Docent Léonard van Tuijl vertelt over de uitdagingen en voordelen van de virtual classroom

Computrain-docent Léonard van Tuijl geeft de meest uiteenlopende trainingen: van Java en C# tot HTML, XML en PowerBI. Ook voor hem vormden de coronamaatregelen een uitdaging; zijn lessen moet hij noodgedwongen vanuit zijn thuiswerkplek geven. Hij vertelt over de voor- en nadelen van de virtual classroom. 

De virtual classroom: een noodgedwongen oplossing waar we niet zonder kunnen. Zonder virtual classroom zou ik nu mijn werk niet kunnen doen en konden we onze studenten niet de handvatten geven om zich te ontwikkelen. We mogen van geluk spreken dat we onze lessen via de virtual classroom kunnen geven. Zo hoeft geen enkele IT-professional stil te staan en kunnen de organisatiedoelen worden behaald.

Een snelle omschakeling

Ik moet eerlijk zeggen dat ik de omschakeling best lastig vond. Van simpele vragen als ‘’doe ik mijn pak aan, of voelt dat geforceerd?’’ tot de vraag “hoe behoud ik het persoonlijke contact met mijn studenten?”. Dat laatste werd een uitdaging. Ik merkte al snel dat studenten hun camera uit hielden, waardoor ik niet goed kennis met ze kon maken.

Tijdens lessen op locatie zijn studenten sneller geneigd om even naar mij toe te lopen om een vraag te stellen. En zo merk ik face-to-face sneller wie wat extra aandacht nodig heeft om de materie goed te begrijpen. Kletspraatjes bij de koffieautomaat heb ik nu ook even niet. En waar de pauze normaal gesproken verbindt, gaat nu juist iedereen z’n eigen kant op. Al met al heb ik een minder goed beeld van wie ik voor mij heb, dus daar moet ik op inspelen. Ik kan studenten apart spreken of met elkaar een opdracht laten maken in een break-out room. En gelukkig kunnen de studenten nog steeds de bijbehorende opdrachten en examens maken. De kwaliteit blijft dus zeker gewaarborgd.

Flexibel, kosten- en tijdbesparend onderwijs

Het persoonlijke contact, dat is iets wat bijna iedereen wel mist. Maar laten we de voordelen niet vergeten: ik hoef niet het land door te reizen naar verschillende trainingslocaties. De reistijd wordt ook de studenten bespaard. Die tijd kunnen we goed stoppen in extra oefeningen of uitleg. De online lessen zijn niet alleen tijd- maar ook kostenbesparend. Hotelovernachtingen zijn niet meer nodig. Daarnaast zullen trainingen ook doorgaan als er weinig aanmeldingen zijn en kunnen studenten de trainingen gemakkelijk na werktijd of in het weekend volgen. IT’ers vervullen een zeer belangrijke rol binnen organisaties; het is een groot voordeel dat ze hun werkplek niet hoeven te verlaten. Kortom: de virtual classroom biedt flexibiliteit. Voor de student, voor de organisatie en voor Computrain.

Een goede voorbereiding

Ik heb een checklist op mijn beeldscherm hangen. Heb ik de deurbel uitgedaan? Werkt de camera, mijn scherm en mijn microfoon goed? Ik kan studenten ook zeker aanraden om deze stappen te volgen. En niet te vergeten: vermijd afleiding! Leg je telefoon weg en ga in een rustige omgeving zitten. Eigenlijk kun je het beste doen alsof je naar een normale klassikale les gaat, dan weet je zeker dat je je kunt concentreren en geen belangrijke informatie mist.

Bij Computrain kun je leren op een manier die bij jou past. Bekijk de voordelen van onze verschillende trainingsvormen. Heb je vragen over de virtual classroom of wil je sparren over een training die bij jou past? Dan kun je bellen 030 – 2 348 500, whatsappen naar 06 – 10 16 32 89 of mailen naar info@computrain.nl.

Wellicht ook interessant