Pieter-Henk Koster, online marketeer, vertelt over nieuwe mogelijkheden bij Computrain

Pieter-Henk is verantwoordelijk voor de online marketing binnen Computrain. Hij vertelt over de uitdagingen die Computrain het afgelopen jaar heeft ervaren en wat zijn rol hierbij was.

Samen met onze brandmanager vorm ik het marketingteam binnen Computrain. Waar ik bij mijn vorige werkgever verantwoordelijk was voor de online marketingstrategie van verschillende merken, ben ik nu full focus met Computrain bezig. Met het hele team van Computrain zorgen wij ervoor dat we in de ontwikkelbehoeften van onze cursisten en hun organisaties kunnen voorzien. Wat marketing betreft ligt de uitdaging hierbij in het op de juiste plek bereiken van de verschillende doelgroepen die wij bedienen, met een boodschap die hen aanspreekt.

Het leuke aan werken binnen Computrain is dat onze doelgroepen en hun behoeften constant veranderen. De ontwikkelingen binnen de IT gaan snel en ons trainingsaanbod wordt maar liefst vier keer per jaar vernieuwd. Het marketingteam wordt bovendien in een vroeg stadium bij nieuwe ontwikkelingen betrokken. Wij zijn daardoor continu bezig met wat onze cursisten nodig hebben en hoe we ze zo goed mogelijk kunnen blijven bedienen.

IT-trainingen voor verschillende doelgroepen

Ik zorg er onder andere voor dat we onze doelgroepen online weten te bereiken. Van de echte IT-professional tot de manager die veel met IT te maken heeft: voor futureproof IT-kennis en -skills zit je bij Computrain goed. IT-professionals moeten zich bijvoorbeeld vaak (opnieuw) certificeren, omdat de technieken waarmee ze werken constant worden vernieuwd. Maar daarnaast zijn er ook steeds meer mensen binnen nieuwe IT-vakgebieden aan het werk, zoals binnen cloudarchitectuur, cybersecurity, data science, blockchain en informatiemanagement. Wij zorgen ervoor dat iedereen die dat wil gemakkelijk op de hoogte kan blijven van de laatste ontwikkelingen binnen zijn of haar vakgebied en we proberen het behalen van certificeringen zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Computrain is er bovendien niet alleen voor mensen met een echte IT-rol. Want de meest uiteenlopende rollen krijgen tijdens hun dagelijkse werkzaamheden met IT te maken. Zo leren wij administratief medewerkers hoe zij in minder tijd meer werk gedaan krijgen met behulp van Microsoft Office en zorgen wij dat managers hun cijfers overzichtelijk kunnen presenteren met behulp van Power BI. Heel veelzijdig dus.

Snel schakelen om cursisten optimaal te blijven ondersteunen

Tijdens de coronacrisis heb ik veel meegedacht over hoe we ons onderwijs voor iedereen bereikbaar konden blijven houden. In maart 2020 gingen we daarom binnen no-time compleet over op online onderwijs. Aangezien virtueel klassikaal onderwijs voor veel deelnemers voordelen met zich meebracht (reistijd is bijvoorbeeld verleden tijd), hebben wij daarna besloten om de trainingen via de virtual classroom als vast onderdeel in ons aanbod op te nemen. Maar we zijn ook blij dat we inmiddels weer veilig lessen op locatie kunnen aanbieden. Ik zorg er uiteraard ook voor dat alle informatie over deze mogelijkheden op de website terug te vinden is.

Introductie van avond- en weekendtrainingen

Daarnaast zijn veel IT-beheerders, zeker nu mensen thuiswerken en er veel van IT-systemen wordt gevraagd, op dit moment onmisbaar op de werkvloer. Dit betekent helaas ook dat zij onder werktijd geen trainingen kunnen volgen om belangrijke kennis en skills op te blijven doen. Daarom zijn we sinds kort gestart met avond- en weekendscholing. Dit betekent dat het meest populaire deel van ons aanbod niet alleen overdag, maar ook ‘s avonds en op zaterdag beschikbaar is. Een mooie ontwikkeling die we op dit moment ook onder de aandacht proberen te brengen bij zzp’ers binnen de IT.

Begeleiding van de schoolbanken tot de nieuwe IT-werkplek

Tot slot is omscholing op dit moment een van de belangrijke thema’s binnen Computrain. Wij scholen namelijk steeds meer mensen om naar kansrijke IT-functies. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat een grote groep mensen op zoek is naar werkzekerheid en binnen de IT is erg veel vraag naar geschoolde professionals. Wij merken dat vooral starters, werklozen en werknemers in krimpberoepen zich daarom graag laten omscholen naar een van de IT-functies die organisaties op dit moment hard nodig hebben.

In februari 2021 starten we daarom met drie unieke omscholingstrajecten inclusief baanbegeleiding. Ik heb ervoor gezorgd dat alle omscholingsmogelijkheden overzichtelijk op onze website vermeld staan. Ben je geïnteresseerd in een baan in de IT, dan raad ik je zeker aan om even een kijkje te nemen!

Wellicht ook interessant