan uitprintten, was de informatie eigenlijk alweer achterhaald”, antwoord Van de Velde. Daarnaast wilde Verkerk ook graag trends en inzichten uit onder andere HSEQ-gegevens kunnen filteren. Power BI is daarvoor een geschikte tool. “Ik kan een beetje programmeren en kende de mogelijkheden van Power BI. Maar ik wilde niet zelf het wiel uitvinden en na veel pijn en moeite maar tien tot vijftien procent van de functionaliteit van Power BI echt goed kunnen gebruiken. Daarom besloot ik de Power BI-training te doen.” 

Ruimte voor eigen uitdaging

De training sloot volgens Van de Velde goed aan op zijn behoefte: “De docent begreep tegen welke dagelijkse problemen we in ons werk aanlopen en gebruikte passende praktijkvoorbeelden om functionaliteit uit te leggen, in begrijpelijke taal. Daarnaast was er ruimte om zelf jouw eigen uitdaging op tafel te leggen. Ik wilde bijvoorbeeld weten hoe ik het Power BI-dashboard passend kon inrichten voor mijn organisatie en koppelen aan Microsoft Teams. Dat heb ik nu geleerd: we hebben nu in Teams een tabblad waarmee gebruikers direct naar ons maatwerk dashboard kunnen.”

In de praktijk

Hoe past Van de Velde de opgedane Power BI-kennis toe in de dagelijkse praktijk? De HSEQ Coördinator geeft een voorbeeld: “We houden om de maand een toolbox-meeting voor operationele medewerkers. Hiermee kunnen zij hun kennis bijspijkeren. Deze meetings zijn niet alleen nuttig, maar ook verplichte kost volgens de Arbowetgeving en voor de VCA-certificering.” Maar wie heeft welke toolbox-meeting gevolgd? Managers bij Verkerk hadden geen actueel overzicht. “Ik heb Power BI zo ingericht dat ze dat nu wel hebben. Ze kunnen zelfs zien wanneer en hoelang iemand een bepaalde meeting heeft gevolgd. Haalt iemand een meeting in, dan is in zijn saldo direct een plusje te zien.”

Het is voor Verkerk erg prettig dat ze nu een medewerker hebben die thuis is in Power BI en ze niet meer met gedateerde Excel-rapportages hoeven te werken. Maar Van de Velde heeft gemerkt dat Power BI nog veel meer mogelijkheden voor het technisch installatiebureau biedt: “Hoe kan ik programmeren met Power BI, bepaalde tools inzetten en rapportages helder presenteren? Ook dat wil ik leren. Daarom heb ik al een vervolgtraining geboekt.”

Meer over de training Introduction to Power BI.

Wellicht ook interessant