Neem een optie op HBO Data Engineer

HBO Data Engineer

Het beroep van de toekomst

Cursusvorm

HBO-programma De HBO-programma’s bestaan uit 1 tot 4 modules en duren 3 maanden tot 1 jaar. Bij HBO-programma's van 3 of 4 modules werk je aan een eindopdracht. Met het diploma van een HBO-programma kun je versneld doorstuderen naar een Bachelorgetuigschrift bij Hogeschool NCOI.

Duur

12 maanden

Studievormen

Avond, Dag, Zaterdag en E-learning

Vakgebieden

Business IT

Wil je dit met iemand delen?

Mail door
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

De doelgroep beter begrijpen, inzicht krijgen in prestaties en anticiperen op de toekomst. Organisaties maken steeds vaker gebruik van enorme hoeveelheden (complexe) data. Maar hoe pas je Power BI toe en hoe realiseer je datagedreven besluitvorming? Daar heb jij na het volgen van HBO Data Engineer de oplossing voor. In dit programma krijg je inzicht in het organiseren en beschikbaar maken van data, zodat de organisatie dit kan gebruiken voor business intelligence. Je verdiept je in de opbouw, structuur en toepassingsmogelijkheden van datawarehousing en je leert relaties leggen tussen data en data optimaal beheren. Het programma wordt uitgevoerd door onze businesspartner NCOI.

Aanpak

Met HBO Data Engineer krijg je inzicht in het opslaan en analyseren van big data, zodat de organisatie dit kan gebruiken voor business intelligence. Onderwerpen die aan bod komen zijn datawarehousearchitectuur, modellering en datakwaliteit. Daarnaast ga je in op data requirements. Je leert de requirements in kaart brengen om met verschillende databronnen ook echt met de juiste data aan de slag te gaan. Jij weet als professional welke data interessant zijn voor jouw opdrachtgever. In de laatste module staan de vaardigheden op het gebied van data centraal. Je gaat aan de slag met dashboards, KPI's, het opmaken en analyseren van visuals en het maken van rapportages. Het programma wordt verzorgd door ervaren en deskundige docenten, die zelf in de praktijk actief zijn.

Voorkennis

Dit programma wordt op HBO-niveau verzorgd. Voor dit programma gelden geen specifieke vooropleidingseisen.

Studiebelasting

Ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst.

Studiefinanciering voor volwassenen

Betaal je het programma zelf? Dan kun je gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet, een aantrekkelijke studiefinanciering voor volwassenen. Daarmee kan iedereen tot 55 jaar de opleidingskosten grotendeels door de overheid laten financieren. Kijk op Levenlanglerenkrediet voor meer informatie of neem contact op met onze opleidingsadviseurs.

Klassikaal, e-learning of virtual classroom

Je kunt dit programma klassikaal volgen op een locatie naar keuze. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Behoefte aan meer flexibiliteit? Met de lesvariant e-learning studeer je in je eigen tijd en in je eigen tempo op afstand. Je wordt online begeleid door een ervaren docent. Voor de unieke combinatie van beide lesvarianten kies je voor virtual classroom. Hierbij volg je de lessen op vaste tijdstippen, met een docent én digitaal. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

Voor wie

Wil je je verdiepen op het gebied van datawarehousing en big data op HBO-niveau, dan is dit programma geschikt voor jou.

Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Inhoud

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Data warehousing

(6 bijeenkomsten)

 • Data warehouse architectuur
 • Modellering
 • Fysiek ontwerp data warehouse
 • Data kwaliteit
 • Meta- en masterdata management
 • Data extractie

Data requirements

(6 bijeenkomsten)

 • Het belang van requirements engineering
 • Proces van requirements management en de typen requirements
 • (Non) Functionele requirements
 • Prioriteren van requirements
 • Requirements technieken
 • Requirement specificatie

Big Data in de praktijk

(4 bijeenkomsten)

 • Oriëntatie op big data
 • De kracht van big data
 • De toepassingsgebieden van big data
 • Analyse van big data

  Diploma

  Je rondt de modules af met een praktijkgerichte opdracht. Als je de opdrachten afsluit met een voldoende, dan ontvang je het diploma ‘HBO Data Engineer’ van NCOI. Indien je eventueel verder wilt studeren en je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden voor Bachelor, dan ontvang je vrijstelling voor de gelijke onderdelen uit een HBO Bacheloropleiding.

Planning
Planning
Planning
Planning
Planning

Opleidingsvarianten

 • Duur van de opleiding: 1 jaar
 • Varianten: Avond, dag, zaterdag
 • Dag: 8 dagen van 10.00 uur tot 16.00 uur
 • Avond: 16 avonden van 19.00 uur tot 22.00 uur
 • E-learning: Afstandsstudie met contact en begeleiding op afstand
Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kosten dag variant, bij betaling in 1 termijn

Studiekosten: Inschrijfgeld
€ 100,-
Studiekosten: Lesgeld
€ 2.690,-
Overige kosten: Studiemateriaal
€ 450,-
Studiekosten: Examenkosten
€ 630,-
Overige kosten: Arrangementen (Food & Beverage)
€ 200,-
Overige kosten: Reprorechten
€ 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 4.085,-
Wil jij een kostenoverzicht in jouw mailbox ontvangen?
Kostenoverzicht aanvragen

Locatie- en arrangementskosten

Computrain regelt voor jou een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je jouw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. Wordt er enkel een totaalprijs vermeld, dan kan het zijn dat op een deel van deze samengestelde prijs btw van toepassing is.

Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

HBO Data Engineer

Cursusvorm

HBO-programma De HBO-programma’s bestaan uit 1 tot 4 modules en duren 3 maanden tot 1 jaar. Bij HBO-programma's van 3 of 4 modules werk je aan een eindopdracht. Met het diploma van een HBO-programma kun je versneld doorstuderen naar een Bachelorgetuigschrift bij Hogeschool NCOI.

Duur

12 maanden

Studievormen

Avond, Dag, Zaterdag en E-learning

Vakgebieden

Business IT

Wil je dit met iemand delen?

Mail door