Aan de slag met je persoonlijk leiderschap 

Werken in de IT draait tegenwoordig niet meer om technisch inhoudelijke skills alleen. Er komt veel meer bij kijken om succesvol én gelukkig te blijven. We vinden onze carrière steeds belangrijker en spenderen hier veel uren aan. Het is een lifestyle geworden. Om je eigen grenzen te kaderen en bewaken is persoonlijk leiderschap van groot belang. Zodoende hebben wij in ons portfolio een nieuwe training toegevoegd waarin we hier specifiek op in gaan: Personal Power & Leiderschap voor Business Professionals. Wij als IT-opleider zien een enorm belangrijke waarde in het ontwikkelen van deze soft skills. Zo kan jij als Business Professional jezelf op de juiste manier blijven ontwikkelen in de huidige maatschappij. 

Samen met Hendrika, de docente, nemen we jou aan de hand mee in jouw persoonlijk leiderschapsplan. Hoe stel je jouw persoonlijke doelen op, hoe bereik je deze en hoe houd je ze vol? Aan de hand van blogs, tips en video’s geven wij jou handvaten in het ontwikkelen van je persoonlijk leiderschap. 

Alles begint bij het opstellen van jouw doelen 

Het is belangrijk om stil te staan bij jezelf. Leer naar jezelf te luisteren: wat wil je nou echt bereiken? Waar gaat het mis bij het opstellen van een plan en bij je doelstellingen?  Het is belangrijk dat je je doelen een plek op je prioriteitenlijst geeft. Dit betekent niet dat je voortdurend bezig moet zijn met je eigen succes. Maar als je je doelen niet als prioriteit gaat zien, dan is de kans groot dat je alleen maar bezig bent met anderen te helpen en je eigen plannen naar de achtergrond verdwijnen. Het is zonde als je over vijf jaar terugkijkt en ziet dat je niet bent toegekomen aan de dingen jij graag doet of die belangrijk voor je zijn in je werk en leven. Dus pak je prioriteitenlijst erbij en voeg je doelen eraan toe!  

Hoe bereik je je doelen? 

Met het opstellen van jouw doelen is de eerste stap in de ontwikkeling naar jouw persoonlijk leiderschap gezet. Maar hoe ga je je doelen bereiken? Om ervoor te zorgen dat je niet snel overloopt en jezelf wegcijfert, is het belangrijk een goede balans te hebben tussen zakelijk en privé. Hiervoor delen we enkele handige tips met je. Daarnaast is het belangrijk dat je leert omgaan met kritiek en dat je nee kunt zeggen. Wanneer je nee leert te zeggen, zul je merken dat je nooit meer oneindige to-do lists overhoudt aan het einde van de dag.  

Hoe hou je vol? 

Je hebt naar jezelf geleerd te luisteren en je doelen opgesteld. Ook heb je nu een plan gemaakt om deze te bereiken. De laatste stap is dan het volhouden hiervan. Hierbij is het belangrijk om structuur en rust in je dag te creëren. Je energieniveau is hier een belangrijk onderdeel van en dit wordt vaak onderschat. Je doelen volhouden betekent niet dat je harder moet gaan werken. We gaan juist slimmer werken, binnen de tijd die we hebben.   

Waarom is het opstellen van een persoonlijk leiderschapsplan belangrijk? 

IT is niet meer alleen een vakgebied. Het is echt een lifestyle geworden en in deze lifestyle merken we dat er steeds meer behoefte is aan soft skills. “Werknemers komen op een punt dat ze uitgeleerd zijn in de hard skills. Dat is het punt waarop de behoefte wisselt naar soft skills. Dit is een fase die zich steeds weer opnieuw herhaalt” zegt Sjon Post van Computrain.   

Hendrika is jarenlang werkzaam geweest in de IT. Daardoor kent ze het vakgebied en de valkuilen die daarbij horen goed. Op het moment dat je erachter komt dat een bepaalde behoefte groeit, is nog niet altijd direct duidelijk welke stappen ondernomen moeten worden. Met behulp van de blogs, video's en tips die we de komende periode met je delen, kun je alvast een goede basis leggen. Smaakt dit naar meer en wil je je verdiepen? Dan is de training Personal Power en Leiderschap voor Business Professionals perfect voor jou.  

Wil jij aan de slag met je persoonlijk leiderschap? Schrijf je dan in voor de training Personal Power en Leiderschap voor Business Professionals en maak van 2023 jouw topjaar!  

Wellicht ook interessant