Dit kan je als finance professional met Power BI

Welkom Power BI! In steeds meer vakgebieden wordt deze Microsoft Business Intelligence-tool de standaard. Ook in de financiële wereld wint Power BI aan populariteit. Wat kun je als finance professionals allemaal met deze tool? Dat leer je in de nieuwe training Power BI for Financials.
 
Om finance professionals wegwijs te maken in Power BI, lanceert Computrain de training Power BI for Financials. Deze tweedaagse opleiding is een vervolg op de cursus Introduction to Power BI. Enige basiskennis van Power BI heb je hiervoor dus wel nodig. De nieuwe training is geschikt voor alle financials, maar vooral interessant voor degenen die behoefte hebben aan inzicht in financiële cijfers, zoals Controllers en Financieel Managers. Wat leren zij in deze training? In dit artikel vertelt Arthur Graus, docent van de training Power BI for Financials, meer daarover.

De voordelen van Power BI

Power BI automatiseert veel handmatige taken die financials voorheen in Excel uitvoerden. Denk aan het kopiëren van gegevens naar een Excel-sheet en het opstellen van formules voor rapportages. “Power BI neemt je werk uit handen, vooral handmatige klusjes die veel tijd in beslag nemen. Bijvoorbeeld door automatisch gegevens uit een grootboekrekening op te halen of eerder gebruikte formules over te nemen”, legt Graus uit. “Dat levert veel tijdwinst op. Deze gewonnen uren kan je weer besteden complexe taken zoals diepgaande analyses.” Een ander voordeel is dat Power BI het veiliger en makkelijker maakt om financiële informatie inzichtelijk te maken en te delen via e-mail of een browserlink. “De visuele rapportages zeggen stakeholders vaak meer dan cijfers. Bovendien krijgen ze een apart bestand, zo voorkom je dat ze in jouw bronrapportage gaan rommelen.”

DAX

Power BI gebruikt de programmeertaal Data Analysis Expressions (DAX). “Finance professionals die willen beginnen met Power BI lopen vaak vast omdat ze deze taal niet kennen. Dan moeten ze zelf het wiel uitvinden. Maar in de meeste cursussen en tutorials wordt DAX algemeen toegepast of juist heel gericht op sales- en marketingvraagstukken. In de training Power BI for Financials focussen we ons op financiële toepassingen. Dat is dan ook het startpunt van de training: je leert DAX te gebruiken voor puur financiële formules zodat je deze kennis direct kunt toepassen in jouw dagelijkse werk.”

Winst- en verliesrekening

In de training leer je om met Power BI de Profit & Loss te visualiseren op project-, afdelings- en bedrijfsniveau. Daardoor kun je de winst- en verliescijfers van verschillende jaren, maanden of kwartalen vergelijken. Daarnaast leer je om met Power BI de delta te berekenen over verschillende periodes en op diverse gebieden, zoals winst en omzet. “Forecasting is ook een belangrijk aandachtspunt. Door middel van Time Intelligence-tools leer je de year-to-date te berekenen. Dit kan je weergeven in cijfers en in grafieken. In de training ontdek je hoe je deze lijn kunt doortrekken en op basis daarvan gerichte voorspellingen doet voor bijvoorbeeld de planning of het budget”, zegt Graus. “Bij het forecasten nemen we ook seizoensafhankelijke factoren mee; terugkomende winst- of inkomstenverschillen tussen bijvoorbeeld de zomer- en de wintermaanden.”

Hoe visualiseer je een balans?

Waar je als financial bij het visualiseren en voorspellen van de Profit & Loss kijkt naar alle resultaten uit het verleden, zijn bij het bepalen van de balans vooral de laatste, actuele cijfers belangrijk. Dat geldt voor zowel de bezittingen als schulden. Hoe weet je wat er aan het einde van het jaar, kwartaal of de maand op de bank staat? Ook daarbij kan Power BI helpen. In de training leer je hoe je met Power BI-tools snel en nauwkeurig de juiste cijfers onder elkaar zet om zo de balans te bepalen. Ook het doorrekenen van een what if-scenario voor kasstromen komt in de training uitgebreid aan bod.

Met Power BI kunnen controllers en financieel managers een stuk sneller en prettiger rapportages opstellen, forecasten en cijfers visualiseren voor stakeholders. Wil jij weten hoe je Power BI gebruikt voor financiële werkzaamheden?

Schrijf je in voor de training Power BI for Financials.

Wellicht ook interessant