Deze IT-beroepen hebben de toekomst

De behoefte aan goede IT-professionals groeit al jaren. Maar IT is een ruim begrip: naar welke specifieke beroepen in dit vakgebied is er echt veel vraag? In dit artikel behandelen we vier opvallende stijgers, bekijken we welke skills je voor deze specialismen nodig hebt en welke opleidingen daarop aansluiten.

In 2025 wordt bijna de helft van alle werktaken gedaan door machines, verwacht het World Economic Forum (WEF). Dat betekent dat er veel nieuwe banen bijkomen en ook veel banen verdwijnen – vooral functies die grotendeels geautomatiseerd kunnen worden. Automatiseren en robotisering vraagt om bepaalde IT-skills en specifieke IT-rollen. Helaas is de nieuwe aanwas startende IT-professionals niet voldoende om het toekomstige gat tussen vraag en aanbod te dichten. Daarom zal de komende jaren ook de nadruk op reskilling komen te liggen, waarbij professionals uit andere vakgebieden omgeschoold worden tot IT’ers.

Naar deze vier specialismen is de komende jaren veel vraag naar:

  1. Data-analisten en scientists
    Datagroei. We hebben er al jaren mee te maken… en het einde is nog lang niet in zicht. Het is de verwachting dat datastromen in 2030 vijf keer zo groot zijn als in 2018. Al deze data moet verzameld, gecontroleerd en geanalyseerd worden. Daarom zal de vraag naar data-analisten de komende jaren blijven toenemen. Waarom? Omdat data-analisten en scientists waardevolle inzichten uit data kunnen filteren. Praktische, begrijpelijke informatie waar collega’s hun beslissingen op kunnen baseren. Daarvoor gebruiken en ontwikkelen ze IT-oplossingen zoals data dashboards en AI-tools. Dat vereist enige technische kennis en analytisch vermogen.

    Lees welke skills je als data-analist of scienist nodig hebt en welke opleidingen daarbij passen
     

  2. Artificial Intelligence (AI) en machine learning-specialisten
    Welke voorraden moeten we aanhouden? Hoe hoog kan het rivierwater komen te staan? Hebben we voldoende budget? En voor predictive maintenance: wanneer heeft deze roltrap onderhoud nodig? Uit de gigantische hoeveelheden data die we verzamelen, kun je voorspellende informatie filteren. Dat is het werk van AI- en machine learning-specialisten. We noemen deze professionals ook wel data scientists. Als data scientist voer je voorspellende analyses uit, waarvoor je modellen en strategieën ontwikkelt. Een wiskundeknobbel en kennis van programmeertalen kan je in deze rol goed gebruiken.

           Lees welke skills je als data scientist nodig hebt en welke opleidingen daarbij passen
 

  1. Big data-specialisten
    Een big data-specialist brengt orde in de datachaos. Deze data engineer maakt alle gegevens die bedrijven en organisaties verzamelen geschikt voor analyse. Eigenlijk bereid hij zo de weg voor data analisten en data scientist, die vervolgens makkelijker inzichten en voorspellingen uit alle data kunnen halen. Een big data-specialist ontwerpt en bouwt een data-omgeving. Dus hij of zij kiest ook welke aanpak en technologieën het meest geschikt zijn om data te verzamelen, structureren en toegankelijk te maken. Daarvoor kun je kennis en vaardigheden op het gebied van programmeren, databaseontwerp en data-analyse goed gebruiken.

    Lees welke skills je als big data-specialist nodig hebt en welke opleidingen daarbij passen
     

  2. Information security-analisten
    Meer data en robotisering heeft ook een keerzijde. Data, inzichten en automatiseringsoplossingen zijn kwetsbaar voor cybercriminelen. Dat vraagt om goede security-specialisten. Om IT-professionals die zorgen dat alle informatie veilig is en daarmee wordt omgegaan volgens de wet- en regelgeving – het liefst zonder concessies te doen aan de toegankelijkheid. Dat is nogal een uitdaging met het oog op de groeiende hoeveelheden data en analyseoplossingen. Een informatiebeveiliger moet bovendien zowel praktisch als tactisch omgaan met security. Hoe maak ik medewerkers bewust van de risico’s, wat zijn de laatste trends, vormt security geen beperking voor bepaalde IT-processen en welke technologie past het beste bij mijn organisatie?

    Lees welke skills je als Information security-analist nodig hebt en welke opleiding daarbij past

 

Een leven lang leren

Hoe zorg je dat jouw organisatie altijd de juiste IT-expertise in huis heeft? Ook als werkgever moet je verder kijken: niet alleen naar het huidige medewerkersbestand maar ook de nabije toekomst. Welke kennis en skills hebben we de komende jaren nodig? Je moet je continu doorontwikkelen om relevant te blijven in de snel veranderende IT-wereld. Dat kun je doen door te analyseren welke vaardigheden je nu al in huis hebt, wat je nog mist en hoe je deze expertise aanvult. Wil je nieuwe IT-functies ontwikkelen? En neem je daar mensen voor aan of stimuleer je jouw huidige medewerkers om deze kennis en skills te verwerven? Computrain kan je helpen om een lerende organisatie te worden, door onder andere jouw business- met IT-doelen te matchen en maatwerk leertrajecten voor diverse rollen op te stellen.

Hoe veranker je ‘een leven lang leren’ in jouw organisatie? Lees hoe de NS dat met hulp van Computrain heeft aangepakt.

Wellicht ook interessant