De tester wordt een adviseur

Voorheen had de tester voornamelijk een losstaande rol: aan het eind van een ontwikkeltraject alles testen. Tegenwoordig is de tester meer een regisseur en adviseur die tijdens het gehele traject meekijkt, adviseert, test en het team hierin coacht.
 
De veranderende rol van de tester komt deels door de steeds verdergaande digitalisering van organisaties. Er is een hoger risico dat organisaties slachtoffer worden van cybercriminaliteit. Ook speelt wet- en regelgeving een steeds grotere rol. Zo dwingt de AVG/GDPR bedrijven om hun databescherming te verbeteren. Omdat veel data digitaal wordt verwerkt en opgeslagen, vraagt dit ook een verbetering van het softwareontwikkeltraject.

Continu testen

Alleen aan het einde van het ontwikkeltraject testen is niet meer voldoende. Om de kwaliteit te borgen moet je testen tijdens het hele ontwikkelproces. Dat vraagt om een verandering: de tester wordt een ketenregisseur en adviseur. Hij adviseert, coacht en stelt lastige vragen:

  • Welke oplosrichting kiest het team op basis van de requirements of user stories?
  • Zitten er risico's aan deze oplosrichting?
  • Waar en hoe slaan we persoonsgegevens op?
  • Hoe ontwikkelt het team software en hoe wordt de kwaliteit beoordeeld?
  • Hoe ziet de testomgeving eruit?
  • Welke delen kunnen we geautomatiseerd testen en welke niet?

Ontwikkel jezelf als tester

Ons advies aan testers is dan ook: verbreed je kennis en verdiep je in de totale ontwikkelketen. Alleen dan word je de sparringpartner die de ontwikkelteams nodig hebben. Leer bijvoorbeeld meer over scrum, DevOps en de agile manier van testen. Zorg dat je alles weet van testautomatisering. En vergeet ook niet je sociale vaardigheden te trainen, als je je teamgenoten effectief wilt adviseren, beïnvloeden en overtuigen.

Populaire test-trainingen

Testautomatisering Fundamentals
Certified Agile Tester
ISTQB® Foundation
ISTQB® Advanced Test Automation Engineer

Ontvang ons magazine UPDATE

Vind je dit artikel uit ons magazine UPDATE interessant? Je kunt het magazine 3 keer per jaar in je mailbox ontvangen. Laat hier je gegevens achter en blijf up-to-date.

Wellicht ook interessant