IT-opleiding volgen naast je werk? 5 tips om je manager te overtuigen

Wil je een training of opleiding in IT volgen naast je werk, maar vind je het lastig om dit bespreken met je manager? Met deze 5 tips overtuig jij je manager van het nut van opleiden!

1. Denk na over de toegevoegde waarde voor het bedrijf

Door goed na te denken over wat je wilt, sta je sterker tijdens het gesprek met je manager. Vertaal je ambities naar de bedrijfsdoelstellingen. Hoe past jouw opleiding bij de visie van de afdeling? Welke relevante kennis en ervaring ga je opdoen? Welke projecten kun je hiermee op termijn oppakken? Word je op meerdere plekken inzetbaar? De ontwikkelingen in IT gaan hard. Systemen moeten geregeld worden geüpdatet of vervangen. Als jij up-to-date bent met de technologie kun jij met je kennis jouw organisatie sneller laten meebewegen.

2. Focus op jouw productie en motivatie

Met meer kennis van IT kun jij sneller en makkelijker werken en betere kwaliteit leveren. Maak dit concreet voor je manager. Lees bijvoorbeeld je functieomschrijving nog eens na. Met welke vaardigheden kun jij je functie nog beter uitoefenen? En vergeet ook niet: een training of opleiding geeft jou extra motivatie en zorgt ervoor dat je langer bij je werkgever blijft werken. Dat is jouw manager ook veel waard.

3. Wijs je manager op subsidies

Vaak is er in je bedrijf een bedrag voor jouw opleiding beschikbaar. Maar opleiden wordt aantrekkelijker door je manager te wijzen op de financiële voordelen. De kosten van een opleiding zijn aftrekbaar van de belasting en soms zijn er subsidiemogelijkheden. Je kunt ook aanbieden zelf een deel van je opleiding te betalen; vraag daarvoor bijvoorbeeld levenlanglerenkrediet aan (een lening tegen 0,0% rente).

4. Wees open en eerlijk over de hoeveelheid studietijd

Misschien is je manager bang dat je door een IT-opleiding minder tijd aan je gewone werk kunt besteden. Weet dan dat bij je opleiding ook praktijkopdrachten horen, die je op je werk uitvoert. Je kunt dus een belangrijke IT-kwestie of case van je werkgever voor zo’n opdracht gebruiken. Als jij dat IT-project goed regelt, scheelt dat iedereen werkdruk. Een HBO-opleiding kun je bovendien vaak in modules afronden. Handig als je je nog niet voor langere tijd wilt vastleggen of je studie tijdelijk wilt onderbreken.

5. Vraag advies aan je collega’s

Maak opleiden bespreekbaar in een vergadering en deel je wensen om de afdeling vooruit te helpen. Volgt een van je collega’s al een IT-opleiding op kosten van de zaak? Vraag eens hoe hij of zij dit heeft voorgelegd aan je manager. Met zulke voorbeelden kun jij je voordeel doen.

Succes!

Vragen?

Wil je meer informatie over de training of opleiding in IT die jij wilt volgen? We helpen je graag telefonisch verder of mail naar info@computrain.nl.

Wellicht ook interessant