Voordelen van Agile werken

Was Agile enkele jaren geleden nog een van de vele methodieken voor projectmanagement, heeft het zich nu in rap tempo ontwikkeld tot de nieuwe standaard voor projectmatig werken. Van de bedrijven die zich bezighouden met business IT werkt inmiddels bijna 80 procent Agile. Heb jij nog geen ervaring met Agile? Dan leggen we je in dit artikel een aantal belangrijke voordelen van de methode uit.

Agile betekent wendbaar. Agile werken is werken volgens een flexibele strategie, met zelfsturende, multidisciplinaire projectteams en in korte projectcycli. Scrum is bijvoorbeeld een toepassingsgebied van Agile werken, waarbij een IT-project in kleine, overzichtelijke deelprojecten (sprints) wordt verdeeld. Na elke sprint wordt een werkend (deel)product opgeleverd en wordt getest of dit overeenkomt met de wensen van de klant. Wat zo'n aanpak voor voordelen heeft, dat lees je hieronder.

1. Kortere doorlooptijd

Vroeger bestond een IT-project uit een oneindig lange strokenplanning. Liep één onderdeel uit of moest de planning om een andere reden worden herzien, dan bracht dat veel administratieve rompslomp met zich mee. Bovendien leek het eindresultaat toen soms totaal niet op wat de bedoeling was. In dat geval begon het hele verhaal weer opnieuw, met vaak een forse doorlooptijd als gevolg. De Agile/Scrum-aanpak zorgt voor aanzienlijk minder administratie, doordat je alleen volgende sprints hoeft aan te passen in plaats van de volledige projectplanning. Daarmee wordt de doorlooptijd van het totale project een stuk korter.

2. Co-creatie met de klant

Bij traditioneel projectmanagement werd de klant betrokken bij de kick-off en bij de oplevering van een project. Hoe het proces daartussenin verliep, bepaalde echter of het eindresultaat ook daadwerkelijk leek op het oorspronkelijke plan. Daarbij trad vaak flinke ruis op. Bijvoorbeeld door hoe de developers de briefing interpreteerden, wat ze ervan maakten en hoe dat uiteindelijk werd opgeleverd.

Bij Agile werken blijft de klant juist betrokken tijdens het gehele proces en levert deze input en feedback tijdens elke sprint. Zo wordt voortdurend gecontroleerd of alle betrokkenen dezelfde taal spreken en elkaar goed begrijpen. En er wordt effectief gestuurd op een eindresultaat dat volledig aan de wensen van de klant voldoet. Dat zorgt voor een hogere klanttevredenheid.

3. Hogere kwaliteit

Werk je Agile dan verwerk je gaandeweg feedback en klantwensen in het project. Werk je met Scrum, dan wordt bovendien na elke sprint een (deel)product opgeleverd. Omdat voor elk deelproduct alles wordt getest, worden fouten en afwijkingen al snel ontdekt. Zo garandeer je dat het eindproduct niet alleen lijkt op het oospronkelijke plan, maar dat het ook naar behoren werkt. Deze manier van werken vergroot daarom de kwaliteit van de geleverde oplossing en daardoor kan je als organisatie gemakkelijker toegevoegde waarde aan je klanten bieden.

4. Minder risico en lagere kosten

Agile is daarnaast een soort risicomanagement: je kunt projecten namelijk continu bijsturen. De voortdurende input van de klant en de hogere kwaliteit van de opgeleverde deelproducten, verminderen het risico op fouten. Daarmee ligt het risico op onvoorziene extra kosten of uitloop ook gelijk een stuk lager.

5. Meer werkplezier

Door het werken in sprints ontstaat een hechte samenwerking tussen de betrokken disciplines. Iedereen weet van elkaar wie wat op welk moment aan het doen is. Er is hierdoor meer focus, minder overbodig overleg en je ziet snel effect van je inspanningen. Dat zorgt voor meer tevredenheid en motivatie bij het hele team.

Werk jij al Agile?

Agile werken betekent productiever en sneller projecten opleveren en met een beter resultaat. Wil jij meer leren over agile werken? Dan hebben we hiervoor diverse trainingen en opleidingen binnen ons aanbod. Voor meer informatie kun je onze brochure downloaden of vrijblijvend contact met ons opnemen.

Wellicht ook interessant