De virtuele lesomgeving van Computrain

De maatregelen omtrent het coronavirus hebben een grote impact op ons dagelijks leven. Om ervoor te zorgen dat onze cursisten zich vanuit huis kunnen blijven ontwikkelen, zijn we overgegaan op het verzorgen van klassikale lessen via virtual classrooms. In deze virtuele lesomgeving kan iedereen klassikale lessen blijven volgen zoals hij of zij gewend is. Virtueel leren is niet nieuw. Het is alleen vandaag de dag noodgedwongen de standaard geworden. Voorheen was het eerder: ‘onbekend maakt onbemind’. Dat is nu omgekeerd.

Kijk hier voor meer uitleg over onze virtuele trainingen

Deelnemers en docenten tevreden

Zowel de docenten als de deelnemers van onze IT-opleidingen en -trainingen zijn erg te spreken over de virtuele oplossing. Het klaarstomen van cursisten voor een certificeringsexamen, voor het uitvoeren van specifieke ICT-taken of voor een volgende stap in hun carrière gebeurt namelijk nog steeds op dezelfde interactieve en motiverende manier als voorheen, alleen dan online. Een van onze cursisten uit de afgelopen weken deelt zijn ervaring:

"Ik vond de virtuele AZ-103 training prima te volgen. De uitleg van de trainer was goed en duidelijk. Het geluid en de interactie was ook goed! Wat mij betreft een waardige vervanger voor de normale klassikale lessen."

Klassikale training volgen zonder reistijd

Een bijkomend voordeel dat in de afgelopen tijd door meerdere cursisten en docenten benoemd is, is dat de online les een uitstekend alternatief is voor het ‘achteraan aansluiten in de file’. Van gemiddeld in totaal twee uur in de auto zitten om een klassikale training bij te wonen, naar 5 seconden reistijd van je bed naar de computer is geen ongunstige ontwikkeling. Zowel op het gebied van efficiëntie als op het gebied van duurzaamheid. Een cursist vertelt:

"Ik heb deze online training van Microsoft Azure Administrator als prettig en erg leerzaam ervaren. Goede leraar, geen reistijd."

Vergelijkbaar met normale klassikale training

Over de inhoud en de vorm van de virtuele lessen zijn cursisten over het algemeen ook meer dan tevreden. De lessen worden bijvoorbeeld als gestructureerd ervaren, dankzij aflopende timers die de pauzetijden aangeven en ook de extra tijd die is ingeruimd voor het stellen van vragen wordt gewaardeerd. Eigenlijk verschillen de virtuele klassen dan ook weinig van normale klassikale lessen. Als cursist heb je nog steeds het gevoel dat je in een klas zit en ook de uitleg en oefeningen zijn onveranderd. Bovendien is er nog meer ruimte voor persoonlijke aandacht. Een cursist bevestigt:

"Mijn ervaring met betrekking tot de online cursus was geweldig. Geen performance problemen en of andere issues gehad. Verder waren de instructie- en communicatiemogelijkheden vergelijkbaar met een klassikale cursus."

Onze docenten zijn ook te spreken over de online leermethode. In klassen van gemiddeld 9 cursisten kunnen zij de theorie goed uitleggen en kunnen ze gemakkelijk feedback geven door bijvoorbeeld schermen te delen tijdens de praktijkgerichte opdrachten. Docenten noemen de extra tijd voor vragen, uitleg en oefeningen als een groot voordeel. Bovendien zijn onze cursisten over het algemeen bovengemiddeld vaardig op het gebied van computers en online- / ICT-oplossingen, wat het online lesgeven vergemakkelijkt:

"Met mijn groepen is het online remote trainen een heel groot voordeel. Zij zijn dit volledig gewend. De cursusmaterialen en oefenomgevingen tot en met examens zijn hier al jaren op ingericht. In plaats van reistijd kan er verder worden gegaan met verdieping, oefeningen en examens. Het is dus een optimale manier van lesgeven. Nadeel: je mist de goede lunch van BCN". – Annemarie, trainer bij Computrain.

Kwaliteit onveranderd

Veel docenten nemen de lessen op, zodat de cursisten ze later nog eens rustig kunnen terugkijken. Ook kan elke les stipt op tijd beginnen, omdat niemand te laat komt door uitvallende treinen en kilometerslange files. Dankzij de overgang op virtuele lessen lopen onze cursisten nauwelijks vertraging op en blijft het onderwijs inhoudelijk onveranderd.

De situatie is echter wel degelijk veranderd en dit zal de vraag naar leren waarschijnlijk voor altijd veranderen. Er ontstaan op dit moment veel nieuwe vormen van onderwijs. Doordat cursisten en opdrachtgevers nu ervaring opdoen met virtueel en online leren, biedt dit nieuwe kansen. Denk bijvoorbeeld aan het verzorgen van trainingen die voorheen gecanceld moesten worden vanwege een te gering aantal deelnemers of een te grote reistijd. Leren kan vanaf nu anywhere en anytime. Normale klassikale trainingen zullen blijven bestaan. Alleen geloven wij dat er andere leervormen bij zullen komen als sterk alternatief om zo de juiste competenties op de juiste manier te blijven ontwikkelen. In een vorm die het beste past bij de cursist en zijn of haar organisatie.

Wil je meer weten over de virtual classrooms van Computrain?

Onze opleidingsadviseurs staan klaar om je alles te vertellen over de virtual classrooms en om mee te denken over een training die bij jou past. Je kunt ons bereiken door te bellen naar telefoonnummer 030 – 2 348 500, door ons te whatsappen op 06 101 632 89 of door te mailen naar info@computrain.nl.

Bekijk het volledige trainingsaanbod hier

Wellicht ook interessant