Leo Demont, directeur Computrain, over de laatste ontwikkelingen binnen het IT-vak

Het IT-vak verandert en Computrain zorgt ervoor dat het aanbod IT-trainingen en -opleidingen altijd aansluit op de laatste ontwikkelingen. Directeur Leo Demont vertelt over de organisatiebehoeften van nu en wat deze betekenen voor mensen die met IT werken. “Vandaag de dag zien we veranderingen in de doelgroepen binnen het IT-vakgebied en hun opleidingsbehoeften. Digitalisering en IT zijn inmiddels een standaard onderdeel van onze manier van leven en werken geworden. De verandering gaan bovendien razendsnel en vragen daarom om flexibiliteit en leerprogramma’s op maat.”  

“Op dit moment zien we in hoofdlijnen twee doelgroepen die zich willen ontwikkelen binnen het IT-vak. Naast de echte IT-professionals, zoals de developers en beheerders, krijgen ook steeds meer andere functiegroepen te maken met verregaande digitalisering en de mogelijkheden van IT. Businessinnovatie wordt hierbij ondersteund door IT-innovatie en dit noemen we daarom Business IT. Zo zie je bijvoorbeeld dat financiële medewerkers en accountants steeds meer met data-analyse en forecasting te maken krijgen, om zo betere businessontwerpen te kunnen maken. Kennis van data-science en tools als Power BI is hiervoor essentieel.”

"Ons IT-portfolio is altijd gebaseerd op de vraag en behoeften van onze klanten. Daarnaast komen vendoren als Microsoft voortdurend met nieuwe technologieën en releases. Werkwijzen veranderen dus continu en daardoor onze trainingen ook. Als IT’er en Business IT’er moet je (basis)kennis hebben van de nieuwe ontwikkelingen. Op dit moment zijn dat bijvoorbeeld Agile, Lean, cloud, security, data-science, IoT en Blockchain. Je hoeft niet overal diepgaande kennis van te hebben, maar het is wel van belang om het overkoepelend geheel binnen het IT-werkveld te begrijpen. Sommige IT’ers kiezen ervoor om hier helemaal in te duiken en zich te specialiseren. Wij geven zowel de basiskennis als de specialisatie, inclusief bijbehorende certificeringen, middels trainingen die altijd up-to-date zijn."

"Bij de developers en beheerders zijn verschuivingen waarneembaar richting front-end development, DevOps en de cloud. Traditioneel IT-beheer gaat steeds vaker naar de cloud, omdat dit veel toegankelijker en efficiënter is. Security en privacy gaan op dat moment een steeds grotere rol spelen, omdat deze manier van werken en dataopslag gevoeliger is voor hackers. Veel mensen hebben bijvoorbeeld in de afgelopen maanden thuisgewerkt en hadden vanuit huis toegang tot data en systemen. Dat moet natuurlijk wel veilig. Bedrijven hebben daarom vaak zelf hackers in dienst, om zo te kunnen achterhalen waar verbeteringen of extra beveiliging nodig zijn."

"De ontwikkeling gaan snel en de behoefte is divers. Naast de inhoudelijke updates van ons portfolio, zorgen we bij Computrain ook voor brede keuze in leerprogramma’s en leervormen. Klassikaal trainen blijft veruit de favoriet, maar mede door corona, zie je steeds meer interesse in online trainingen, virtueel classroom en blended leertrajecten. Kortom: voor ieder wat wils."

Booming IT-vakgebieden

"De vakgebieden van de toekomst zijn toch wel data-science, Blockchain en robotisering. En daar spelen we met ons portfolio op in. Veel IT’ers en andere geïnteresseerden laten zich omscholen voor nieuwe uitdagingen binnen de IT. De IT blijft dan ook booming, met talloos veel mogelijkheden. Rollen die vandaag de dag bijna gegarandeerd een baan bieden, zijn die van ethical hackers, data-analisten, azure-beheerders, businessanalisten en webontwikkelaars. Als je je tot een van deze rollen laat omscholen, heb je altijd werk. Kortom, Computrain zorgt ervoor dat je op elk moment klaar bent voor morgen. Met de juiste kennis op het juiste moment. Vooruit met IT."

Wellicht ook interessant