Vijf vragen over AgilePM (Agile Projectmanagement)

Kom je er gaandeweg een project wel eens achter dat je de planning niet gaat halen? Dan heb je twee keuzes: alles opleveren met concessies aan de kwaliteit of alleen de belangrijkste features afmaken. Maar kun je überhaupt nog bijsturen? En zo ja, hoe weet je welke features prioriteit hebben?

Met AgilePM (Agile Projectmanagement) combineer je het beste van twee werelden: Agile en Projectmanagement. Hierbij kun je iteratief, cyclisch werken en bijsturen zonder dat je jouw complete organisatiestructuur hoeft aan te passen.

Herken je dit scenario?

Vaak kom je er halverwege een project achter dat je meer tijd of budget nodig hebt. Dan wil je kunnen bijsturen en voorspellen. Waar is elk team mee bezig? Wanneer kunnen ze opleveren? Hoeveel budget heb ik nog over? Wanneer je agile werkt, heb je dat overzicht en blijf je flexibel. Maar deze methode vraagt wel om een nieuwe organisatiestructuur met zelfstandige teams, product owners en scrum masters… maar wat als je jouw organisatiestructuur eigenlijk intact wilt houden?

In welke situaties past AgilePM goed?

Aan de ene kant wil je de controlemechanismes vanuit projectmanagement gebruiken, zoals het plannen en beheren van de scope, tijdlijn en budget. En aan de andere kant wil je de doorlooptijd van projecten verkorten, de voortgang doorlopend monitoren en gericht kunnen bijsturen.

Waarom zou je projecten anders aanpakken?

Met AgilePM heb je meer de regie, zonder dat je jouw organisatiestructuur hoeft te veranderen. Je weet hoever ieder team gevorderd is, of de planning haalbaar is en je binnen budget blijft. Daarnaast blijft de business betrokken, dus weet je welke features prioriteit hebben.

Wat biedt AgilePM om sneller bij te kunnen sturen?

Voorzie je problemen met de planning van een project? Dan kun je met AgilePM tijdens een project bijsturen. Bijvoorbeeld door minder features op te leveren die perfect werken in plaats van meer features die slecht werken. Op deze manier blijf je altijd kwaliteit leveren.

Hoe draag AgilePM bij aan het beter verlopen van projecten?

Door de agile, iteratieve manier van werken bouw je een product in kleine, overzichtelijke sprints. Werkt iets niet goed, dan kan je makkelijk een stap terugzetten. Daarbij houden managers, klanten en andere stakeholders continu een vinger aan de pols: ze weten waar teams mee bezig zijn en kunnen aan de bel trekken.

Ben je nieuw in de wereld van AgilePM? Meer over de training Agile Projectmanagement

Wellicht ook interessant