Zet de volgende stap in AI

Door de groeiende hoeveelheid data en tools nemen de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI ) steeds verder toe. Dat vraagt meer praktische en ethische kennis van professionals die AI inzetten: hoe helpen de nieuwe Computrain trainingen AI Foundation en AI Essentials hen daarbij? 

“AI bestaat al heel lang, maar de randvoorwaarden om het toe te passen zijn pas recent aanwezig: organisaties hebben steeds meer data tot hun beschikking. Deze gegevens kunnen ze benutten voor allerlei AI-toepassingen”, zegt Alex Dowdalls, founder van AXVECO en docent van de AI-opleidingen. Daarnaast komen er steeds meer low-code AI-tools op de markt. “Hiermee is het veel makkelijker om AI-modellen te bouwen en te trainen. Je hoeft geen developer meer te zijn om een algoritme te creëren en deze te kunnen toepassen in jouw business.”

Ethiek

Het bouwen en toepassen van een AI-model vereist ook ethisch besef. Dowdalls: “een AI-model gebruikt vaak gevoelige data. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat jouw model geen discriminerende bias bevat? Maar ook veiligheid is belangrijk: hoe bouw je een robuuste AI-applicatie waar hackers niet zomaar mee aan de haal kunnen?” Daarnaast moet de mens te allen tijde de regie houden over AI – en niet andersom. Zo voorkom je dat een AI-model een black box wordt. Dergelijke ethische vraagstukken komen in beide nieuwe AI-trainingen uitgebreid aan bod. 

Bewustwording

Met de e-learning plus eendaagse training Artificial Intelligence (AI) Essentials zetten studenten de eerste stappen op het vlak van AI. Daarbij draait het met name om bewustwording. “AI gaat de mens niet vervangen. Maar professionals die AI gebruiken, gaan wel personen vervangen die geen AI gebruiken”, benadrukt Dowdalls. In deze cursus worden deelnemers zich bewust van de mogelijkheden, voordelen en valkuilen van AI. “Hoe werkt AI met machine learning, op welke manieren kan ik deze technologieën toepassen, welke data kan ik daarvoor gebruiken en aan welke voorwaarden moet deze data voldoen?” Daarnaast wordt in de training de organisatorische impact en ethiek van AI behandeld. 

Toepassen in de praktijk

In de twee- of driedaagse training plus e-learning Artificial Intelligence (AI) Foundation staat de toepassing van AI centraal. Deelnemers leren hoe ze een algoritme en bijbehorende AI-applicatie bouwen. “Daarbij behandelen we vijf stappen: van het stellen van de juiste vraag en structureren en opschonen van data tot het trainen van een AI-model,” zegt Dowdalls. Daarbij leren deelnemers ook welke tools wanneer de beste keuze zijn en hoe je een AI-model beoordeelt. “Want hoe weet je of je een model kunt vertrouwen? Je leert een AI-toepassing te toetsen aan een Europees raamwerk met zeven ethische criteria.”

In beide trainingen wordt ook vooruitgekeken. Zo leren AI Essentials-deelnemers hoe ze AI op meer complexe manieren kunnen inzetten voor bijvoorbeeld Natural Language Processing, forecasting of beeldherkenning. In de training AI Fundamentals gaan ze daar ook zelf mee aan de slag. Deelnemers bouwen bijvoorbeeld een eigen cluster- en classificatietoepassing en leren hoe foto’s te interpreteren met deep learning. Daarmee is de Fundamentals-training een uitstekende voorbereiding voor het BCS Artificial Intelligence Foundation-examen.

Benieuwd naar de data, kosten en lesmateriaal van de nieuwe AI-trainingen?

Wellicht ook interessant