UWV: “(Bij)scholen van werkenden in de IT is essentieel”

Steeds meer bedrijven kunnen niet meer zonder IT, vanwege digitalisering en automatisering van bedrijfsprocessen. Maar het tekort aan goed opgeleid personeel kan de groei van de IT-sector afremmen. Die conclusies trekt het UWV in haar onlangs gepubliceerde Factsheet arbeidsmarkt ICT. “Veranderingen aan de vraagzijde gaan razendsnel, waardoor snel (bij)scholen van werkenden essentieel is”, aldus het UWV.

Mede door de opkomst en verdere groei van security, cloud, mobiel en het Internet of Things
in 2017 wordt security steeds belangrijker, vooral op het gebied van (mobiel) internet. Zoals het UWV in de ICT-factsheet toelicht: “De ICT is sterk marktgedreven. Van ICT’ers wordt verwacht dat ze hun kennisniveau continu – onder andere door certificaten – up-to-date houden (leven lang leren).”

Veel vacatures in IT-sector

De groei van de IT-sector blijkt ook uit het aantal vacatures. In 2016 ontstonden er per kwartaal ruim 13 duizend nieuwe vacatures. Dat is 45 procent meer dan in 2012. UWV: “Weinig beroepsgroepen hebben zo veel openstaande vacatures per kandidaat als de ICT. Dit maakt de ICT zeer kansrijk voor werkzoekenden.” De IT-arbeidsmarkt is echter ook een krappe markt; werkgevers hebben moeite om passende kandidaten te vinden. Ter vergelijking: in 2015 was gemiddeld 23 procent van alle vacatures in alle beroepsgroepen moeilijk vervulbaar. Binnen de ICT was dit echter 48 procent (bron: UWV Vacatures in Nederland, 2016).

Actueel certificaat boven HBO-diploma

Bij 57 procent van de vervulde vacatures in de ICT in 2016 was specifieke vakkennis een gestelde eis (bron: UWV Vacatures in Nederland, 2016). De ontwikkelingen in de markt gaan namelijk snel. Veel werkzoekenden zijn echter middelbaar opgeleid of hebben een verouderde opleiding of ervaring, terwijl de meeste moeilijk vervulbare vacatures op HBO-niveau zijn (65 procent, blijkt uit onderzoek van Performa HR, Berenschot en ADP). Toch zijn er mogelijkheden voor deze werkzoekenden want, zo meldt UWV: “Actuele certificaten zijn tegenwoordig vaak belangrijker dan het wel of niet hebben van een HBO- of WO-diploma.”

Top tien IT-vacatures in 2016

In 2016 waren werkgevers wat IT betreft het vaakst op zoek naar een systeemontwikkelaar. Andere meest voorkomende IT-vacatures vorig jaar waren programmeur scripttalenprogrammeur .NETtester ICT en programmeur Java. De top tien wordt afgesloten met de vacatures voor servicedeskmedewerker ICTwebdevelopersysteembeheerderadviseur ICT en specialist technische infrastructuur ICT.
 
Doorstromen of instromen in de IT? Met een diploma of certificaat van Computrain versterkt u uw kansen op de arbeidsmarkt. Bekijk hier welke training of cursus u vooruit kan helpen.


Ik wil gratis meer interessante artikelen van UPDATE lezen!

Wellicht ook interessant