IPMA is het nieuwe bedrijfskunde

Veranderingen volgen elkaar in steeds hoger tempo op. In elke sector en elk vakgebied. Projectmatig werken is de daarbij horende aanpak en IPMA biedt dan uitkomst. Wat is IPMA en waarom is kennis hiervan essentieel voor zowel projectmanagers als andere betrokkenen? In dit artikel geeft Ans Oude Geerdink, Docent Project- en Programmamanagement, daar antwoord op.

De International Project Management Association (IPMA) is een overkoepelende organisatie met meer dan 70 internationaal aangesloten landen voor projectmanagers, programma- en portfoliomanagers en agile leadership. IPMA bepaalt de internationale standaarden voor projectmatig werken en geeft daarvoor certificeringen uit. Binnen ons land is IPMA Nederland daarvoor verantwoordelijk. “IPMA heeft de competentie-baseline ontwikkeld; hierin staat beschreven welke vaardigheden, inzichten en kennis je als projectmanager nodig hebt om projecten op verschillende niveaus tot een goed einde te brengen,” legt Oude Geerdink uit. Ondertussen verandert het vak en de baseline verandert mee. Ook daarvoor zorgt IPMA.

Voor alle methodieken

IPMA is methodiekonafhankelijk. Dat betekent dat dit overkoepelende vakgebied alle actuele best practices en onderdelen daarvan omvat zoals agile, Scrum, Lean en PRINCE2. Dat maakt IPMA heel compleet. Oude Geerdink licht toe: “Stakeholdermanagement komt bijvoorbeeld niet terug in PRINCE2, terwijl dit een belangrijke succesfactor is. IPMA biedt handvatten en gedragscompetenties om dergelijke ontbrekende aspecten binnen andere projectmanagementmethodieken slim aan te pakken.” Het IPMA is het enige projectmanagementcertificaat dat volop aandacht heeft voor de competentie-ontwikkeling van persoonlijk leiderschap, bedrijfskundig inzicht en alle vaardigheden die je als projectprofessional nodig hebt om te excelleren in jouw vak.

‘Projectmanagers moeten ook gedragscompetenties beheersen’

Nieuwe bedrijfskunde 

Bij IPMA draait het om competenties. Oude Geerdink: “Vroeger ging projectmatig werken vooral over de technische aanpak. Vandaag de dag is de omgeving ook belangrijk. Denk aan de bedrijfsstrategie achter veranderingen en de financiële kant – eigenlijk is IPMA een nieuwe vorm van bedrijfskunde. Ook zijn er tegenwoordig veel meer personen echt in beeld bij veranderingen, zoals opdrachtgevers en stakeholders. Daarom is kennis van methodieken alleen niet meer voldoende. Als projectmanager moet je ook bepaalde gedragscompetenties beheersen, zoals leiderschap, onderhandelingsvaardigheden en communicatieskills.”

Uniek 

“Naast de focus op competenties, is de uitgebreide manier van toetsing en de strenge certificeringsvoorwaarden uniek aan IPMA”, zegt Oude Geerdink. “Wil je bijvoorbeeld een IPMA C-certificering behalen? Dan moet je bewijzen dat je minimaal gedurende drie jaren projecten op dat niveau hebt geleid. Ook moet je aantonen dat het te certificeren project dankzij – en niet ondanks – jou succesvol was. De beoordeling daarvan vindt plaats op basis van een zelfgeschreven rapport, terugkoppeling van teamleden en andere betrokkenen, en een gesprek met assessoren.”

‘40 procent van ons BNP wordt verdiend door projectmatig werken’​

Waarom IPMA?

Als projectprofessional kan je niet meer om IPMA heen. “Projectmatig werken is overal. Ook als je teamlid, stakeholder of opdrachtgever bent, krijg je daar onherroepelijk een keer mee te maken. Ongeacht in welk vakgebied je werkzaam bent, want projectmatig werken wordt toegepast in elke branche, van ICT tot marketing en engineering. Momenteel wordt al 40 procent van ons Bruto Nationaal Product verdiend door projectmatig werken,” benadrukt Oude Geerdink. Bovendien verandert er steeds meer binnen organisaties, op een steeds sneller tempo. Juist dan is het belangrijk om een overkoepelende projectmatige aanpak zoals IPMA te gebruiken.

Hard en soft skills

IPMA brengt hard en soft skills samen, bijvoorbeeld op het vlak van communicatie, leiderschap en advisering. “Wie heeft welke rol in de projectorganisatie en daaromheen? Hoe kan je die rollen het beste aansturen?”, zegt Oude Geerdink. In een IPMA-training ontwikkel je de daarvoor benodigde soft skills. Zo leer je zelfreflectie toe te passen, open te communiceren en daarbij integer en eerlijk te zijn. Aan de andere kant ontdek je welke tooling, ofwel hard skills, je op welke manier kunt gebruiken om je project beter te managen. Zodat je uiteindelijk op de best passende manier opdrachtgevers kunt adviseren, stakeholders kunt informeren en teamleden kunt motiveren.

Computrain biedt IPMA-trainingen en bijbehorende certificeringen op vier niveaus. Van IPMA D voor beginnende projectmanagers tot IPMA A voor projectdirecteuren en IPMA B voor senior managers van omvangrijke projecten. Iedere projectprofessional kan op zijn eigen niveau instappen. Daarnaast is er de training en certificering IPMA Project Management Office (PMO). IPMA is onlosmakelijk verbonden met programma- en portfoliomanagement. Bij IPMA PMO leer je alles van IPMA als onderdeel van deze hele keten.

Welke projectmanagement-training past bij jou? Bekijk de verschillende Computrain IPMA-trainingen.

Wellicht ook interessant