Maak je eigen AI-assistent

Het bedenken van je dagelijkse social media posts, controleren van softwarecode of doen van research – voor bijna elke taak kan je een maatwerk GPT bouwen. Wat levert jou dat op, welke mogelijkheden zijn er en hoe creëer je jouw eigen GPT? 
 
Een Large Language Model voor GenAI-oplossingen zoals ChatGPT en Microsoft Copilot kan je personaliseren. Dat doe je door je eigen GPT te bouwen. Dan weet deze tool voortaan meteen welke taak hij moet uitvoeren, in welke vorm en stijl hij content moet creëren of welke bronnen hij daarbij moet raadplegen. Zo kan je heel gericht gebruikmaken van de overvloed aan beschikbare informatie en technische mogelijkheden van GenAI. Er is zelfs al een GPT Store in ChatGPT waar je GPT’s voor specifieke taken vandaan kunt halen. Voorbeelden van dergelijke voorgefabriceerde maatwerk GPT’s zijn een schrijfwijzer, adviestool voor het verzorgen van kamerplanten, checken van vaste vormgevingseisen of geven van interieuradvies. Maar jij kunt dergelijke GPT’s ook zelf maken, afgestemd op jouw werkzaamheden en wensen. 

Waarom een eigen GPT bouwen? 

Een eigen GPT neemt je werk uit handen. Je kunt terugkerende taken door deze tool laten uitvoeren of voorbereiden. Denk aan het opzoeken van factuurgegevens, doorspitten van onderzoeksdata of geven van studieadvies. Dat levert je flinke tijdswinst op. Doet de GPT niet wat je voor ogen had? Dan kun je deze verder finetunen door eigen bronnen toe te voegen en feedback te geven over hoe je het liefst samenwerkt met de GPT. Is de toon van output soms wat te langdradig? Geef dat dan aan en vraag de GPT bijvoorbeeld of hij voortaan in elke e-mail of social media post een emoticon toevoegt. Of zijn er nieuwe bronnen beschikbaar waar je veel waarde aan hecht? Vertel de GPT dat hij bevindingen daaruit mee moet nemen in de beantwoording. 

Personal assistent 

Je kunt voor elke taak een maatwerk GPT bouwen. Door finetuning en het zelflerende vermogen van GenAI zal deze tool zijn taken steeds beter uitvoeren. Daardoor zullen deze zelfgebouwde GPT’s zich steeds verder doorontwikkelen tot persoonlijke assistenten – maatwerk digitale tools die jou helpen om bepaalde taken op jouw manier, sneller en beter uit te voeren. Voorbeelden daarvan zijn een research assistent die een onderzoeker wijst op passages uit bepaalde papers, een data visualisatie-tool die gegevens omzet in grafieken en tabellen of een GPT die een studieadviseur passende opleidingen aandraagt voor een specifieke student op basis van een specifiek opleidingsaanbod. 

GPT-teams 

Enkelvoudige GPT’s zijn al heel handig, maar in de nabije toekomst kun je een eigen team aan GPT’s samenstellen met elk hun eigen specialisme. Denk aan een marketingteam of software developmentteam. In dit laatste geval heeft elke developmentrol zijn eigen GPT. Dan heb je GPT-varianten die functioneren als bijvoorbeeld Scrum Master, Tester, Product Owner, CIO en stakeholder. Het takenpakket per rol bepaal jij. Zijn alle GPT’s klaar om aan de slag te gaan? Dan ontwikkelen ze samen een applicatie, waarbij elke GPT de werkzaamheden uitvoert die van zijn specifieke rol verwacht worden.  

Hoe bouw je een GPT? 

In de premium versie van ChatGPT kun je een GPT opzetten en in het linkerdeel van het scherm de instructies opgeven. Vervolgens test je deze basis-GPT in het rechterdeel. Naar aanleiding van de testresultaten kun je jouw tool in het linkerscherm weer verder finetunen of extra taken geven. Op deze manier bouw je stapsgewijs een GPT steeds verder op. Ga wel voorzichtig om met bedrijfskritische of privacygevoelige data uit je eigen systemen. Veel GPT-aanbieders gebruiken de ingevoerde data om hun modellen te trainen, waardoor jouw gegevens ook bij andere gebruikers terecht kunnen komen. 
 
Zelf een GPT bouwen? Op 16 mei gaat Sjon Post (Portfolio Manager bij Computrain) dieper in op de praktijk tijdens de Techserie GPT’s bouwen. Hij vertelt je hoe je een basis-GPT bouwt, finetunet en waar je op moet letten. Schrijf je in voor de Techserie GPT’s bouwen op 16 mei.  

Wellicht ook interessant