Traineeship Informatiemanagement: nieuwe informatieprofessionals voor de publieke sector

De digitale transformatie stelt traditionele organisaties, zoals in de publieke sector, voor een uitdaging. Hoe komen ze bijvoorbeeld aan digitaal vaardige medewerkers voor modern informatiemanagement? Computrain ontwikkelde samen met traineeshiporganisatie Spring Professional een opleidingsprogramma, om hoogopgeleide young professionals op te leiden in dit specifieke vakgebied.
 
Digitalisering en informatisering staan hoog op de agenda’s van nagenoeg alle publieke organisaties. Er is daardoor steeds meer vraag naar jong talent met IT-kennis. Helden in informatiemanagement, zo noemt Ernst de Vink, Head of Sales & Marketing bij Spring Professional, ze. “Helden zijn het ook echt. Er is een hoge mate van vergrijzing binnen de publieke sector. Er is maatschappelijk betrokken talent nodig dat flexibel kan denken en dat niet bang is voor verandering. Digital native probleemoplossers die het net even anders aanpakken en blijven zoeken naar hoe iets beter kan.”

Potentie young professionals

Spring Professional ziet veel potentie in hoogopgeleide young professionals zonder informatica-achtergrond en gemeente-ervaring, maar mét de ambitie om hierin aan de slag te gaan. Ernst: “Met hun huidige cv en profiel maken ze nog geen kans in de publieke sector. Maar hun vaardigheden sluiten goed aan bij een rol in het vakgebied informatiemanagement. Door deze young professionals specifiek op te leiden, slaan wij de brug tussen de vraag van de markt en het gewenste profiel van de nieuwe medewerkers.”

Big data en de AVG

Onlangs zag Spring Professional ontwikkelingen op het gebied van informatiemanagement met grote impact op de publieke sector. “Ontwikkelingen zoals blockchain, big data en de AVG. Overheidsmedewerkers moeten kunnen werken met digitale informatiestructuren, verbeterde, digitale dienstverlening richting burgers, en ze moeten de impact van big data en informatiebeveiliging begrijpen. Die onderwerpen wilden we in ons opleidingsprogramma verwerken. We belandden voor deze IT-component en modernisering van de verdiepingsmodules bij Computrain”, vertelt Ernst.

Traineeship publieke sector

Computrain kwam in beeld mede doordat Spring Professional voor andere traineeships al samenwerkt met Bestuursacademie Nederland, een Computrain-partner en opleider voor de overheid. Momenteel wordt al de zesde groep young professionals opgeleid tot informatieprofessional voor de publieke sector. De trainees krijgen bij Spring Professional twee jaar intensieve en persoonlijke begeleiding met een uitgebreid ontwikkelprogramma. Ze werken bij een of meerdere overheidsorganisaties en doen daar de vakinhoudelijke kennis op. Denk aan rollen als medewerker digitale informatievoorziening, functioneel beheerder, informatiebeveiliger, informatieanalist of informatiespecialist.

Persoonlijke ontwikkeling

Tijdens het traineeship volgen de deelnemers ook een persoonlijk ontwikkelprogramma. Ernst: “Want vakinhoudelijk kun je veel leren, maar wij richten ons vooral ook op het ontwikkelen van iemands sterke punten. De trainees gaan tijdens modules en themadagen met een groep andere young professionals aan de slag met het ontdekken van hun talenten. Zo groeien ze in authenticiteit, autonomie en persoonlijke effectiviteit.”

Toegevoegde waarde young professionals

Volgens Ernst gaat de samenwerking met Computrain heel goed. “Alles draait ons er allebei om dat de young professionals zich kunnen onderscheiden. Met nieuwe inzichten, frisse blikken, een andere dynamiek en nieuwe, relevante kennis. We zien dat de trainees inhoudelijk worden uitgedaagd en dat ze nu van nog meer toegevoegde waarde kunnen zijn bij opdrachtgevers. De young professionals helpen de publieke sector echt met de enorme digitaliseringsslag.”

Enkele trainingen uit het traineeship Informatiemanagement

BISL Foundation, Advanced en Next
Analyzing Data with Power BI
HBO-leergang Functioneel beheer
Agile Projectmanagement
Privacy & Data Protection Foundation

Ontvang ons magazine UPDATE

Vind je dit artikel uit ons magazine UPDATE interessant? Je kunt het magazine 3 keer per jaar in je mailbox ontvangen. Laat hier je gegevens achter en blijf up-to-date. 

Wellicht ook interessant