Roel van den Berg, partner bij accountantskantoor Crowe Foederer, vertelt hoe Computrain-trainingen de werkwijze van accountants heeft veranderd

Datagedreven werken is booming. Steeds meer organisaties bepalen hun koers op basis van data-analyses. Dat vraagt om nieuwe skills. Crowe Foederer – een Top 20-kantoor in Nederland met ruim 450 financiële professionals op het gebied van onder andere Accountancy, Tax, Advisory en Technology - heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van werkwijzen en tools op dit punt. Roel, partner bij Crowe, vertelt over wat datagedreven werken voor de accountantspraktijk betekent.

De snelheid waarmee technologische ontwikkelingen elkaar opvolgen laat zien dat data steeds belangrijker wordt voor ons en onze klanten. Data komt in grote hoeveelheden op veel van onze klanten af. Datagedreven werken wordt daarmee steeds belangrijker. Dit betekent in onze praktijk dat we op basis van downloads van gegevens uit (financiële en operationele) IT-systemen verbanden leggen tussen data en daarbij uitzonderlijke transacties identificeren. Door de achtergrond van deze transacties te onderzoeken zijn we niet alleen beter in staat om een uitspraak te doen over de getrouwheid van de jaarrekening - de traditionele taak van een accountant - maar dagen wij onze klanten ook uit en leveren we een bijdrage aan de optimalisatie van hun bedrijfsprocessen. Om dit op een juiste wijze te kunnen doen, zijn andere skills nodig. En daarvoor hebben we Computrain ingeschakeld. Veel van onze medewerkers leerden met de data-training van Computrain de techniek achter een goede data-analyse echt te begrijpen.

De verschillende aspecten van een goede data-analyse

Ik ben binnen Crowe een van de kartrekkers binnen de data science-praktijk. Ondanks dat ik al veel kennis had van datagedreven werken, heb ik de training zelf ook gevolgd. Het hele spectrum rondom data-analyse kwam tijdens de tiendaagse training aan bod. Van technisch tot functioneel en visueel. Zo leer je niet alleen hoe je met een database werkt en SQL scripts schrijft maar komen ook de basisbeginselen van data interpretatie aan de orde. Ten slotte gaat de training in op datavisualisatie met onder andere Power BI. Je ontdekt daarbij hoe je de kracht van een boodschap optimaal weergeeft. De training is als geheel erg hands-on met herkenbaar oefenmateriaal. Zo konden we gelijk met de opgedane kennis aan de slag!

Een andere manier van werken

We hebben een andere manier van werken ontwikkeld. Ik zeg altijd: het is geen kwestie van ‘different things’ maar van ‘doing things differently’. Een nieuwe manier van werken vraagt om een adaptatieniveau. Sommige mensen doen al lang hetzelfde werk op een bepaalde manier, vanzelfsprekend is het dan lastig om met een nieuwe werkwijze aan de slag te gaan. Daar heeft de Computrain-training echt bij geholpen.

Waardevolle data benutten

Het feit dat een groot deel van onze professionals meer datagedreven zijn gaan werken heeft gezorgd voor brede inzichten die voorheen niet, of niet direct, voorhanden waren. Iets wat sommige klanten doet verbazen en anderen bevestiging geeft, maar wat in alle gevallen zorgt voor toegevoegde waarde. Klanten waarbij data science al wordt toegepast zijn onwijs enthousiast.

Wat heb jij aan de training gehad?

Voor mij was het visualisatiestuk van de training het meest waardevol. Daar zijn wij accountants traditioneel niet echt voor opgeleid. Een accountant is vaak meer analytisch en abstract. Zelf was ik altijd meer gefocust op het schriftelijke in plaats van het visuele. Vanuit de cursus heb ik geleerd hoe ik, op basis van data, zo effectief mogelijk een boodschap overbreng in een dashboard of presentatie.

Ben jij – net als de accountants van Crowe - klaar om datagedreven te werken?

Bekijk ons aanbod! We denken graag met je mee over een training die bij jou past. Bel naar 030 – 2 348 500, whatsapp naar 06 – 10 16 32 89 of mail naar info@computrain.nl.

Wellicht ook interessant