Nieuwe certificeringen Microsoft

Hoe actueel blijven certificeringen in de veranderende IT-sector? Microsoft speelt hierop in met aangepaste certificeringen: van productcertificeringen naar certificeringen afgestemd op functierollen. Zo blijven professionals up-to-date in hun vakgebied.

Behoefte aan nieuwe focus

Voorheen waren de belangrijkste IT-certificeringen product georiënteerd. Bij elke nieuwe versie van een product hoorden daarom nieuwe certificeringen en trainingen. Tegenwoordig veranderen producten dagelijks en verschijnen er wekelijks nieuwe diensten op cloudplatforms. Daardoor werd het moeilijker om certificeringen en bijbehorende trainingen actueel te houden. Daarnaast is er een grotere vraag naar certificeringen op functieniveau, een job role. Professionals willen geen certificering op een product, maar op hoe ze dat product kunnen toepassen in hun huidige werk. Als ze vaardigheden leren die dichter bij de praktijk liggen, zijn zij van meerwaarde voor hun organisatie en worden doelstellingen sneller behaald.

Role-based certificeringen

In 2018 besloot Microsoft naar aanleiding van het bovenstaande om stapsgewijs haar certificeringsframework aan te passen. Van productcertificeringen op MCSA- en MCSE-niveau naar role-based certificeringen. De te behalen niveaus zijn hernoemd naar Fundamentals, Associate en Expert. Met de nieuwe certificeringen kun je nu nog eenvoudiger de juiste skills voor jouw praktijk leren en bijbehorende erkenningen halen.

Solution Areas

Bij de ontwikkeling van het nieuwe framework – en voor het succes ervan – ging Microsoft uit van een aantal randvoorwaarden. Alle job-role certificeringen krijgen bijvoorbeeld een plaats in een van de vier Business Solution Areas van Microsoft: Apps and Infrastructure, Data and Artificial Intelligence, Modern Workplace en Business Applications. Daarnaast sluiten ze aan bij de gevraagde competenties en gevraagde banen en zijn de certificeringen beter uitgelijnd met de product lifecycles in deze gebieden. Om de rollen in te vullen is nauwkeurig onderzoek gedaan naar de verschillende roleisen. Interne Microsoft-experts en externe Subject Matter Experts hebben samen de benodigde technische en functionele skills beschreven.

Koppeling tussen training en certificering

Een andere ontwikkeling die nu nog beter tot zijn recht komt, is dat de trainingen en certificeringen een-op-een op elkaar zijn afgestemd. Er is één centrale bron voor de examendoelen, trainingsdoelstellingen en trainingscontent. Dat betekent bij Computrain bijvoorbeeld dat je bij alle MOC-trainingen hetzelfde digitale materiaal ontvangt als wat op ons Open edX-platform staat. Dit lesmateriaal wordt regelmatig geüpdatet.

Eenduidige achievement-strategie

Er is nu meer eenheid in de certificaten, examens en certificeringen. Examen of een volledige certificering behaald? Of een On Demand-module succesvol afgesloten met een officieel Microsoft Certificate of Completion? Je kunt je behaalde resultaten eenvoudig met de buitenwereld delen, via bijvoorbeeld LinkedIn.

Fundamentals-niveau

Nieuw binnen het certificeringsprogramma zijn de twee trainingen en certificeringen op het instapniveau Fundamentals:

Wil je liever een certificering op Associate- of Expert-niveau halen, dan zijn deze Fundamentals-certificeringen trouwens niet verplicht.

Azure-certificeringen (Apps and Infrastructure)

Fundamentals
Associate
Expert


* Voor deelname aan het examen AZ-400 is een certificering op Associate-niveau verplicht


Na de aankondiging van het nieuwe certificeringsframework nam Microsoft de Azure-certificeringen onder handen. Er zijn nu drie certificeringen op Associate-niveau (vergelijkbaar met het voormalige MCSA-niveau):

En twee certificeringen op Expert-niveau (vergelijkbaar met het voormalige MCSE-niveau):

 

Microsoft 365 (Modern Workplace)

Fundamentals
Associate
Expert


Tegelijk met de Azure-certificeringen zijn ook de nieuwe Microsoft 365-certificeringen aangekondigd. Dit zijn de certificeringen op Associate-niveau (vergelijkbaar met het voormalige MCSA-niveau):

En één certificering op Expert-niveau (vergelijkbaar met het voormalige MCSE-niveau):

Azure Data and AI

Recent kondigde Microsoft ook langverwachte certificeringen aan voor rollen binnen de Solution Area Data and Artificial Intelligence. Dat zijn drie certificeringen op Associate-niveau:

En één certificering op Expert-niveau (vergelijkbaar met het voormalige MCSE-niveau):

Trainingen inclusief examen

Aan de slag met je certificering? We bieden je zowel klassikale certificeringstrainingen als MOC On Demand. Deze zijn inclusief het bijbehorende examen. Om je optimaal voor te bereiden op de examens krijg je ook een gratis officieel Measure Up-proefexamen (indien beschikbaar). Je kunt hiermee 180 dagen oefenen voor het officiële examen.

Ontvang ons magazine UPDATE

Vind je dit artikel uit ons magazine UPDATE interessant? Je kunt het magazine 3 keer per jaar in je mailbox ontvangen. Laat hier je gegevens achter en blijf up-to-date. 

Wellicht ook interessant