Het Robuuste Team: creëer stabiliteit in veranderende omstandigheden

Wat is de robuustheid van jouw team en hoe verbeter je die? In de training Het Robuuste Team krijg je inzicht in de middelen, activiteiten en competenties van een team en praktische handvatten om dit team robuuster te maken.

De training Het Robuuste Team is gericht op leidinggevenden die één of meer teams onder hun hoede hebben. De klassikale training duurt een dag is ontwikkeld door Daniël Brouwer, trainer en auteur van het boek Het Robuuste Team. In dit artikel vertelt hij meer over de training Het Robuuste Team en de bijbehorende methode.

Wat is een Robuust Team?

“Dat is een team dat flexibel is wanneer mogelijk en standvastig wanneer nodig. Een robuust team is in technisch opzicht goed georganiseerd is, dus beschikt over de juiste activiteiten, competenties en middelen om zijn doelen te behalen. Dat is immers de taak van een team, het moet bijvoorbeeld een dienst verlenen, een product maken of proces stroomlijnen. In deze training ligt de nadruk op de bovenstroom: wat heb je als team nodig om doelen te behalen? De bovenstroom omvat de harde, meetbare aspecten. Dit in tegenstelling tot de meeste trainingen die meer aandacht hebben voor de onderstroom – de onzichtbare facetten, ofwel de zachte factoren van teamwork.”

Wat leer je in de training?

“Je komt erachter hoe robuust jouw team is en krijgt praktische handvatten om deze robuustheid te verbeteren. Dat doen we in tien stappen verdeeld over drie fases. In de eerste analysefase vul je het Robuuste Team Canvas in – een beknopt overzicht van onder andere de teamdoelen en aanwezige activiteiten, competenties en middelen. Daaruit komen indexgetallen voort die aangeven wat de robuustheid op verschillende vlakken is. Dat stimuleert deelnemers om hun gedachten te ordenen en daarover na te denken. Vervolgens bepaal je in de definitiefase de verbeterpunten en oplossingen. In de derde fase
zorg je dat de doorgevoerde verbeteringen ook blijvend zijn. Dat doe je met een borgingsplan.”

Waarom is robuustheid belangrijk?

“Zorg dat je eerst de basis op orde hebt; dat jouw team alles in huis heeft om de beoogde resultaten te behalen. Een robuust team behoudt zijn kern onder veranderende omstandigheden door een balans in activiteiten, competenties en middelen. Dat geeft robuuste teams het vermogen om stabiel te blijven in veranderende omstandigheden. Ze zijn flexibel en kunnen hun werk blijven doen ongeacht de situatie. Dat is een groot pluspunt in de huidige dynamische wereld. Is jouw team robuust genoeg? Dan kan je daarna je de onderstroom aanpakken om het team verder te verbeteren.”

Wil jij jouw team(s) beter laten functioneren? Begin bij de basis en zorg dat teams stabiel kunnen blijven onder wisselende omstandigheden met de training Het Robuuste Team.

Wellicht ook interessant