Blended learning: wat, hoe en waarom?

De term blended learning heb je vast eens gehoord. De afgelopen twintig jaar duikt ie soms op, om vervolgens weer te verdwijnen achter klassikaal leren. Het traditionele klassikale leren is bekend en bij velen favoriet. We groeien er immers allemaal mee op. Maar sinds zo’n vier jaar verschuift de huidige onderwijsvisie naar een mix van online en offline leren.

Er zijn verschillende definities van en zienswijzen over blended learning. Waar iedereen het over eens is, is dat het een mix is van diverse leervormen. Delen van klassikale trainingen worden vervangen door bijvoorbeeld video’s, online oefeningen, games en praktijkcases. Met kennistoetsen kunnen deelnemers zelf de voortgang checken. De scores kunnen extra motivatie geven.

Minder klassikale bijeenkomsten

De online componenten kunnen delen van klassikale bijeenkomsten vervangen. Hierdoor zijn er minder klassikale bijeenkomsten nodig. De deelnemer kan waar en wanneer hij wil, in zijn eigen tempo de online componenten doorlopen. Tijdens de klassikale bijeenkomsten is er daardoor meer ruimte voor individuele aandacht en verdieping van de theorie. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat de online onderdelen en de klassikale dagen naadloos op elkaar aansluiten.

Begeleiding tijdens training

Zelfstandig leren vergt wat discipline, dus begeleiding tijdens de zelfstudieperiode is een belangrijk extra onderdeel van een goed blended programma. Dit kan bijvoorbeeld ondersteuning op afstand zijn van een docent die de situatie van de deelnemer kent en snel antwoord kan geven op vragen. Dit stimuleert de voortgang van de deelnemer en zo is hij optimaal voorbereid op de eventuele klassikale bijeenkomsten of het examen.

Voordelen van blended learning

Blended learning heeft veel voordelen, zowel voor de deelnemer als voor de werkgever. Deelnemers kunnen leren waar en wanneer het ze uitkomt. Er is ook meer focus op de behoeften van die deelnemer: welke kennis heeft iemand al en welke nog niet? Hoeveel tijd een deelnemer aan een module besteedt, bepaalt hij zelf op basis van wat hij al weet. Ook de mix van leervormen en de connectie ertussen maakt het leren efficiënter en leuker. De resultaten van het opleiden zijn daardoor erg positief. Daarnaast is blended learning goed te combineren met het werk en zijn werknemers langer inzetbaar op de werkvloer.

Blended learning is een blijvertje

Computrain denkt dat de verschuiving richting blended learning blijvend is. Er is namelijk steeds meer vraag vanuit opdrachtgevers naar efficiënt opleiden. Grote organisaties zijn bezig met hun digitale transformatie. Mede door de opkomst van de cloud kunnen zij flexibeler werken en kunnen medewerkers zich plaats- en tijdonafhankelijk ontwikkelen. De organisaties focussen zich op de waarde van training en willen resultaat zien in zo min mogelijk tijd. Gepersonaliseerde blended learning is daarin de toekomst.

On Demand leren bij Computrain

Een goed blended learning-concept bevat zelfstandig leren via online leeroplossingen, begeleid leren via klassikaal leren, én de mogelijkheid om de verhouding tussen de onderdelen per doelgroep aan te passen. Dat is dan ook hoe we het bij Computrain aanpakken. Je herkent onze blended learning-trainingen aan de naam On Demand. Al onze trainingen en opleidingen maken we geschikt voor blended learning. Onlangs lanceerden we bijvoorbeeld On Demand-trainingen voor Microsoft Office en CompTIA, Python en Data science. We hebben voor deze trainingen ook hard gewerkt aan ons online leerplatform Open edX.

Nog niet overtuigd van blended?

Ben jij nog niet overtuigd van blended learning? Al onze trainingen blijven ook volledig klassikaal te volgen. Maar heel eerlijk: wij vinden blended learning altijd de meest effectieve optie. We maken graag samen met jou een optimaal uitgebalanceerd programma, passend bij jouw leerdoelen, hoe je wilt leren, je beschikbare tijd en je leerstijl.

On Demand leren bij Computrain

Wil je een training volgen in je eigen tempo, waar, wanneer en hoe het jou het beste uitkomt? Kies dan voor On Demand. Op onze website zie je of er een On Demand-versie van jouw training is. Op basis van de meest voorkomende mix van leervormen hebben we een aantal varianten voor je samengesteld. Binnen alle pakketten krijg je online begeleiding.

  • On Demand BASIC: e-learning
  • On Demand PLUS: e-learning + 1-2 klassikale praktijkdagen
  • On Demand PREMIUM: e-learning + 3-5 klassikale praktijkdagen + slagingsgarantie
 

Je kunt je voor On Demand inschrijven via jouw training op deze website. Of neem contact met ons op voor een persoonlijk advies: 030 - 2 348 500 of info@computrain.nl.

Enkele trainingen On Demand

Excel Basis
Microsoft Azure Fundamentals
CompTIA A+
Programming with Python for Data science
Programming with R for Data science
Continuous Delivery and DevOps

Ontvang ons magazine UPDATE

Vind je dit artikel uit ons magazine UPDATE interessant? Je kunt het magazine 3 keer per jaar in je mailbox ontvangen. Laat hier je gegevens achter en blijf up-to-date.

Wellicht ook interessant