Futureproof met een moderne certificering

“Je kent een hele goede piloot, maar diegene heeft geen vliegbrevet. Zou je dan toch bij hem of haar in het vliegtuig stappen?” Dit voorbeeld geeft volgens Patrick Kersten, Programma Directeur bij Computrain, in een notendop het belang van een certificering aan. 

Waarom is een certificering belangrijk? In dit artikel geeft Patrick Kersten aan hoe Computrain daar tegenaan kijkt. Niet alleen vanuit zijn eigen oogpunt als landelijke IT-opleider, maar ook vanuit het perspectief van klanten en hun medewerkers.

Voorkeur voor officiële certificering

“Bij Computrain zelf hechten wij veel waarde aan een certificering. Wij zijn immers een opleider en onderdeel van een grotere organisatie die geaccrediteerde opleidingen aanbiedt. Bij het samenstellen van ons trainingsaanbod kiezen wij dan ook, indien deze beschikbaar zijn, voor officiële, gecertificeerde trainingen in plaats van third party certificeringen”, licht Patrick Kersten toe.

Waar hebben organisaties behoefte aan?

Wat als er geen officiële gecertificeerde training op een specifiek vakgebied is? “Dan zoeken we naar een alternatief of proberen die samen met een partner te ontwikkelen,” zegt Patrick Kersten. “We willen immers altijd zo goed mogelijk aan de vraag van onze klanten blijven voldoen. En als zij behoefte hebben aan specifieke kennis en skills, proberen wij die aan te bieden in een zo passend mogelijke training met certificering. Zo ontwikkelden we samen met Knowledge Pillars een T-SQL-certificering. Die bundelen we met onze SQL-trainingen, zodat onze cursisten zich kunnen blijven certificeren.”

Betrouwbaarheid

Certificeringen zijn in de ogen van Computrain heel waardevol voor klanten. Al is het alleen al om de betrouwbaarheid die afstraalt van gecertificeerde medewerkers. Patrick Kersten: “Bij een IT-beheerder of -architect geldt hetzelfde als bij het voorbeeld van de piloot: wil je jouw kostbare IT-infrastructuur in handen geven van een medewerker die heel goed in zijn werk schijnt te zijn, maar dat niet kan aantonen met de vereiste papieren?” Certificeringen zeggen natuurlijk niet alles, maar zorgen voor een gemeenschappelijk referentiekader en aantoonbaar eenduidig kennisniveau op een bepaald gebied. Combineer een certificering met praktijkervaring en je hebt een goede basis voor professionaliteit binnen de IT en verwante vakgebieden.

Certificeringen die meegroeien

“Soms hoor ik van klanten dat ze twijfelen over de waarde van certificeringen. Kunnen gecertificeerde medewerkers de theorie wel toepassen in de praktijk? En is de getoetste kennis nog wel up-to-date?” Dat geldt zeker voor IT, een vakgebied waar nieuwe features elkaar in hoog tempo opvolgen. “Gelukkig kunnen wij deze klantzorgen wegnemen”, zegt Patrick Kersten. “Door de populariteit van cloudoplossingen zijn certificeringen steeds vaker gericht op een functie in plaats van een specifieke IT-oplossing. En heb je een certificering eenmaal behaald, dan kan je die periodiek updaten zodat kennis en skills meegroeien de technologische ontwikkelingen.”

Futureproof

“De certificeringen van nu zijn meer futureproof dan die van vroeger. Daar doen we ook hard ons best voor,” zegt Patrick Kersten. “Wij ondersteunen onze vendoren, zoals Microsoft, bij het actueel houden van examens, zowel inhoudelijk als in vorm. Daarnaast denken we mee bij het vinden van de balans tussen de basis- en updatecertificering: hoe houden we update-certificeringen aantrekkelijk om te doen, zonder concessies te doen aan de waarde van de certificering?” 

Juist omdat Computrain veel waarde hecht aan certificeringen zijn alle Microsoft-trainingen die Computrain aanbiedt en waarvoor een examen beschikbaar is, inclusief het bijbehorende officiële Microsoft-examen én een Measure Up-proefexamen. Patrick Kersten: “Op deze manier stimuleren we dat mensen die een training bij ons volgen de opgedane kennis en vaardigheden ook daadwerkelijk omzetten in een officiële certificering. Zo zorgen we dat onze klanten de juiste kennis en skills in huis houden – en dat ook kunnen aantonen. Want dat blijft de grote meerwaarde van een certificering; het is een brevet van vermogen.”

Benieuwd hoe leerpartners als Microsoft hun certificeringen continu verbeteren? Lees het artikel Examinator APMG: “Iedere gecertificeerde wereldwijd moet dezelfde terminologie en aanpak gebruiken”

Wellicht ook interessant