SOM.ALS Excel

Binnen Microsoft Excel kan je gemakkelijk getallen uit verschillende cellen optellen met behulp van een formule. Dankzij de speciale SOM.ALS formule is het in Excel ook mogelijk om alleen getallen op te tellen als er aan een speciale voorwaarde wordt voldaan. Lees snel verder om te ontdekken hoe dit werkt.

Kijk voor meer gratis Excel-tips op ons YouTube-Kanaal.

Wil jij snel efficiënter leren werken binnen Excel? Bekijk dan hier onze professionele Excel-cursussen.

Excel optellen met voorwaarde

Wanneer je veel verschillende data in een Excel kolom hebt staan, dan kan het handig zijn om met behulp van een formule snel subtotalen te kunnen berekenen van de getallen die bij elkaar horen. Hier komt de SOM.ALS formule om de hoek kijken. Deze formule is als volgt opgebouwd:

=SOM.ALS(bereik; criterium; [optelbereik])

Bereik: Met het bereik wordt de reeks cellen bedoeld waarbinnen Excel moet zoeken naar de optelvoorwaarde.

Criterium: Met het criterium wordt de zoekvoorwaarde bedoeld. Wanneer deze wordt aangetroffen in het bereik, dan zal het bijbehorende getal vanuit het optelbereik aan de som worden toegevoegd. Je kunt numerieke voorwaarden zoals 5 of > 5 gebruiken, maar ook tekst. Wanneer je tekst gebruikt, moet je deze tussen dubbele aanhalingstekens plaatsen (“”).

Optelbereik [optioneel]: Het optelbereik, is de reeks cellen waarbinnen de getallen staan waaruit de som moet bestaan. Het toevoegen van een optelbereik is enkel noodzakelijk wanneer de op te tellen getallen niet in het bereik staan.

Zo werkt de SOM.ALS formule in Excel

Wanneer de formule uit het bovenstaande voorbeeld wordt uitgevoerd, dan telt Excel alleen de getallen op die bij Jan staan, dit resulteert in de som 5+7+3 = 15.

SOM.ALS met meerdere voorwaarden

Het is ook mogelijk om een SOM.ALS formule met meerdere voorwaarden te gebruiken. In dat geval maak je gebruik van een andere formule, namelijk SOMMEN.ALS. Deze formule is als volgt opgebouwd:

SOMMEN.ALS(optelbereik; criteriumbereik 1; criterium 1; [criteriumbereik 2; criterium 2;]; etc. )

Het optelbereik is bij deze formule verplicht en hierbij betreft het wederom de reeks cellen waar de getallen voor de soms in staan vermeld. Criteriumbereik 1 is de reeks cellen waarbinnen naar de eerste voorwaarde gezocht moet worden en criterium 1 is de eerste voorwaarde. Vervolgens kan deze formule met maximaal 126 additionele paren van een criteriumbereik en criterium uitgebreid worden.

Efficiënter leren werken met Excel

Wil jij binnen dezelfde tijd meer werk verzetten met Microsoft Excel? Dan kan je bij ons een professionele Excel cursus volgen. Onze ervaren docenten leren je dan binnen korte tijd alles over een bepaald onderwerp binnen Excel. Alle cursussen zijn beschikbaar op verschillende niveaus, zodat er altijd een training is die perfect bij jouw kennisniveau en dagelijkse werkzaamheden aansluit.