Een kijkje in de functie van BI Specialist

Als Business Intelligence (BI) Specialist bij het UWV maakt Carlo Dördregter de vertaalslag van data naar inzicht. Hij voorziet managers van businessinformatie waarmee ze afgewogen, gefundeerde beslissingen kunnen nemen. Medewerkers op de werkvloer voorziet hij van stuurinformatie in de vorm van rapportages, zoals werklijsten. Om verder te groeien in zijn vakgebied volgde Carlo de training Data Warehousing bij Computrain.

Hoe is Carlo BI Specialist geworden en hoe ziet zijn dagelijkse werk er uit? In dit artikel duiken we dieper in de functie van BI Specialist aan de hand van de ervaringen van Carlo. Daarnaast kijken we naar het nut van de training Data Warehousing voor deze functie. Wat leer je daarin, waarom heeft Carlo deze training gevolgd en hoe helpt de opgedane kennis hem om zijn werk beter te doen?

Van sheets naar visualisaties

Carlo begon zijn carrière in de boekhouding: “Ik heb iets met cijfers, daarom sprak accountancy mij aan. Maar al snel kwam ik erachter dat ik meer met cijfers kon en wilde doen dan ze structureren in excel sheets. In een volgende functie op de klantenservice van Waternet leerde ik met Business Objects werken – een BI-tool waarmee je data kan visualiseren in plaats van weergeven in cijfers. Daarin kon ik mijn creativiteit kwijt en had ik de mogelijkheid om story telling toe te passen.” Toen er een functie in het BI-team van Waternet vrijkwam, was Carlo de aangewezen persoon om dat gat op te vullen. Op deze manier rolde hij in het BI-vak.

Het vak van BI Specialist

Vandaag de dag werkt Carlo bij het UWV, de instantie die verantwoordelijk is voor de uitvoering van werknemersverzekeringen. Hier ontsluit hij databronnen en zet hij data om naar bruikbare informatie. “Hoeveel achterstallige betalingen staan er nog open? Hoelang staat een vordering open? Wat is de status van specifieke vorderingen? Dat soort vragen beantwoord ik aan de hand van beschikbare data”, zegt Carlo. “Deze gegevens structureer en visualiseer ik met Microsoft-tools als SSIS, SSAS, SSMS en Power BI. Het eindresultaat is een rapportage met stuurinformatie om managementbeslissingen op te baseren.”

Waarom een BI-training?

Carlo heeft het BI-vak geleerd door te doen. En nog steeds leert hij op deze manier meer bij. “Maar ik miste de theoretische onderbouwing. Wat betekenen bepaalde begrippen precies? En werk ik wel op de juiste, slimste manier?”, legt hij uit. Daarnaast wil Carlo de volgende stap zetten en in de toekomst ook een data warehouse achter BI-visualisatieoplossingen kunnen bouwen en inrichten. Daarom besloot hij de training Data Warehousing van Computrain te volgen. Dit is een vierdaagse klassikale opleiding waarin de basis van BI en het data warehouse-traject van A tot Z behandeld wordt.

Leren van praktijkervaringen

In de training leerde Carlo wat BI-definities exact betekenen en kreeg hij de bevestiging dat zijn werkwijze in grote lijnen goed is. Daarnaast leerde hij veel van de praktijkervaring van zijn docent. “Hij behandelde issues waar hij bij verschillende werkgevers en klanten tegenaan liep. Het was heel nuttig om te weten hoe hij deze herkenbare uitdagingen heeft opgelost.” Ook de ervaringen van medecursisten hadden meerwaarde voor Carlo. “Er was ruimte om je eigen vragen in te brengen, bijvoorbeeld over het ontsluiten van databronnen. Die werden dan als voorbeeld genomen en dat leverde handige inzichten op. Ook de oefening waarbij we een ERD-tekening moesten maken was heel nuttig; dit helpt me als ik in de toekomst zelf een data warehouse wil opzetten.” 

De training Data Warehousing is een eerste kennismaking met BI en data warehousing. Hierin passeren alle theoretische concepten voor BI en data warehousing de revue. Voor deze opleiding op HBO-niveau heb je geen voorkennis nodig. De klassikale vierdaagse training kan fysiek en online gevolgd worden.

Lees meer over de training Data Warehousing

Wellicht ook interessant