Word geen data-dino: continue adaptatie is geboden!

IT-kennis is snel verouderd. Wil jij bijblijven? Dan moet je een leven lang blijven leren. Zeker op het vlak van data, het toekomstige fundament onder de nieuwe manier waarop organisaties gaan werken. Hoe voorkom je dat je een data-dino wordt?

“De IT’er van vroeger bestaat niet meer. Tegenwoordig is het vak meer een lifestyle geworden; je moet continu relevant blijven door je te blijven ontwikkelen. Als individu en als organisatie. Continue adaptatie noemen we dat”, legt Bas van Gils van Computrain uit. Continue adaptatie verloopt in golfbewegingen. “Jarenlang bouw je als expert kennis van een technologie op, totdat jij de koning bent in jouw specifieke vakgebied. Maar dan overvleugelt een nieuwe technologie jouw specialisme. Langzamerhand stappenorganisaties over en binnen enkele jaren ben je ongemerkt een data-dinosaurus geworden.

Leer van de ervaringen van Achmea en Computrain

Hoe zorg je dat jij als data-expert relevant blijft? En hoe faciliteer je als datagedreven werkgever jouw IT’ers om continu te blijven leren? In de sessie ‘Data in business: voorspellen is leiden’ op het AG TechFest geven ervaringsdeskundigen Bas van Gils (Computrain) en Yvo Verbeek (Achmea Academy) antwoord op deze twee vragen. Dat doen ze aan de hand van voorbeelden uit de dagelijkse praktijk.

Welke kennis en vaardigheden heb je als organisatie nodig? Pas als je weet waar jouw dataspecialisten aan moeten voldoen, kan je daar gericht op opleiden. Dat besef was ook het startpunt bij Achmea. Achmea heeft de afgelopen jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt om een datagedreven organisatie te worden. Computrain en Achmea hebben samen gedetailleerde leerpaden voor datarollen uitgestippeld, van de fundament tot expertniveau. Zo zorgt Achmea dat medewerkers in staat zijn om maximale businesswaarde uit data te halen. 

Voor organisaties en IT’ers

Als organisatie wil je dataspecialisten die op de hoogte zijn van de nieuwste mogelijkheden. Alleen dan kan je accuraat trends voorspellen en voorop blijven lopen. Hoe faciliteer en stimuleer je jouw data-experts om zich te blijven ontwikkelen? In de TechFest-sessie vertellen Yvo Verbeek en Bas van Gils hoe Achmea continue adaptatie heeft verankerd in zijn manier van werken.

Hoe blijf je als individuele IT-specialist relevant? Ook daar gaan Yvo Verbeek en Bas van Gils dieper op in. “Goede dataspecialisten zijn schaars. Dus kies voor een werkgever die jou helpt om je te blijven ontwikkelen”, zegt Van Gils. “Gelukkig beseffen organisaties steeds vaker dat het belangrijk is om hun IT’ers continu te laten leren. Waar ze vroeger zochten naar het schaap met de vijf poten, zijn drie poten nu ook vaak voldoende. De vierde poot trainen ze er wel bij.”

Geen data-dino worden? Kom naar de AG TechFest-sessie van Computrain en Achmea Data in business: voorspellen is leiden op 29 september 2022 op Stage 5 van 11.45-12.15 uur.

Wellicht ook interessant