Dominique Cirkel, data scientist bij ilionx: ‘’Van onderzoeken tot programmeren en presenteren; mijn baan is heel gevarieerd.’’

Dominique helpt klanten data te begrijpen en organisatiedoelen te bereiken. Tijdens verschillende projecten duikt ze elke keer weer een ander vakgebied in. Zij vertelt over haar rol waarin ze data analyseert, modellen bouwt en resultaten presenteert waarop de organisatie kan inspelen.

Ik ben nu drie jaar werkzaam als data scientist bij ilionx. Daar werk ik op projectmatige basis, voornamelijk voor de overheid. Het leuke is: de projecten lopen heel erg uiteen. Zo moet ik voor elk project verschillende vraagstukken aanpakken. Landschappen monitoren, bijvoorbeeld. Verandert de natuur, wordt er bijgebouwd? Hiervoor maken we gebruik van satellietbeelden. Ook heb ik de bezoekersaantallen van provincie Fryslân de effecten voor innovatiesubsidies geanalyseerd. Worden de innovatiesubsidies juist ingezet? Ik duik voor elk project weer een nieuw vakgebied met nieuwe terminologieën in, om een voorspelling te maken waar de organisatie wat mee kan.

Projectmatig werken met verschillende fases

Wij werken met een scrum-werkwijze. Mijn werkdag begint met de stand-up, waarin we bespreken wat we hebben gedaan en waar we die dag mee bezig gaan. Daarna ga ik aan de slag met mijn werkzaamheden. Start ik met een nieuw project, waarin ik een vraagstuk vanaf het begin moet analyseren? Dan begin ik met interviews en verdiep ik me in het vakgebied. Zo zorg ik ervoor dat ik de data die ik aangeleverd krijg begrijp. Ik analyseer de data op eigenaardigheden en vreemde getallen. Dit vind ik het leukst om te doen. Wat voor verbanden zijn er te vinden? Waar komen de gevolgen die opdrachtgevers ervaren vandaan?

Vervolgens bouw ik systemen die door middel van machine learning van de verwerkte data kunnen leren. Ik bouw modellen waarmee de klant begrijpt wat er is gebeurd of wat eventuele gevolgen van beslissingen kunnen zijn.

Van onverklaarbare data tot heldere resultaten

Je kunt met verschillende achtergronden data scientist worden. Ik heb zelf bijvoorbeeld wiskunde gestudeerd. Na mijn opleiding ben ik direct als data scientist aan de slag gegaan. Ik koos hiervoor omdat het zo’n gevarieerd vak is. Tijdens mijn opleiding wiskunde leerde ik programmeren, maar ik wist al snel dat alleen programmeren mij niet genoeg voldoening geeft. Ik houd vooral van combinatie met de menselijke kant van mijn werk. Om organisaties te helpen hun doelen te bereiken, sta ik veel in contact met mensen. Van de organisatievraag in kaart brengen tot interviews met verschillende stakeholders. En als alles rond is en ik de modellen heb vormgegeven, presenteer ik de resultaten die ik heb gevonden aan het management.

Data scientist worden?

Zie je een carrière als data scientist zitten? Bekijk alle data science-trainingen van Computrain. Onze studieadviseurs staan klaar om met je te sparren over een training die bij jou past. Je kunt ze bereiken door te bellen naar 030 - 2 348 500, te whatsappen naar 06 – 10 163 289 of te mailen naar info@computrain.nl.

Wellicht ook interessant