Met deze 5 tips maak jij een vliegende start met Power BI

Power BI; de tool van de toekomst voor het analyseren en visualiseren van je data! En voor het delen van inzichten die het je oplevert. Je zet gegevens uit verschillende bronnen om in een interactief dashboard. Denk je eraan om ermee aan de slag te gaan? Velen gingen je voor! Docent Arthur Graus vertelt wat Power BI zo krachtig maakt en geeft concrete tips, waarmee jij de tool onder de knie krijgt.

Waarom is Power BI zo’n aanrader?

‘’Power BI is een makkelijke tool. Het is gebruiksvriendelijk en het ziet er mooi uit; een stuk kleurrijker dan in Excel. Je kiest voor Power BI als je tegen de grenzen van Excel aanloopt. In Excel is het ingewikkeld om bronnen bij elkaar te brengen. Veel bedrijven willen bijvoorbeeld kosten vergelijken met budgetten. In Excel is dat vaak nog best lastig. Power BI kan dat volledig automatiseren, zodat je dat handwerk niet meer hoeft te doen.

Power BI is voor iedereen die iets met data doet interessant. Het kan een online marketeer zijn die de Google web traffic wil bekijken, een salesmanager die de verkoop wil analyseren en een HR-manager die de in- en uitstroom van mensen wil monitoren. Iedereen die iets met data in Excel doet, kan dat naar een hoger niveau tillen met Power BI.’’

Hoe start je met Power BI?

Wil je beginnen met Power BI? Dan kunnen de volgende tips je goed helpen. Wil je alles eruit halen wat erin zit? Dan is de Introduction to Power BI-training een mooi startpunt, waarmee je stap voor stap verschillende mogelijkheden van de tool in de vingers krijgt.

Tip 1: Zorg voor een connectie naar een database

Veel mensen die Power BI willen gebruiken komen van Excel. Ze gaan met de Excelgedachte Power BI in. Dan haal je er niet alles uit. Excel is dus veel handwerk, veel kopiëren en plakken. Je haalt de data natuurlijk liever direct in één keer uit een database, zoals een boekhoudpakket of een verkoopsysteem. Dan heb je wel een connectie naar die database nodig. Zorg ervoor dat je weet bij wie je binnen de organisatie daarvoor terecht kan. Meestal zijn dat de beheerders of de BI-afdeling.

Tip 2: Geen toegang tot een database? Werk volgens dimensioneel modelleren

Als je geen toegang hebt tot een database, kun je alles apart uit je Excelsheet halen. Van je klanten tot je orderlijst, bijvoorbeeld. Je gebruikt dan geen Excelsheet met 100 kolommen, maar je splitst ze op. De verschillende lijstjes koppel je aan elkaar in Power BI. Zo benader je deze lijstjes meer als een database. Hoe je dit precies doet, leer je tijdens de training Introduction to Power BI.

Tip 3: Verdiep je in de formuletaal DAX (Data Analysis eXpressions)

DAX gaat een stuk verder dan de formuletaal van Excel. DAX maakt het namelijk mogelijk om geavanceerdere datastructuren te gebruiken. Zo kun je waardevolle inzichten uit je data halen. Je kunt bijvoorbeeld je groei berekenen, zodat je snel weet hoe de organisatie is gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Je bekijkt de data niet alleen; je haalt er veel meer uit!

Tip 4: Zorg ervoor dat je een coach hebt

Zoek iemand op die je kan helpen. Binnen de meeste bedrijven is er wel iemand die ervaring heeft met Power BI. Die weet hoe dimensioneel modelleren en redactieformules werken. En diegene kan je een duwtje in de rug geven. Zo leer je in de praktijk optimaal hoe Power BI werkt.

Tip 5: Begin simpel

Combineer wat data en zorg ervoor dat alles klopt. Zo kun je je stap voor stap ontwikkelen. Voeg een datatabel toe en bouw het langzaam op. Dan maak je het niet te ingewikkeld voor jezelf. Onze Power BI-training begint echt bij het begin, waarna we stap voor stap alle functies van de tool uitleggen. We vinden het namelijk belangrijk dat je alles goed snapt, zodat je in de praktijk nergens vastloopt. Zo ontwikkel je een stevig fundament om op voort te borduren, met bijvoorbeeld de Power BI-advanced training.

Heb je vragen?

We staan altijd klaar om al je vragen te beantwoorden en met je te sparren over een training die bij jou past. Bel naar 030 – 2 348 500 of mail naar info@computrain.nl.

Wellicht ook interessant