Zo schoolde projectmanager Martien Deijsselberg zich na 25 dienstjaren om tot proces- en informatieanalist

Hoe doorgewinterd je ook bent in je huidige rol, het is nooit te laat om een nieuwe weg in te slaan. Ontwikkeling en nieuwe kansen aangaan worden binnen PostNL enorm gestimuleerd. Nieuwe IT-vacatures worden vervuld door medewerkers van de meest uiteenlopende afdelingen. En dat realiseerde de organisatie zich eind 2020 met het ‘Go for IT’-trainingstraject van Computrain. Martien Deijsselberg, voorheen projectmanager retail, vertelde over haar omscholing naar de rol van proces- en informatieanalist.

Ik werk al bijna 25 jaar bij PostNL. Ik heb daar verschillende rollen vervuld: van vestigingsmanager tot projectmanager. Tot voor kort werkte ik op de retailafdeling. Daar was ik verantwoordelijk voor projecten met een sterke impact op systemen en processen. Zo zorgde ik er bijvoorbeeld voor dat de btw van 19% werd verhoogd naar 21% in alle relevante systemen. Het IT-component werd steeds groter. Dat vond ik al erg interessant!

Een IT-vacature, inclusief omscholingstraject

Wegens ziekte zat ik heel 2019 thuis. Toen ik re-integreerde kwam ik de interne vacature voor proces- en informatieanalist tegen. Ik werd meteen enthousiast. En mijn manager zei ook: ‘’Deze rol is jou op het lijf geschreven!’’. Het was een nieuwe uitdaging die bij mijn interesses past. Inclusief een volledig omscholingsprogramma van Computrain! Het doel van dit traject: medewerkers vanuit verschillende lagen in de business van PostNL omscholen voor een nieuwe uitdaging in de IT. Mijn medecursisten hadden allemaal een andere achtergrond. Zo kozen bijvoorbeeld ook postbezorgers voor het IT-traject.

Ik vond het ontzettend spannend om met het zogenoemde ‘Go for IT’-trainingstraject te beginnen. Vooral ook omdat ik mij nog niet helemaal beter had gemeld. Maar ik kreeg er ontzettend veel energie van!

Een stevige basiskennis en specialistische verdieping

Het traject duurde twee en een halve maand. Tijdens de eerste maand volgden wij met z’n allen dezelfde virtuele lessen. Het was echt een kennismaking met de IT-wereld. We leerden de basics van ITIL, BiSL en ontwikkelden basis programmeerskills. Ook kregen we veel informatie over hoe netwerken in elkaar steken en hoe de cloud eruitziet. Daarnaast kwamen business process management en informatieanalyses aan bod. Kortom: we kregen een stevig kennisfundament waarmee we verder konden.

Met goede basiskennis op zak konden we door naar de volgende fase van ons traject. We verdiepten ons in de materie die bij onze rol hoorde. We gingen aan de slag met onder andere informatieanalyses en agile requirements. Daarnaast kregen we trainingen voor vaardigheden, zoals communiceren en teamwork. Gezien mijn achtergrond was niet alles nieuw. Ik had wel eerder procesflows getekend. Maar er gingen wel lampjes branden naarmate we alle verschillende methodes leerden.

Na deze eerste maand voerden we gesprekken met de begeleiders van de opleiding. Past de beoogde functie echt bij je? Of is het toch beter om voor een andere IT-rol te kiezen? Daarna voerden we ook gesprekken met de toekomstige managers. Ik was ontzettend blij toen ik de rol van proces- en informatieanalist officieel toegewezen kreeg.

Een mooie nieuwe uitdaging

Ik vond het een heel waardevol traject. Ik kan verschillende onderdelen van IT nu goed in perspectief plaatsen. Programmeren doe ik niet, maar begrijpen doe ik het nu wel! Het is heel waardevol om vanuit een vogelvluchtperspectief naar de gehele IT-organisatie te kunnen kijken.

Ik ben heel blij met mijn keuze en zit goed op mijn plek. Mooi om na zoveel jaren een nieuwe fase van mijn carrière in te gaan. Niet alleen binnen een nieuwe rol, maar in een ander deel van het bedrijf. Eerst zat ik bij retail en nu bij transport. Het hele IT-landschap waar de vracht mee te maken heeft is voor mij nieuw. Ik vind het leuk om mij daarin te verdiepen!

Meer weten?

In deze video hoor je meer over de omscholingstrajecten binnen PostNL. Wil jij je ook omscholen? Bekijk de omscholingstrajecten van Computrain! Wij staan altijd klaar om met je te sparren over een omscholingstraject of training die bij jou past. Bel naar 030 – 2 348 500, whatsapp naar 06 – 10 16 32 89 of mail naar info@computrain.nl.

Wellicht ook interessant