De visie van Danny Mekić

Technologie- en innovatie-expert Danny Mekić helpt organisaties zichzelf opnieuw uit te vinden. Dat doet hij onder meer door samen met die organisaties een visie op de wereld van morgen te ontwerpen. Wij vroegen deze veelgevraagde spreker naar zijn visie op enkele actuele IT-thema’s.

Data science

We lopen achter in wat data science voor ons kan betekenen. Ik adviseer veel organisaties, overheden en politici en wat mij overal opvalt is dat iedereen achter de bal aanrent. Dat is niet per se slecht. Je moet zoiets eerst een tijdje laten rijpen in de samenleving. Maar wil je data science toepassen, dan moet je begrijpen waar de grootste kansen liggen. Daarvoor moet je afstand kunnen nemen van je dagelijkse business en de grote lijnen zien. Er is een langetermijnvisie nodig. Het is slim om alle trends en factoren te analyseren die invloed kunnen hebben op jouw business. Kijk dan welke ontwikkelingen het meest waarschijnlijk zijn en combineer die in scenario’s, zodat je je daarop kunt voorbereiden. Denk in kansen in plaats van in bedreigingen. De meeste organisaties zijn daar nog niet mee bezig.

Zelf aan de slag met Data Science en Big Data? kijk dan hier voor onze trainingen.


Artificial intelligence

Er zijn drie soorten artificial intelligence: als aanvulling op de mens, als vervanging van de mens of voor iets wat de mens nu nog niet kan. Er zijn bijvoorbeeld al heel veel softwarerobots: computerprogramma’s die met verschillende technologieën handelingen verrichten en fysieke robots in fabrieken. Je hoeft niet bang te zijn voor alle vormen van artificial intelligence, maar je moet dit hulpmiddel ook weer niet als doel zien. Daarin zie ik helaas vaak een misbalans ontstaan. Voordat je met functionele artificial intelligence aan de slag gaat, moet je echt eerst je data op orde brengen en goed in kaart brengen waar binnen jouw organisatie behoefte aan is. Hoe kun je dat organiseren en kan AI daarbij helpen?


Security en privacy

Een belangrijke ontwikkeling is natuurlijk de komst van de AVG/GDPR. Wat de IT-sector heel lang niet lukte, is politici toch gelukt: privacy en security aan ieders verstand brengen. Er ontstaan discussies en privacy-experts worden in hun organisatie meer betrokken bij beslissingen. Ook in hun vakgebied geldt automatisering. De hoeveelheid techniek neemt toe, maar hoe houden we alles veilig? Dit was vroeger handwerk, maar ook hier zie je innovaties. Securityspecialisten zijn het wiel opnieuw aan het uitvinden, want met de middelen van vroeger lukt het nu niet meer.

Zelf aan de slag met IT-security? kijk dan hier voor onze trainingen.


Onderwijs

Tablets, flipping the classroom, video’s, on demand: uit onderzoek blijkt dat dit soort onderwijs de meeste slagingskans heeft in professionele leeromgevingen en vooral bij mensen met intrinsieke motivatie. Ik vind wel dat organisaties hun medewerkers meer ruimte mogen geven voor het bijhouden van hun kennis, maar dat vinden ze lastig. We hebben in Nederland een kenniseconomie, maar onze kapitalistische maatschappij is gericht op kortetermijndenken. We werken met prestatiebonussen, veel prikkels en werknemers zijn korter in dienst. Mensen denken te weinig na over hoe hun organisatie er over tien jaar uitziet en over de kennis die daarvoor nodig is.

Jezelf of jouw medewerkers up-to-date houden? kijk dan hier voor al onze trainingen.


Ontvang ons magazine UPDATE

Vind je dit artikel uit ons magazine UPDATE interessant? Je kunt het magazine 3 keer per jaar in je mailbox ontvangen. Laat hier je gegevens achter en blijf up-to-date. 

Wellicht ook interessant